ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi. Zuzanna Kurek, Cornerstone Communications: Vedem interes crescut pentru IPO-uri în 2023. Un trend pentru anul viitor va consta în transferul pe Piaţa Principală

29.11.2022, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

Anul viitor poate aduce un număr semnificativ de oferte publice iniţiale (IPO) pe Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti, după 11 listări cu acţiuni pe piaţa locală de capital anul acesta, respectiv 23 de intrări în 2021, fenomenul putând fi susţinut de cea mai mare listare din istoria BVB, cea a Hidroelectrica, spune Zuzanna Kurek, fondatoare a Cornerstone Communications, în ediţia din 28 noiembrie a ZF Deschiderea de Astăzi.

„Cred că 2023 va veni cu ştiri bune despre piaţa de capital. Vedem deja interes crescut pentru IPO-uri pe Piaţa Principală. Toată lumea aşteaptă Hidroelectrica, iar 2023 poate fi anul în care avem cea mai mare listare din istoria BVB. Aşa s-ar restarta şi interesul privind IPO-urile; antreprenorii au văzut că 2022 a fost pierdut în ceea ce priveşte atragerea de capital şi s-au orientat către anul viitor“, afirmă fondatoarea consultantului autorizat pentru listări la bursă.

În ceea ce priveşte sfârşitul lui 2022, Zuzanna Kurek se aşteaptă la o continuare a tranzacţiilor bazate preponderent pe emoţii, unul dintre aspectele care au definit actualul an. Întrebată cu privire la posibilitatea unui „raliu de Moş Crăciun“, reprezentanta Cornerstone crede că investitorii îşi vor îndrepta din ce în ce mai puţin atenţia asupra pieţei de capital în perioada sărbătorilor, lichiditatea putând rămâne scăzută până la finele anului.

„Din punctul meu de vedere, vor veni mai multe companii pe Piaţa Principală în 2023. Aici vedem un alt trend de transferuri pe Piaţa Principală. Am vorbit despre frustrarea investitorilor de pe AeRO, legată despre faptul că societăţile nu au livrat sau au supraevaluat rezultatele, provocând o scădere a acţiunilor. Cred că 2023 va fi anul transferurilor pe Principală a companiilor mai mari care vor să arate că sunt diferite.“

De altfel, fondatoarea Cornerstone crede că transferul pe Piaţa Principală va reprezenta unul dintre principalele trenduri de pe piaţă în 2023, ceea ce poate aduce schimbări inclusiv în componenţa indicelui BET.

„S-ar putea să avem mai multe companii care vor intra în indicii FTSE Russell. Dacă vine Hidroelectrica, reluăm subiectul reclasificării pieţei de către MSCI de la piaţa de frontieră la piaţa emergentă. Deci 2023 arată destul de bine. “, consideră Zuzanna Kurek.

Printre societăţile care iau în vizor transferul de pe AeRO se numără grupul de securitate cibernetică SafeTech Innovations (SAFE), compania de IT AROBS Transilvania Software (AROBS) şi Holde Agri Invest (HAI).

 

Alte declaraţii din timpul emisiunii:

Despre obligaţiuni:

Cel mai mare risc legat de obligaţiuni este următorul: foarte multe companii emit bonduri şi au avut în vedere că se vor refinanţa la maturitate. Dacă anumite companii ajung la maturitate anul acesta sau anul viitor este o mare întrebare, când şi dacă ele vor fi pregătite să plătească o dobândă la obligaţiuni corporative listate la BVB în lei, cu o dobândă de 15-16%. Dacă da, marea întrebare din partea investitorilor este ce trebuie să facă o companie pentru a justifica o dobândă atât de mare, întrucât costul de finanţare devine foarte mare şi poate nesustenabil.

Dacă au relaţii bune cu băncile, companiile vor refinanţa aceste obligaţiuni prin credite bancare şi vor returna banii investitorilor. Totuşi, există şi riscul să fie companii care nu au aceste relaţii cu băncile sau care au un grad de îndatorare foarte mare, neputând să răsplătească obligatorii. Acest este cel mai mare risc pe care îl văd pentru următorii doi ani în ceea ce priveşte piaţa de capital din România. 

►Despre portofoliu:

De la începutul anului, nu am vândut nicio acţiune. Am acumulat anumite poziţii pe câteva companii care mi-au plăcut şi au beneficiat de un preţ foarte bun. în ultima perioadă nu am cumpărat nimic, însă poate vom cumpăra nişte acţiuni în decembrie. Ca investitor, am o abordare pe termen lung, deci acumulez şi vând doar în cazuri foarte rare.

Cam 70-80% din portofoliu constă în companii listate pe AeRO. Cea mai mare poziţie este la SafeTech Innovations, urmată de Simtel Team, două companii pe care le-am adus la BVB şi cu care lucrăm în continuare. A treia poziţie este One United Properties, unde acum acumulat anul aceasta. Urmează Bittnet şi BRD, unde am investit înainte de anunţul de dividende.

Despre raportări:

Companiile cu servicii de tip B2B – precum sectorul de IT, energie verde – au raportat rezultate foarte bune. Aici trebuie să ne gândim şi la faptul că multe companii care livrează produse sau servicii către alte companii încasează, de obicei, marea majoritate a profiturilor şi cifrei de afaceri în T4. De aici vine marea discrepanţă care s-a văzut anul trecut şi în 2022 cu privire la ceea ce s-a realizat în primele nouă luni vs. aşteptări. Simtel Team şi SafeTech au avut rezultate excelente, beneficiind de războiul cibernetic, respectiv criza energetică. Pe segmentul B2C, lucrurile au fost mai complicate, întrucât inflaţia şi ratele dobânzilor s-au văzut în rata de profitabilitate.

Este foarte important ca societăţile să fie constante în ceea ce priveşte modul de raportare. De obicei, cele mai importante informaţii sunt incluse în partea scrisă (de antreprenori/fondatori – n.r.), care oferă şi contextul în care sunt publicate cifrele.

Despre inflaţie şi 2023:

Nu cred că preţurile vor scădea anul viitor. Din discuţiile cu antreprenorii, părerea generală este că vârful inflaţiei şi problemelor lanţurilor de aprovizionare a fost în T2, ceea ce s-a văzut în raportările destul de slabe din primul semestru. în T3, preţurile s-au aşezat, păstrându-se la fel în T4. Inflaţia nu mai creşte la aceeaşi rată din trimestrele precedente. Antreprenorii sunt destui de calmi cu privire la 2023, fiind optimişti datorită faptului că ştiu ce este de făcut.

Trebuie să ne gândim la fiscalitate şi ce va aduce 2023. Aici mă refer la faptul că, începând cu anul viitor, investitorii vor avea taxe noi, 1% din câştigurile din investiţiile pe piaţa de capital, faţă de 10% de acum.

Despre investiţii:

O descoperire a studiului nostru este că investitorii investesc pe termen foarte scurt. Majoritatea investeşte pe un termen mai mic de şase luni.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent