ZF English

Eleganta frantuzoaicelor se croieste in Pantelimon

28.11.2001, 00:00 14



La marginea Bucurestiului, in cartierul Pantelimon, functioneaza o mica fabrica de confectii de dama, care a ajuns sa aiba o cifra de afaceri de 40 de miliarde de lei pe an. Articolele vestimentare, exclusiv de dama, sunt comercializate in Franta, Belgia, Germania, Spania si, de curand, chiar in Norvegia.

Cetateanul francez Arnaud Pichard conduce de doi ani firma Gil.b. Romania Textiles SRL, al carei sediu se afla la parterul unui bloc din Pantelimon, de unde nici n-ai zice ca poate fi condusa o intreprindere care sa produca haine recunoscute pe piata straina.

Sala masinilor de cusut, a croitoriei si calcatoria ocupa 500 de metri patrati, in firma lucrand 120 de femei.

Majoritatea sunt din comunele Cernica, Pantelimon si Dobroiesti, din jurul Bucurestiului, iar restul angajatelor locuiesc in cartier, pentru toate fabrica reprezentand un loc de munca sigur atata timp cat muncesti.

Pe langa salariu, angajatii primesc si un acord in functie de cat au lucrat, plus abonamente gratuite pe toate liniile RATB, bonuri de masa si alte stimulente.

Se lucreaza doar in schimb de zi. De la intrare te intampina zumzaitul concertat al masinilor de cusut. Femeile din fata masinilor sunt ocupate acum cu pantaloni de vara si cu bluze. Dupa aceea vor veni alte comenzi, alte modele.



Totul a inceput cu ajutoarele umanitare

Arnaud Pichard are 29 de ani si este licentiat in economie si relatii internationale. De loc, Arnaud este dintr-o comuna din Rennes - regiunea Bretania.

Prima data cand a auzit de Romania a fost in decembrie 1989, cand toate canalele de televiziune relatau despre Revolutia romana si despre caderea dictatorului Nicolae Ceausescu.

"M-a impresionat ce am vazut. Parea o tara saraca, iar in familia noastra a inceput sa se vorbeasca despre cum ar putea fi ajutati romanii", isi aminteste Arnaud.

In martie 1990, tatal lui Arnaud, impreuna cu un prieten de profesie medic, a adus ajutoare umanitare la Sibiu.

Incet-incet, strainii care veneau cu ajutoare au constituit asociatii, dupa care regiunea Rennes a obtinut fonduri de la Ministerul Afacerilor de Externe al Frantei, pentru tinerii francezi care in loc sa-si faca stagiul militar in tara lor de bastina ar fi preferat sa lucreze "la romani".

Intre timp, orasul Rennes s-a infratit cu Sibiul.



Strainul somer in Romania

Asa a ajuns Arnaud Pichard in octombrie 1995 la Sibiu, unde ceilalti francezi care sosisera aici construisera un sediu, o biblioteca cu carti in limba franceza, angajatii lucrand la diverse proiecte cu sibienii. Noul venit si-a facut prieteni si a inceput sa invete limba romana, pe care acum o vorbeste foarte bine.

La Sibiu, Arnaud a cunoscut-o si pe viitoarea sa sotie, Alexandra, cu care s-a casatorit in urma cu doua luni.

Dupa 16 luni, cat a durat sederea sa la Sibiu, Arnaud s-a angajat la o firma cu capital francez, cu sediul in Bucuresti, care insa a dat ulterior faliment "din motive economice".

Concret, e vorba de faptul ca beneficiarii nu au achitat la timp contravaloarea comenzilor, astfel ca intr-o tara cu o economie inca instabila, falimentul a venit curand.

Dupa o luna de cautari, in lipsa unui loc de munca, Arnaud s-a intors in Franta, nestiind daca se va mai intoarce vreodata in Romania. "Imi placea aici, dar ce era sa fac?" reflecteaza el.

Apoi a venit oferta pentru a pune pe picioare societatea Gil.b Romania Textiles SRL, filiala din Romania a firmei franceze Gil.b. SA. "Nu stiam nimic despre confectii, dar oportunitatea de a lucra din nou in Romania m-a facut sa accept", spune Arnaud Pichard.



Urmeaza si o achizitie la Constanta

A fost numit director general al firmei, dar spune ca la inceput i-a fost greu, pentru ca in firma lucrau anumite persoane pe care nu le interesa mersul societatii, ci doar sa poata obtine imediat un castig mare.

Dar lucrurile s-au reglat in timp; cine trebuia sa plece a plecat, iar acum au ramas cei care si-au dorit intr-adevar acest loc de munca.

Directorul general a reusit sa deschida puncte de lucru la Constanta, Scornicesti, Craiova si Slatina, unde sunt confectionate, in baza unor contracte, modele pentru compania mama Gil.b. Tiparele, materialele si accesoriile pentru confectiile de dama sunt trimise din Franta.

In prezent, societatea este in tratative pentru a achizitiona o fabrica din Constanta.

Compania mama isi comercializeaza produsele in hipermarketuri (80%) sau prin intermediul cataloagelor (20%).

Romania furnizeaza la ora actuala 25% din produsele companiei franceze, respectiv un milion de bucati pe an, cifra de afaceri a firmei bucurestene fiind de 10-11 milioane de franci francezi (40 de miliarde de lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO