Deşi patru noi companii au debutat cu acţiuni de la începutul anului la Bursa de Valori Bucureşti, de două ori mai mult decât în 2023, investitorii se aşteptau la o dezgheţare mai amplă a pieţei listărilor după succesul ofertei Hidroelectrica (H2O) de anul trecut, iar asta şi în contextul în care 2021 şi 2022 au adus nu mai puţin de 34 de listări la BVB.
„De ce nu s-au listat şi alte societăţi? Ştiu că Bursa face eforturi să promoveze o astfel de opţiune pentru investitori. Probabil că societăţile trebuie să fie mai pregătite, să aibă un anumit istoric, planuri de viitor credibile, astfel încât să fie atractivă pentru investitori, iar listarea să fie reuşită. Mă aşteptam la mai multe listări, probabil că o să vedem în perioada următoare“, spune Sorin Petre, partener valuation & economics, PwC România.
Cele patru societăţi sunt grupul de securitate cibernetică Fort (4RT), compania din sectorul home & gardening Glissando Garden Center (GGC), distribuitorul de carburanţi JT Grup Oil (JTG) şi Premier Energy (PE), producător, echilibrator, distribuitor şi furnizor de electricitate, precum şi furnizor şi distribuitor de gaze naturale. Ultimul emitent se va alătura structurii indicelui BET pe 23 septembrie.
Pe de altă parte, ce părere are reprezentantul companiei de consultanţă şi audit despre rolul tot mai important pe care îl joacă fondurile de pensii la BVB?
„Ele sunt încă într-o perioadă de creştere, încă n-au ajuns la maturitate. Crescând volumul investiţiilor, cred că vor fi nevoite să investească mai mult şi pe alte pieţe, în afara Bucureştiului. Dacă BVB va reuşi să atragă listări atractive, ar fi o opţiune viabilă pentru fondurile de pensii din România“, răspunde Sorin Petre, invitat la ZF Deschiderea de Astăzi.
Fondurile de pensii au ajuns la active de aproximativ 147 miliarde de lei la iulie 2024, în creştere de la 127 miliarde de la finalul anului 2023. Anul acesta, contribuţia lunară la Pilonul II de pensii a crescut de la 3,75% la 4,75%, susţinând astfel perspectivele de lichiditate ale Bursei locale.
În aceeaşi notă, rulajul de la BVB ar putea creşte ca urmare a implementării Contrapărţii Centrale, care prevede ca primele loturi de produse să fie lansate în iulie 2025 – contracte futures cu activ suport acţiuni, conform planului de afaceri al CCP.
„Probabil că Investitorilor de retail le va fi complicat să se familiarizeze cu astfel de instrumente (derivate – n.r.), deşi cred că există şi investitori care ar aprecia astfel de oportunităţi. Investitorii instituţionali, vorbind şi de fondurile de pensii, ar aprecia introducerea unor astfel de instrumente, cu care, zic eu, sunt destul de familiarizaţi.“
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE