ZF Esențial în business

Video ZF Esenţial în business. Alin Negrescu, KPMG: Nu avem premisele unor creşteri de taxe în 2019, dar experienţa anilor trecuţi ne-a arătat că se pot întâmpla foarte multe spre finalul anului

11.09.2019, 16:00 106

În perioada următoare nu există modificări anunţate sau preconizate semnificative în ceea ce priveşte cadrul fiscal din România, dar există în dezbatere un proiect de cod fiscal care ar putea să intre în vigoare în următoarele două luni, a spus Alin Negrescu, Tax Partner în cadrul firmei de audit şi consultanţă fiscală KPMG.

”Există mai nou în dezbatere publică acest proiect de amnisitie sau restructurare fiscală pe cele două categorii de contribuabili cu datorii de peste 1 milion de lei şi sub 1 million de lei, amnistie care poate fi discutată cu argumente pro şi contra. Există un proiect de cod fiscal care este în discuţie cu reprezentaţii Ministerului de Finanţe, şi acesta este pus în dezbatere publică, şi din ce am văzut există această dorinţa a autorităţilor, ca în aproximativ o lună, două luni maxim acesta să intre în vigoare“, a spus Alin Negrescu în cadrul emisiunii ZF Esenţial în business, realizată de ZF în parteneriat cu firma de audit şi consultanţă fiscală KPMG.

El a adăugat că în spaţiul public au mai apărut declaraţii cu privire la posibilalitatea reducerii  cotei de TVA.

”Noi am mai avut nişte reduceri de cote de TVA, dar nu cota standard. Am avut reducere de cota de TVA pe anumite produse bio, tradiţionale, produse alimentare. Se discută posibilitatea reducerii cotei de TVA ( în prezent avem 19%) şi am văzut anumite discuţii cu privire la reducerea acesteia până spre 16 %, adică spre minimul prevăzut de către directiva europeană de TVA care limitează la 15%. În prezent cu 19% suntem undeva pe la media Uniunii Europene”, a mai spus Alin Negrescu. Întrebat dacă o astfel de reducere ar fi benefică pentru economie, Alin Negrescu a spus că, fiind o taxă pe consum, orice reducere a acesteia este binevenită, doar că ea trebuie gândită dintr-o perspectiva mult mai largă, dintr-o perspectivă bugetară.

”O reducere, o cotă de TVA redusă se spune că favorizează mai puţin frauda, pentru că acolo unde este TVA mare există această tendinţa spre fraudă, dar ea trebuie gândită şi analizată într-un context mult mai larg în ceea ce priveşte resursele bugetare, pentru că dacă am o reducere de TVA dar după aceea  mă duc şi suplimentez această pierdere venituri la bugetul de stat cu alte măsuri, cu creşteri de taxe în alte zone, s-ar putea să nu fie cea mai fericită măsură. De aceea, orice asemenea măsură trebuie analizată mult mai larg. Bineînţeles, o reducere de cota de TVA este întotdeauna binevenită de către consumatorul final, în special dacă ne referim la populaţie”, a mai spus el. Totuşi, a subliniat Negrescu, în condiţiile actuale România are cota de TVA cam la nivelul mediei Uniunii Europene, iar TVA-ul mai redus pentru produsele alimentare este benefic.

”Eu cred că suntem într-o linie oarecum pozitivă în ceea ce priveşte acest lucru. Dacă va fi o reducere de cota de TVA şi aceasta va fi dublată de un efort a autorităţilor fiscale în ceea ce înseamnă creşterea gradului de colectare şi reducerea evaziunii fără a fi dublată de alte măsuri fiscale negative în alte zone atunci va fi o măsură pozitivă”, a mai spus Negrescu.

Întrebat dacă până la finalul anului România ar avea nişte surprize în sensul de creşteri de taxe, Negrescu a spus că, momentan, nu există motive care să justifice astfel de măsuri.

”În prezent, din informaţiile pe care le am, nu sunt premisele unor asemenea creşteri în perioada următoare dar bineînţeles, niciodată nu e prea târziu, mai ales că experienţa anilor trecuţi ne-a arătat că se pot întâmpla foarte multe într-un interval foarte scurt, în special  spre finele anului. Eu sper sincer să nu mai fie. Avem un proiect de modificare de cod fiscal şi nu sunt acolo măsuri suplimentare în ceea ce priveşte creşterea fiscalităţii. Nu am nicio certitudine că nu vom avea surprize spre finalul anului şi dacă ne vom încadra şi noi în această linie de predictibilitate pe care mediul de afaceri o solicită în mod continu autorităţilor fiscale. Dar e doar o speranţă, vom vedea ce va fi”, a mai spus Alin Negrescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO