ZF English

Vacanta extrema in Apuseni

25.05.2001, 00:00 15



Pentru majoritatea romanilor, vacanta e un prilej de nesfarsita si netulburata lenevie. O organizatie neguvernamentala din Oradea propune, insa, un alt mod de petrecere a timpului liber. O vacanta extrema!

Fundatia oradeana Life si-a propus sa amenajeze si sa protejeze salba de pesteri aflate in defileul Crisului Repede.

Printre acestea se numara Pestera Vantului, situata in apropierea localitatii auncuius - cea mai lunga pestera din Romania (34 km), cu Marile Meandre "Emil Racovita", lacuri subterane, cascade si coridoare.

Pe de alta parte, fundatia intentioneaza sa infiinteze un centru pentru tineret, care sa ofere alternative de petrecere a timpului liber pentru tinerii din Oradea.

In acelasi sens, de anul trecut, fundatia a lansat un program denumit "Centrul de resurse si informatii pentru tineret si organizatii", prin care ofera tinerilor informatii si resurse privind posibilitati de petrecere a timpului liber, burse de studii, acces la Internet si la echipamentele de birotica de care au nevoie.

Pentru finantarea initiativelor sale, ONG-ul se bucura de sprijin international, inclusiv din partea Fondului de Dezvoltare a Euroregiunii Carpatice si a Agentiei de promovare a Cooperarii in domeniul Tineretului - Eurotin, prin prograul Youth al Uniunii Europene.



Cazare la cabanele ecologistilor

Mai nou, insa, fundatia practica si autofinantarea, o parte a programelor sale fiind sustinute din sumele obtinute prin prestarea de servicii turistice.

Ecologistii bihoreni au doua cabane. Cea de la auncuius are 15 locuri de cazare si este situata chiar la intrarea in defileul Crisului.

Cea de a doua cabana se afla la mica distanta de centrul comunei Garda, in inima Muntilor Apuseni, avand 25 de locuri. Cabana din Apuseni are bucatarie complet utilata si baie cu dusuri.

Catalin Dohan, coordonatorul programului "Life" de conservare si amenajare a pesterilor, spune ca, la cerere, organizatia poate asigura transportul grupurilor catre cele doua cabane, sau catre oricare alta destinatie de interes turistic din judet.

Pana acum, cel mai solicitat tur este cel al bisericilor de lemn din zona, construite in secolele XVII-XVIII.

O zi de cazare la Garda costa 50.000 lei, iar la auncuius 35.000 lei. Inchirierea unui caiac se plateste cu 30.000 lei pe ora, iar intrarea in pestera Ungurul Mare 15.000 lei.

Contra unei sume de 12 dolari pe zi, un cuplu poate beneficia de echipamentul necesar practicarii speologiei sau a alpinismului, ca si de serviciile unui instructor specializat. Monitorii si ghizii pot comunica si in limbi de circulatie internationala.



Adrenalina pentru turisti

Pentru cei dornici sa simta cu adevarat gustul aventurii, ecologistii bihoreni organizeaza ture sau stagii de initiere in practicarea unor sporturi extreme. La auncuius sau Garda, ghizi si monitori autorizati conduc grupurile de turisti pe cele mai tainice carari de munte sau ii deprind pe curajosi cu tehnicile alpinismului, speologiei, canioning-ului si rafting-ului.

Pestera Ungurului a fost recent reamenajata prin intermediul programul "Life" si poate sa fie parcursa acum in conditii de maxima siguranta. Aici au fost descoperite urme de viata ale omului neolitic. Fragmentele de ceramica, lamele de piatra si daltile pot fi vazute chiar in expozitia organizata in pestera.

Coordonatorul programelor turistice "Life", Paul Iacobas, spune ca, la cerere, "verzii" organizeaza si tabere pentru grupuri de copii. "Copiii sunt in deplina siguranta, personalul nostru fiind atestat de Federatia Romana de Speologie si Salvamont", afirma Iacobas.

Costul pentru cazarea unui copil, inclusiv programul de vacanta, cuprinzand jocuri si vizite la obiective turistice, este de 20 de dolari pentru trei zile.



Vecini de cabana din Suedia, Spania si Germania

Ar mai fi de spus ca turistii care vor sosi la cabana auncuius in aceasta vara vor avea surpriza sa se intalneasca acolo cu grupuri de tineri vorbitori de spaniola si germana. Este vorba despre "seriile" de 20-30 de oaspeti ai fundatiei, in cadrul programului de schimburi de tineret din acest an.

Alaturi de baieti si fete intre 18 si 25 de ani din Oradea, la programul respectiv au fost invitati sa participe tineri din Suedia (in luna mai, la auncuius), din Spania si Germania (in iulie, la auncuius) si din Franta (in luna august, la Baile 1 Mai).

Programul cuprinde excursii si camping, seri interculturale, precum si workshop-uri pe temele stabilite pentru fiecare "serie" - ecologie, protejarea naturii si rezervatii naturale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO