ZF Esențial în business

Video ZF Esenţial în business. Bogdan Văduva, KPMG: Piaţa de fuziuni şi achiziţii a fost efervescentă în ultimii 3- 4 ani. Noi am asistat 14 tranzacţii în ultimii trei ani

Autor: Adelina Mihai

15.11.2019, 16:01 140

Piaţa de fuziuni şi achiziţii, evaluată undeva la 3-4 miliarde de euro pe an, trece printr-o perioada de efervescenţă, având în vedere că în prezent există multe tranzacţii aflate în plin proces de execuţie. Cu toate acestea, în România nu a avut loc o tranzacţie cu o valoare de peste 500 milioane de euro în ultimul an, iar unii consultanţi vorbesc de o încetinire a creşterii acestei pieţe. Ce tranzacţii sunt în desfăşurare în acest moment şi ce tendinţe există pe piaţa de fuziuni şi achiziţii din România?

”Piaţa de M&A (mergers & aquisitions – fuziuni şi achiziţii) a fost în efervescenţă în ultimii 3-4 ani, iar în ultimii trei ani putem spune că a fost la un nivel foarte, foarte ridicat. Lucrul acesta s-a văzut inclusiv în activitatea noastră, a KPMG, unde în ultimii 3 ani am reuşit să asistăm cu succes 10 companii care au fost vândute în această perioadă şi am asistat pe partea cumpărătorilor 4 cumpărători care au cumpărat business-uri în România. Aceasta a fost activitatea doar în zona de M&A, lăsând la o parte zona de servicii, de due-diligence, unde implicarea noastră a fost una mult mai vastă că număr de tranzacţii”, a explicat Bogdan Văduva, partener, deal advisory în cadrul companiei de audit şi consultanţă KPMG, în cadrul celei mai recente ediţii a emisiunii ZF Esenţial în business.

Cea mai mare tranzacţie în care au fost implicaţi consultanţii KPMG a fost pe zona de cumpărare, tranzacţia în care consultanţii KPMG au asistat Allianz Capital Partners în achiziţia unui pachet minoritar în E.ON.

”Pe partea de vânzare au fost mai multe tranzacţii în care am fost implicaţi. Aş vrea să fac referire la cele mai recente, astfel că în ultimul an am asistat cu succes în vânzarea producătorului de materiale de construcţii Somaco de către Oresa. Cumpărătorul a fost Lafarge Holcim şi de asemenea am asistat un grup de antreprenori, într-o tranzacţie mare în zona de retail, retail specializat. Este vorba de Optiblu, companie care a fost achiziţionată de un fond de investiţii, Innova, care a făcut 2 achiziţii în sector şi probabil va consolida un jucător la nivelul României, dar poate chiar un jucător care va avea o amprenta regională în următorii ani”, a mai spus Bogdan Văduva.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO