ZF Esențial în business

VIDEO ZF ESENŢIAL ÎN BUSINESS. Alexandru Comănescu, KPMG: „Frauda cu TVA se poate reduce prin informatizarea sistemelor fiscale”

Autor: Ioana Matei

12.11.2019, 16:00 80

Autorităţile locale pot preveni fraudele care se fac prin Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) printr-o informatizare a sistemelor fiscale, a observat Alexandru Comănescu, tax director în cadrul KPMG în România, în cea mai recentă ediţie a emisiunii ZF Esenţial în business.

„Dacă sistemul e reactiv in loc sa fie proactiv, în situaţia în care Fiscul din România realizează că a existat o fraudă la 2 luni după ce aceasta s-a întâmplat, este foarte greu ca cel care a fraudat să mai fie prins sau ca banii fraudaţi să fie recuperaţi. Prin informatizarea sistemului, cu o monitorizare în timp real, astfel de tranzacţii ar fi mai reduse”, a spus Alexandru Comănescu.

Informatizarea sistemelor fiscale ar permite, de asemenea, la un control mai bun al acestor tranzacţii de la distanţă, fără să implice necesitatea deplasării agenţilor ANAF pe teren: „Nu putem trăi într-o lume utopică în care să credem că frauda va fi eliminată complet, dar pot fi luate măsuri astfel încât aceasta să fie redusă”.

Pe piaţa locală există deopotrivă firme plătitoare de TVA, cât şi un segment al firmelor care nu plătesc TVA. Alexandru Comănescu a explicat în cadrul emisiunii şi modul în care se face această încadrare: „În primul rând, devii plătitor de TVA dacă depăşeşti plafonul de înregistrare care actual e 300.000 de lei, astfel, orice companie cu venituri mai mari de TVA trebuie să se înregistreze în scopuri de TVA”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO