ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi. Mihai Logofătu, Bittnet: Suntem în discuţii privind 3-4 operaţiuni de tip M&A. Sperăm să anunţăm o tranzacţie în perioada următoare

21.11.2022, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ În continuare, compania vrea să refinanţeze obligaţiunile care expiră în 2023.

Bittnet Group (simbol bursier BNET), grup de companii de IT listat pe Piaţa Principală a BVB, plănuieşte să anunţe în curând o operaţiune de tip M&A (fuziuni şi achiziţii), urmată de încă o tranzacţie similară în primul semestru al anului viitor, spune CEO-ul Mihai Logofătu, invitat la ultima ediţie de săptămâna trecută a ZF Deschiderea de Astăzi.

„Ne uităm în continuare la zona de M&A. Ne-am luat un angajament de a atinge vânzări consolidate de 100 mil. euro la final de 2024, iar acest lucru este posibil printr-un mix de creştere organică, având o evoluţie pozitivă a companiilor incluse în grup, respectiv tranzacţii de M&A. În momentul de faţă, suntem în discuţii privind 3-4 proiecte de M&A, unele în stadii mai avansate“, afirmă cofondatorul Bittnet.

Compania a avut o pierdere de 3,3 mil. lei la finele lunii septembrie 2022, de la un rezultat net de 9,7 mil. lei în 2021.

Veniturile consolidate au atins 111 milioane de lei în primele nouă luni, în creştere cu 35%, iar profitul operaţional a urcat cu 9% la 3,5 milioane de lei, se arată în raportul trimestrial publicat la BVB.

„Suntem încrezători că, prin aceste proiecte de tip M&A, ţinta de 2024 va fi atinsă, poate chiar mai devreme. În perioada următoare, sper că vom putea anunţa o nouă tranzacţie şi probabil încă una în T1/T2 din 2023. Continuăm activităţile cu care aţi fost obişnuiţi, M&A-uri, majorări de capital, emisiuni de obligaţiuni“, adaugă Mihai Logofătu.

Compania intenţionează în acest sens să refinanţeze bondurile care expiră în 2023. Astfel, Bittnet va cere aprobarea acţionarilor în timpul Adunării Generale a Acţionarilor din luna decembrie, urmând să reînnoiască plafonul de obligaţiuni.

În pofida pierderii de 3,3 milioane de lei şi unor nouă luni complicate, atât pentru Bittnet, cât şi pentru întreg sectorul de IT de pe piaţa locală de capital, Mihai Logofătu descrie drept solide cele mai recente rezultate trimestriale.

„O problemă cu care ne-am confruntat constant în ultimii ani este legată de întârzierile generate de lanţul de aprovizionare, ceea ce dă peste cap livrările programate. Astfel, proiectele semnate şi asumate ajung să fie livrate mai târziu.“

De asemenea, spune Mihai Logofătu, provocările continuă să fie reprezentate de inflaţie, care a generat o creştere neaşteptată a salariilor şi o perioadă temporară de recalibrare, cât şi de un deficit constant al forţei de muncă.

 

Alte declaraţii:

Sunt şi multe lucruri bune care s-au întâmplat la nivelul pieţei: o deschidere tot mai mare a clienţilor către soluţii de digitalizare, iar tranzacţiile pe care le-am anunţat anul trecut au intrat în rezultatele consolidate.

Cred că, în această creştere (a tranzacţiilor) se observă tranzacţiile noi. La nivel individual, toate companiile au avut o evoluţie bună sau foarte bună. Tranzacţiile au venit din zona companiilor cu pondere mai mare de servicii, tocmai pentru a compensa componenta istorică de hardware – aici se vede în cifre şi marja brută generată. Pe de altă parte, divizia de educaţie – piatra de temelie a acestui proiect – este într-o creştere accelerată. S-au reluat proiectele în această zonă.

Nu cred că doar acest rezultat (pierderea – n.r.) trebuie explicat. Zona operaţională îţi arată cum funcţionează businessul, vorbind despre lucrurile care au influenţat acest an: inflaţie, creşteri de salarii etc. Evident, intră aici şi ciclicitatea businessul, de vreme ce T1 şi T3 nu sunt cele mai bune trimestre în businessul nostru. La noi, este un mix de activitate operaţională şi financiară. Anul trecut am avut un rezultat financiar foarte bun datorat în primul rând evoluţiei acţiunilor la companiile pe care le deţinem.

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent