ZF English

Talentul in afaceri n-are varsta

08.06.2001, 00:00 23



O femeie de 68 de ani din comuna Garda a devenit una dintre persoanele cele mai cunoscute din judetul Alba. Femeia este o comercianta desavarsita, cu peste 40 de ani de experienta si are o afacere a ei foarte prospera, mai ales de cativa ani incoace.

Toti cei care tranziteaza Drumul National 75, care face legatura intre judetele Alba si Bihor, au avut ocazia sa fie gazduiti si serviti de Maria Suciu, pe care toata lumea o cunoaste ca Mama Uta.

Mama Uta are un popas turistic la iesirea din comuna Garda, un loc pitoresc intr-o zona plina de arii protejate. Din cele 81 cate au fost stabilite conform hotararii Consiliului Judetean, 25 se afla in Garda.

Zona reprezinta un deosebit interes din punct de vedere biologic, etnografic, geologic si speologic, cele mai cunoscute obiective fiind ghetarul de la Scarisoara, ghetarul Vartop, pesterile Coiba Mare si Coiba Mica, Cheile Mandrutului, Huda Orbului, pestera Poarta lui Ionele, Cheile Ordincusei, Cheile Gardisoarei, Cascada Varciorog s.a.m.d.



Pe urmele panourilor de la UJECOOP

Numeroasele posibilitati turistice din zona au facut-o pe Mama Uta sa intre in afacerile din bransa inca din 1975. Pe atunci lucra impreuna cu sotul ei la magazinul din sat, ambii fiind vanzatori. Femeia spune ca s-a trezit proprietara unei afaceri prospere fara ca inainte sa se fi gandit la asa ceva.

"Intr-o zi stateam cu barbatu' meu in fata magazinului si am vazut niste camioane care transportau ceva panouri. L-am intrebat daca stie ce-or fi alea si mi-a spus ca sunt casutele de la ghetar", povesteste Mama Uta.

Cu catava vreme inainte, fostul UJECOOP instalase zece casute la ghetarul de la Scarisoara, ca sa aiba unde sa stea turistii, numai ca lipsa apei si a altor utilitati a facut sa nu prea aiba cautare.

"Asa ca cei de la UJECOOP le-au luat sa le duca la Alba Iulia. Io atunci i-am zis lu' barbatu-miu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO