ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de Astăzi. Mihai Nedelcu, investitor pe piaţa de capital: Am 18 companii în portofoliu, jumătate pe piaţa principală şi cealaltă jumătate pe AeRO. Cele mai mari expuneri, One, FP, Petrom

05.07.2022, 08:25 Autor: Alexandra Matei

♦ Cele mai mari deţineri de pe piaţa AeRO sunt Arobs Transilvania Software, Simtel Team, Safetech Innovations şi DN AGRAR.

Mihai Nedelcu, investitor pe piata de capital, deţine în momentul de faţă 18 companii în portofoliu, iar acestea sunt împărţite egal atât pe piaţa principală, cât şi pe piaţa AeRo, după cum afirmă chiar el în cadrul emisiunii online ZF Deschiderea de astăzi.

„Acum am 18 simboluri în portofoliu, împărţite jumătate în piaţa principală şi jumătate pe piaţa AeRO. Am câteva simboluri pe piaţa principală din BET şi câteva care nu sunt în BET. Cele mai mari deţineri din piaţa principală sunt acum One United Properties, Fondul Proprietatea, Petrom şi Banca Transilvania, iar cele mai mari deţineri de pe piaţa AeRO sunt Arobs Transilvania Software, Simtel Team, Safetech Innovations şi DN AGRAR“, a spus acesta în cadrul emisiunii din 4 iulie 2022.

În ceea ce priveşte One United Properties, compania cu cea mai mare deţinere de pe piaţa principală, Mihai Nedelcu spune că motivul alegerii acesteia este faptul că este o companie lider pe piaţa de dezvoltare de real estate, care inspiră încredere.

„Particip la majorarea lor, voi subscrie mai aproape de finalul perioadei de majorare şi am şi banii pregătiţi“, a adăugat investitorul.

Atunci când a început războiul, îşi aminteşte el, nu mai avea niciun fel de expunere pe companiile mari din BET active pe piaţa de energie, întrucât lichidase toamna trecută deţinerea la Fondul Proprietatea pentru că i-a fost teamă de riscul de reglementare, prezent pe toate companiile mari de energie.

Astfel, Mihai Nedelcu a văzut ce se întâmplă cu preţul petrolului, al gazului şi cel al energiei electrice şi a decis să meargă pe acţiuni în companiile mari şi stabile.

„Am avut de ales între Fondul Proprietatea, Petrom, Romgaz şi Nuclearelectrica, marii producători de energie de pe bursă. După ce am analizat, am optat pentru Fondul Proprietatea şi Petrom pentru că ele nu au investiţii atât de mari în faţa lor, comparat cu cash-ul pe care îl au“, a explicat acesta.

Arobs Transilvania Software, compania cu cea mai mare poziţie pe piaţa AeRo, spune el, este o companie în creştere, de genul celor din BET, care dă dovadă de stabilitate şi are un business clar. Investitorul a fost atras de faptul că este o companie în domeniul IT, dar şi de strategia acesteia, prin care îşi propune să cumpere şi să integreze alte companii mai mici.

Pentru un investitor, spune el, prezenţa liderilor de companii, deschiderea şi participarea la evenimente contează foarte mult, mai ales în cazul companiilor noi, care trebuie înţelese cât mai bine.

„Poţi citi rapoarte, ştiri despre companie, dar cu cât ai şanse mai mari să interacţionezi cu acţionarii, cu atât este mai bine.“

Mihai Nedelcu investeşte doar la Bursa de Valori Bucureşti, pentru că, spune el, companiile din România sunt mult mai aproape, iar mediul economic de aici este mai uşor de înţeles.

De asemenea, nici concurenţa nu este la fel de mare ca cea de pe alte pieţe, unde sunt mai mulţi investitori.

În general, el încearcă să nu facă tranzacţii în fiecare zi. însă, perioada cu războiul şi volatilitatea mare din piaţă l-a făcut să tranzacţioneze mai des.

Energia, mai spune Mihai Nedelcu, a avut cele mai bune performanţe anul acesta şi este normal ca BVB să arate mai bine decât alte burse care sunt mai expuse pe companii de IT, spre exemplu.

Anul acesta, crede investitorul, BVB va avea unele dintre cele mai bune randamente dintre toate bursele, care vor fi greu de bătut -  „Va fi nevoie de un portofoliu puternic aplecat pe energie pentru a bate aceste randamente“.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent