ZF Esențial în business

Video ZF Esenţial în business. Alin Negrescu, KPMG: Fiscul va investi 18 mil. euro într-un sistem digital menit să crească gradul de colectare a taxelor şi impozitelor de la companii

Autor: Adelina Mihai

29.07.2019, 16:00 188

♦ România pierde anual câte 10-11 mld. euro din sumele neîncasate din TVA, iar aceste pierderi ar putea fi diminuate semnificativ prin introducerea unui sistem informatic de schimb de date între companii şi autorităţile fiscale, a spus Alin Negrescu, Tax Partner în cadrul firmei de audit şi consultanţă fiscală KPMG.

În unele state s-a introdus aşa-numitul „SAF-T“ (acronimul de la Standard Audit File for Tax), un fişier standard de audit pentru taxe prin care companiile şi autorităţile fiscale fac schimb de informaţii în mediul digital, iar acest sistem ar putea fi implementat şi în România.

„Din informaţiile publice apărute, costul alocat pentru SAF-T ar fi undeva la aproximativ 18 milioane de euro, dintre care aproximativ 15 milioane vor fi fonduri de la Uniunea Europeană, fonduri nerambursabile şi aproximativ 3 milioane de euro vor fi suportaţi de către ANAF din fonduri proprii. Realist vorbind, sunt foarte multe lucruri de pus la punct şi sistemul informatic este unul dintre principalele aspecte, dar eu sper ca în curând să începem aceste discuţii şi dacă undeva la finele anului următor, în 2020 spre sfârşitul anului, vom avea un prim pilot al acestui sistem, implementat pentru o anumită cateogrie de contribuabili, pentru marii contribuabili, ar fi excelent“, a spus Alin Negrescu în cadrul celei mai recente ediţii a emisiunii ZF Esenţial în business, realizată de ZF în parteneriat cu firma de audit şi consultanţă fiscală KPMG.

„Atunci când vorbim de digitalizare trebuie spus că există o tendinţă din ce în ce mai accelerată, nu numai la nivelul statelor membre ale UE, cât şi la nivel global, a auto­rităţilor fiscale de a merge în direcţia digi­ta­li­zării, ca o soluţie pentru îmbunătăţirea mo­du­lui de administrare a procedurilor admi­nistrativ fiscale. Bineînţeles, SAF-T-ul, fişierul standard de audit pentru taxe, este unul dintre pilonii principali ai programului de digita­lizare.“ Implementarea SAF-T ar reprezenta un punct culminant în procesul de digitalizare a relaţiei dintre contribuabil şi autoritatea fiscală. El aduce foarte multă transparenţă, foarte multă certitudine în ceea ce priveşte relaţia contribuabil autoritate fiscală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO