ZF Esențial în business

Video ZF Esenţial în business. Andrei Işvanca, KPMG: Ce principiu contabil se încalcă atunci când îţi iei bilet la un concert, dar trupa preferată nu apare pe scenă

Autor: Adelina Mihai

21.02.2020, 16:00 1420

Cei care îşi cumpără bilet la un concert iar trupa preferată din line-up-ul iniţial nu a mai ajuns pe scenă sunt victimele, în termeni contabili, ai unei încălcări a principiului continuităţii activităţii. Acest principiu – care se aplică în business – este un principiu fundamental al contabilităţii şi se bazează pe presupunerea că entitatea îşi va desfăşura în mod normal activitatea pe o perioadă previzibilă de timp, fără a intra în stare de lichidare sau reducere semnificativă a activitaţii. Ce înseamnă, în mod concret, acest principiu?

”Să presupunem că George, de exemplu, are acum bilete la un concert rock care va avea loc în luna iunie. El le-a cumpărat în mai, la un preţ de 100 lei fiecare. Cu o săptămână înainte de concert, află că multe dintre formaţiile favorite care ar fi trebuit să urce pe scenă nu mai pot participa. George se gândeşte chiar să nu mai meargă la concert şi realizează că, dacă ar fi să vândă acele bilete, le-ar vinde cel mai probabil la jumătate din preţul de achiziţie. Acum, gândiţi-vă la George ca la un investitor care nu a fost informat pe deplin când a achiziţionat participaţii într-o societate. O prezentare corectă a agendei concertului ar fi schimbat percepţia asupra valoarii biletului şi ar fi modificat decizia cumpărătorului. Este similar în cazul prezentării corecte a principiului continuităţii activităţii”, a explicat Andrei Işvanca, Audit Associate Manager al firmei de audit şi consultanţă KPMG România, în cadrul emisiunii online ZF Esenţial în business, realizată de ZF în parteneriat cu KPMG.

El a mai explicat că, de regulă, conducerea unei societăţi poartă responsabilitatea de a evalua acest principiu, deoarece răspunde pentru întocmirea situaţiilor financiare. Pe de altă parte, a adăugat el, auditorul financiar are responsabilitatea de a verifica argumentaţia conducerii în ceea ce priveşte valabilitatea principiului continuităţii activităţii.

”În analogia descrisă anterior, dacă George ar fi beneficiat din timp de aceste informaţii, şi anume faptul că organizatorii evenimentului nu au anunţat modificarea listei invitaţilor în timp util, este posibil să fi luat altă decizie”, a mai spus Andrei Işvanca la ZF Esenţial în business.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO