ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi. Marcel Murgoci, Estinvest, despre următoarea emisiune Fidelis: Semnalul este că până aici s-ar putea ajunge cu dobânzile

30.11.2022, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

Titlurile de stat rămân o variantă viabilă pentru investitori în contextul actual, marcat de inflaţie ridicată, spune reprezentantul societăţii de brokeraj.

Ministerul Finanţelor va demara de săptămâna viitoare a zecea ofertă de vânzare de titluri Fidelis, randa­mentul în lei ajungând la 8% pe trei ani, semn că statul român ar fi decis până unde să crească dobânda pentru respectivele instrumente financiare, spune Marcel Murgoci, director de tranzacţionare al Estinvest, invitat la ediţia din 29 noiembrie a ZF Deschiderea de Astăzi.

„Cred că dobânzile mai mici vin în contextul în care BNR a spus că vârful inflaţiei ar fi în această perioadă, putând chiar să fi trecut de el. Statul se gândeşte să încerce pe cât posibil să nu urce prea mult dobânda la aceste titluri. Semnalul este că până aici s-ar putea ajunge.“

„O să vedem în T1/2023, care ar putea fi unul mai slab în opinia unor analişti, dacă statul ar veni cu o altă politică pentru titlurile emise în martie 2023“, adaugă Marcel Murgoci.

Între 5 şi 19 decembrie, Ministerul Finanţelor va efectua patru noi emisiuni de titluri Fidelis destinate exclusiv populaţiei, cu dobânzi la lei de 7,65% pe an şi de 8% pe trei ani şi dobânzi la euro de 2,7% pe an şi 3,7% pe doi ani care, ulterior închiderii, vor fi listate la Bursa de la Bucureşti.

Pe de altă parte, reprezentantul societăţii de brokeraj consideră că titlurile de stat rămân o variantă viabilă în contextul de faţă pentru investitori, care încearcă să evite cash-ul în perioadele marcate de un nivel ridicat al inflaţiei. „Problema este dacă piaţa reuşeşte să absoarbă ordinele de cumpărare a celor care doresc să intre pe aceste titluri. La Fidelis, ai valoarea asigurată, pe când în cazul tranzacţionării este posibil ca, din ceea ce ţi-ai propus, poate reuşeşti să iei 30-40-50%, depinde de sumă. Nu avem o contraparte solidă din acest punct de vedere“, explică Marcel Murgoci.

El argumentează că, pe fondul ştirilor şi analizelor legate de felul în care va arăta anul viitor, coroborate cu efectele războiului din Ucraina şi, mai nou, focarele de Covid-19 din China, investitorii au ales o abordare mai precaută a pieţei.

„Nu cred că banii au fost orientaţi către alte instrumente, investitorii stând la pândă de momente favorabile, eventual o scădere mai abruptă a pieţei. Pericolul acesta există în mintea unor investitori, având în vedere ce s-a întâmplat anul acesta.“

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent