ZF Esențial în business

Video ZF Esenţial în business. Alin Negrescu, KPMG România: „Gradul de colectare a taxelor redus din România poate fi atenuat prin digitalizare”

Autor: Adelina Mihai

21.01.2020, 16:00 813

România se află pe o poziţie nefavorabilă în rândul statelor europene atunci când vine vorba de gradul de colectare a taxelor şi impozitelor la bugetul de stat, însă această vulnerabilitate a economiei poate fi atenuată cu ajutorul digitalizarii. În unele state s-a introdus asanumit “SAF-T” (acronimul de la Standard Audit File for Tax), un fişier standard de audit pentru taxe prin care companiile şi autorităţile fiscale fac schimb de informaţii în mediul digital, iar acest sistem ar putea fi implementat şi în România. Ce înseamnă SAF-T?

”În primul rând, atunci când vorbim de digitalizare trebuie spus că există o tendinţă din ce în ce mai accelerată, nu numai la nivelul statelor membre ale UE, cât şi la nivel global, a autorităţilor fiscale de a merge în direcţia digitalizării, ca o soluţie pentru îmbunătăţirea modului de administrare a procedurilor administrativ fiscale. Bineînţeles, SAF-T-ul, fişierul standard de audit pentru taxe, este unul dintre pilonii principali ai programului de digitalizare. Ce este SAF-T-ul? SAF-T-ul este un standard internaţional pentru schimbul electronic de date financiar-contabile între companii, între organizaţii şi autorităţile fiscale”, a spus Alin Negrescu, Tax Partner în cadrul KPMG, în cadrul emisiunii ZF Esenţial în business, realizată de ZF în parteneriat cu firma de audit şi consultanţă fiscală KPMG.

El a mai spus că SAF-T este definit de către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, care a realizat câteva criterii pentru acest standard, lăsând însă la latitudinea statelor membre posibilitatea de a-şi dezvolta propriile politici de implementare a acestui system.

”SAF-T -ul a fost gândit ca un instrument pentru autorităţile fiscale de colectare a datelor, a cât mai multor informaţii din partea companiilor astfel încât să poată să-şi contureze un profil fiscal al contribuabilului şi bineînţeles un instrument foarte eficient şi eficace pentru îmbunătăţirea modului de administrare a contribuabililor şi de urmărire a gradului de conformare a acestora în ceea ce priveşte raportarea obligaţiilor fiscale”.

În acest moment, schimbul de informaţii între contribuabil şi Fisc este în general limitat strict la declaraţiile fiscale care sunt depuse în mod electronic, fără a există un schimb automat de date financiar-contabile, aşa cum există în cazul SAF-T.

”SAF-T-ul este şi un instrument foarte bun pentru autorităţile fiscale de control, un instrument prin care acestea, având foarte multe informaţii, au posibiltatea de a face un control operativ şi în mod continuu asupra situaţiei fiscale a unui contribuabil”, a mai spus Alin Negrescu.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO