♦ Compania a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 412 mil. lei la nivel consolidat, respectiv un profit net de 22 mil. lei.
Arobs Transilvania Software (simbol bursier AROBS), cel mai mare jucător din IT listat pe piaÅ£a locală de capital, vizează în continuare extinderea proceÂselor de M&A (fuziuni ÅŸi achiziÅ£ii), penetrarea pieÅ£elor externe ÅŸi consolidarea produselor în pieÅ£e în care compania deja activează, spune CEO-ul Voicu Oprean, invitat la ediÅ£ia din 11 martie a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi.
„Din punct de vedere al P&L-ului (cont de profit şi pierdere – n.r.), avem o poziţie foarte solidă, avem în conturi 45-50 de milioane de euro care sunt pregătiţi pentru zona de achiziţii. Avem un grad de îndatorare, zic eu, relativ mic, care permite să avem apoi alte surse de finanţare din zona bancară. Putem folosi şi instrumentele familiare tuturor pe piaţa de capital“, afirmă el.
Voicu Oprean deţine 47,3% din capitalul social al companiei, urmat de Cabrio Investment SRL, cu o participaţie de 10%.
Acţiunile AROBS au pierdut 28% în ultimele 12 luni şi 9,5% de la începutul anului, ducând evaluarea bursieră a societăţii la circa 735 de milioane de lei, conform datelor BVB.
„Vedem în continuare potenţial pe piaţa americană şi aici avem în lucru câteva potenţiale tranzacţii. Avem zona de greenfield pentru că ne concentrăm mult pe piaţa europeană şi Statele Unite ca zonă de creştere. Totodată, vedem zona de produse crescând mai rapid decât cea de servicii software.“
Compania din judeţul Cluj a înregistrat o cifră de afaceri de 412,5 milioane de lei la nivel consolidat în 2024, în scădere cu 3,5% faţă de anul anterior şi uşor în creştere peste bugetul de venituri şi cheltuieli revizuit toamna trecută. Profitul net de 21,9 milioane de lei a scăzut cu 31,4% de la an la an şi depăşit cu 21% BVC-ul actualizat.
„Aici vrem să ne concentrăm tot mai mult atât prin prisma unor potenţiale tranzacţii, cât şi pe consolidarea produselor în pieţe în care suntem prezenţi, iar aici mă refer la sisteme de management de flotă, soluţii HR – le avem în portofoliu şi au un potenţial mare de creştere“, adaugă CEO-ul.
În acţionariatul companiei au intrat anul trecut fondurile de pensii Allianz-Ţiriac şi Metropolitan, cât şi Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).
Alte declaraţii:
Compania este de peste 25 de ani, am trecut prin anii 2001-2002, apoi 2008, criza Covid, deci am trecut prin mai multe perioade care păreau devastatoare. Evident că nu am un glob de cristal, dar cred că piaţa IT va continua.
Din păcate, mesajul transmis de guvernanţi este că IT-ul nu mai este acea industrie frumoasă şi nu mai este o strategie naţională s-o creştem, iar acest lucru cred că va duce la un ritm de creştere mai temperat decât în anii anteriori.
Dar avem în continuare câteva lucruri care contează foarte mult, precum digitalizarea companiilor – unde vedem România o piaţă potenţială mare – adopţia AI-ului şi creşterea pentru soluţii software avansate.
Peste tot aş mai adăuga şi componenta de securitate cibernetică – este parte din ce facem noi şi clienţii simt acest lucru. Din păcate, mulţi dintre ei simt după ce au fost atacaţi. Abia acela este momentul în care încep să conştientizeze pericolele la care sunt expuşi.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZÄ‚-TE