ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi. Mihai Purcărea, BRD AM: Anii următori vor fi tot mai dificili pentru investitorii care vor să investească într-un singur indice şi să uite de el

07.12.2022, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Investitorii trebuie să fie mai activi şi să îşi înţeleagă mai bine plasamentele.

Pe termen lung, „atenţia“ ar trebui să rămână cuvânt de ordine în rândurile investitorilor, spune Mihai Purcărea, CEO al BRD Asset Management, el considerând că perioada în care participanţii la piaţă înregistrau profituri uitând între timp de investiţii a ajuns în cele din urmă la final.

„Anii care vor urma vor fi tot mai dificili pentru investitorii care vor să investească într-un singur indice şi să uite de el. S-ar putea să avem perioade în care indicele agregat să fie pe zero sau puţin pe plus, dar în interiorul lui să avem acţiuni cu minus 20% şi altele cu plus 30%. Cred că vor fi ani în care atenţia privind ceea ce cumpărăm ar trebui să fie mai mare. Trebuie să fim un pic mai activi“, spune şeful administratorului de active, invitat la ZF Deschiderea de Astăzi.

De altfel, în contextul în care pieţele internaţionale de capital oferă semne de revenire – în ultima lună, benchmarkul local BET şi indicele paneuropean Stoxx 600 au plus 12%, respectiv 5,5% – investitorii se pot confrunta în continuare cu o serie de provocări, în vreme ce inflaţia rămâne la niveluri ridicate, iar unele companii pot înregistra scăderi ale profiturilor.

„Cred că s-a dus această perioadă în care am putut cumpăra aproape orice şi să facem profit uitând de investiţii. Mergând înainte, este foarte important să fim atenţi, activi şi să ştim de ce cumpărăm. Deci ar trebui să fim mai selectivi. Vorbim despre riscuri geopolitice la care nu ne gândeam acum câţiva ani, de riscuri pe zona de energie, care pot face ca anumite companii să scadă neaşteptat.“

Motivul principal pentru care băncile centrale par să reducă ritmul creşterii ratelor dobânzilor constă în prognozele conform cărora economia ar urmă sa scadă din ce în ce mai alert, în special în zona euro.

„Acest lucru înseamnă o încetinire şi pentru companii, iar fenomenul respectiv nu se va răspândi în mod egal“, consideră Mihai Purcărea.

BRD Asset Management numără peste 100.000 de investitori şi înregistrează active de 3,15 miliarde de lei.

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent