ZF Deschiderea de astăzi

ZF DESCHIDEREA DE ASTĂZI. Marcel Murgoci, director de tranzacţionare, Estinvest: Domeniul energetic ar putea performa în continuare. Industria bancară şi sectorul construcţiilor, pe radarul investitorilor

01.02.2023, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Rezultatele afişate de OMV Petrom pot da tonul perioadei de raportări de la BVB.

Odată cu sezonul de raportări financiare de la Bursa de Valori Bucureşti, care a început astăzi cu OMV Petrom (SNP), continuând mâine cu TeraPlast Bistriţa (TRP), investitorii îşi vor recalibra aşteptările şi îşi vor modifica poziţiile din portofolii, după ce piaţa şi-a inclus aşteptările opti­miste în evoluţia cotaţiilor din prima lună a anului, spune Marcel Murgoci, director de tranzacţionare al Estinvest. „În conti­nuare, sectorul energetic ar putea performa, având în vedere rezultatele la nouă luni şi faptul că societăţile respective ne-au obişnuit cu o politică constantă şi consistentă de dividend. O să vedem la sectorul bancar dacă politica de dividend va continua şi în acest an. Inclusiv segmentul bancar ar putea constitui un domeniu care să nu lipsească din portofoliul clienţilor. Poate şi domeniul construcţiilor, care se bazează mult pe fonduri europene, s-ar putea să intre în atenţia investitorilor în acest an“, consideră Marcel Murgoci.

Reprezentantul societăţii de brokeraj a fost invitat la ZF Deschiderea de Astăzi, ediţia din 31 ianuarie. Emisiunea poate fi urmărită pe zf.ro, paginile de Facebook şi YouTube ale Ziarului Financiar, iar podcastul poate fi ascultat pe platforma Spotify. „Cred că piaţa a inclus în evoluţia preţului din ianuarie aşteptările pozitive ale investitorilor. Lucrul acesta ar putea fi confirmat de rezultatele ce urmează a fi afişate de către Petrom. Poate ar fi un semnal bun pentru celelalte raportări ce urmează să vină“, adaugă Marcel Murgoci.

Pe de altă parte, investitorii beneficiază de câteva indicii privind planurile companiilor în bugetele recent publicate. De exemplu, în cazul Nuclearelectrica (SNN) şi Romgaz (SNG) se estimează o scădere a profitului ca urmare a condiţiilor mai puţin favorabile din mediul de business din ultimul an, un potenţial declin economic putând să aibă un impact considerabil asupra profitabilităţii emitenţilor.

„Din ce am văzut la Nuclearelectrica, există un profit în scădere, dar pe de altă parte, au şi un plan de investiţii afişat: undeva la 9-9,5 miliarde de euro pe zece ani, un număr încurajabil pentru investitori. Să nu uităm faptul că trebuie reconstruit acel Reactor 1 în 2024 sau 2025, după care avem în discuţie şi Reactoarele 3 şi 4.“

Ce părere are însă reprezentantul Estinvest de OMV Petrom, cea mai mare companie listată la BVB?

„La momentul în care statul concluzionează că Petrom ar trebui să plătească acest impozit special, s-ar putea ca preţul să sufere. Să nu uităm că dividendul estimat de către unii analişti era poate mai mare faţă de momentul apariţiei reglementării. Dacă aceasta va fi aplicată, este clar că dividendul ar putea să coboare. Este cert că Petrom se va ţine probabil de cuvânt şi va da în continuare dividend“, explică Marcel Murgoci.

Acţiunile SNP se apreciau cu 1,1% în după amiaza zilei de marţi, pe un rulaj de 7 milioane de lei. Dinamica din ultimul an este de minus 13,2%, pe tranzacţii de 2,5 miliarde de lei, la o capitalizare de 28,7 miliarde de lei, conform datelor BVB.

 


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent