ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi. Mihai Purcărea, BRD AM: Oportunităţile, oferite anul acesta de fondurile de bonduri şi acţiuni, cât şi de investiţiile recurente

18.01.2023, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Riscurile, reprezentate de plasamentele pe termen scurt şi de lipsa de acţiune privind investiţiile.

Investitorii îşi pot îndrepta atenţia anul acesta către opor­tunităţile reprezentate de fondurile cu expunere pe obligaţiuni şi acţiuni, cât şi asupra investiţiilor realizate în mod recurent, în vreme ce bursa locală este tot mai legată de evoluţia pieţelor internaţio­nale de capital, spune Mihai Purcărea, CEO al societăţii de admi­nistrare a activelor BRD Asset Management.

„O oportunitate are fi dată de fondurile de obligaţiuni, cât şi de fondurile de acţiuni, însă cu un orizont de timp potrivit. De asemenea, ar trebui să investim recurent, indiferent de momentul pieţei. Un risc foarte mare mi se pare gândirea şi investirea pe termen scurt, bazându-ne doar pe ceea ce s-a întâmplat în ultimii 10 ani. Poate cel mai mare risc ar fi să nu facem nimic şi să stăm cu banii deoparte“, consideră Mihai Purcărea.

CEO-ul a fost invitat în ediţia de marţi, 17 ianuarie a ZF Deschiderea de Astăzi, emisiune ce poate fi urmărită de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de Facebook şi YouTube ale Ziarului Financiar. De asemenea, podcastul poate fi ascultat pe platforma Spotify.

„Suntem corelaţi cu pieţele externe şi, dacă vom avea cumva o recesiune în Europa de Vest sau în America, care va trage preţul acţiunilor din ţările dezvoltate în jos, piaţa românească se va corecta în mod sigur. Dacă piaţa externă va fi în creştere, avem şanse să creştem poate mai mult”, adaugă reprezentantul BRD.

El consideră că 2023 poate fi un an bun în ceea ce priveşte performanţa fondurilor de obligaţiuni, tocmai datorită faptului că o bună pare din scăderi au fost înregistrate anul trecut. La nivel local, inflaţia ajunge în prezent la 16%, iar preţurile titlurilor de stat au anticipat această mişcare, explică Mihai Purcărea.

„Preţul lor a scăzut, iar randamentele au crescut tocmai datorită inflaţiei. Mergând înainte, inflaţia va scădea şi sunt destul de încrezător că se va întâmpla asta. Inflaţia va fi clar mai mică peste un an, astfel încât obligaţiunile ar trebui să performeze mai bine. Ele au scăzut foarte mult anul trecut pentru că aveam o inflaţie în creştere accelerată. La nivelurile actuale, obligaţiunile sunt destul de interesante ca plasament.”

Pe de altă parte, fondurile cu expunere pe acţiuni au evoluat mai bine anul trecut decât se aşteptau majoritatea participanţilor la piaţă, notând în acest sens dinamica emitenţilor bursei locale care activează în industria energiei şi care au beneficiat de contextul complicat din 2022.

„Nu în ultimul rând, valorile la care se tranzacţionează companiile sunt interesante, mult mai bune decât cele din ţările din vest. Asta s-a văzut şi anul trecut, când multe pieţe dezvoltate au înregistrat scăderi importante. Uitându-ne însă la indicii principali, noi am performat mult mai bine”, continuă reprezentantul BRD AM.

Fondul zilei

Fondul Orizont 2045 al BRD AM a fost creat pentru segmentul de clienţi cu vârste cuprinse între 35 şi 45 de ani, care pot ieşi la pensie în jurul anului respectiv, explică Mihai Purcărea. Totodată, BRD Orizont 2035 a fost gândit pentru clienţii cu vârste de circa 50 de ani care se pot retrage din activitate în termen de 12 ani şi care plănuiesc să pună bani deoparte, de exemplu, pentru educaţia copiilor şi alte cheltuieli familiale.

„Plecând de la acest orizont de timp, stabilim o alocare pe obligaţiuni şi acţiuni. De exemplu, pentru 2035, plecăm de la 70% acţiuni şi 30% obligaţiuni, o alocare potrivită pentru acest orizont de timp. 60% din ponderea de acţiuni sunt investiţi în acţiuni internaţionale, iar 40% în acţiuni româneşti. Peste câţiva ani, trebuie făcută o rebalansare a portofoliului.”

Alte declaraţii:

Am încheiat anul trecut cu peste 3,1 miliarde de lei active în administrare, o scădere destul de puternică faţă de începutul anului, undeva la peste 30%, în special din cauza răscumpărărilor clienţilor. Aici, comportamentul pe care l-am văzut este strâns legat de ce se întâmplă în pieţele financiare. 2022 a fost unul dintre cei mai dificili ani pentru investitorii în obligaţiuni. Istoric, a fost unul dintre anii cu cea mai mare scădere din ultimii 50 de ani, determinând ieşiri din partea clienţilor.

în special, clienţii s-au mutat către depozitele bancare, preferând să nu mai vadă volatilitate pe zona fondurilor titlurilor de stat. Pe de altă parte, zona de fonduri de acţiuni a fost destul de rezilientă. Acolo, clienţii sunt obişnuiţi cu volatilitatea şi înţeleg mult mai uşor că acesta este preţul pentru un randament mai mare pe termen lung.

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent