ZF Esențial în business

Video ZF Esenţial în business. Nicoleta Mihai, KPMG: Mulţi antreprenori greşesc atunci când îşi extind afacerile în alte domenii. Nu poţi finanţa o fabrică de bere din afaceri imobiliare, business-urile trebuie să se susţină singure

Autor: Adelina Mihai

14.08.2019, 16:00 392

Antreprenorii români greşesc atunci când decid să investească în domenii de activitate pe care nu le cunosc foarte bine şi finanţează noile businessuri cu bani care provin din activitatea de bază, care le-a adus cea mai multă valoare adăugată până atunci.

”Dacă ar trebui să facem o radiografie a ultimilor 20 de ani, constatăm că cea mai mare greşeală a antreprenorilor este reprezentată de faptul că, atunci când decid să se extindă, nu păstrează adevărata valoare a companiei în domeniul în care produc cel mai bine. Să vă dau un exemplu: un antreprenor este şi constructor, şi dezvoltator imobiliar şi, în acelaşi timp, mai produce şi nişte bere şi vrea să înceapă o activitate de imobiliare prin dezvoltarea unui hotel. Este evident că aceste activităţi ar trebui să aibă costurile proprii. Nu spune nimeni că nu poţi să faci în acelaşi timp toate aceste activităţi, dar aceste costuri ar trebui să fie privite distinct şi finanţate distinct”, a explicat Nicoleta Mihai, partener în cadrul KPMG Legal, la cea mai recentă ediţie a emisiunii ZF Esenţial în business, realizată de ZF în parteneriat cu firma de audit şi consultanţă fiscală KPMG.

Pe de altă parte, a explicat ea, nici instituţiile financiare nu au păstrat o rigurozitate în ceea ce priveşte destinaţia creditului respectiv şi nu au solicitat în timp util mecanisme de verificare a situaţiilor financiare suplimentare. Prin urmare, multe companii au avut nevoie de restructurări masive.

”Pentru a evita ca acest lucru să se mai întâmple, o nouă directivă europeană impune realizarea unui Independent Business Review, o analiză a activităţii companiei cu analizarea unor opţiuni pe care compania le are la dispoziţie. Acest mechanism trebuie să fie efectuat de către un specialist care trebuie să analizeze şi să recomande care este cea mai bună valoare recuperabilă pentru creditori în situaţia planului de restructurare, dar care trebuie să estimeze şi care este posibilitatea de recuperare în cazul în care compania nu ar ieşi în procesul de restructurare şi a-i face scenariul de insolvenţă. Nu spun de faliment, ci de scenariul de insolvenţă”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO