ZF Esențial în business

Video ZF Esenţial în business: Care sunt plusurile şi minusurile echipelor de angajaţi care provin din culturi diferite

Autor: Adelina Mihai

14.02.2020, 16:00 302

”În culturile vestice, respectarea unui termen-limită este ceva controlabil, pe când în alte culturi- cum este cea a Indiei – deadline-ul este perceput a fi mai flexibil”.

Echipele multiculturale au devenit o normalitate în lumea corporatistă din prezent, dar modul în care angajaţii diferitelor culturi colaborează aduce provocări mari pentru liderii din business. Cât de benefice sunt echipele multiculturale pentru economie?

”Competenţa culturală sau cum ştim să lucrăm cu oameni din alte culturi este o abilitate pe care nu o învăţăm foarte uşor. Fiecare cultură are în spate mii de ani de evoluţie, credinţe şi valori care definesc poate doar acel popor. Astfel, oamenii au puncte de vedere fundamental diferite despre lume şi rolul lor în lume. În vreme ce în culturile vestice oamenii au credinţă că îşi pot controla destinul, în numeroase alte culturi destinul este ceva dat, care nu poate fi influenţat. Aceste credinţe au  impact semnificativ în felul în care echipe multiculturale lucrează împreună”, a spus Laura Ciobotaru, Manager Advisory la firma de audit şi consultanţă fiscală KPMG, în cadrul emisiunii online ZF Esenţial în business, realizată de ZF în parteneriat cu KPMG.

Ea a mai precizat că, în unele culturi, stilul de comunicare este direct, oamenii tind să spună ceea ce gândesc (spre exemplu în America de Nord sau în culturile nordice sau germanice din Europa). În alte părţi ale lumii este apreciat stilul mai diplomat, indirect. Uneori acest stil creează confuzii şi poate duce adesea la distorsionarea mesajului.

”Un exemplu la îndemână este felul în care oamenii din diverse culturi percep deadline-ul. În culturile vestice respectarea unui termen-limită este ceva controlabil, este o dovadă de competenţă să poţi livra în timpul convenit. În alte culturi (India, de exemplu) deadline-ul este perceput a fi mai flexibil”, a mai spus ea.

Formalitatea în limbaj, precum şi cea de comportament, spune Laura Ciobotaru, este acceptată şi valorizată diferit în lume. Astfel, fiecare cultură are propriile obiceiuri de salut, etichetă şi maniere. În mediul de business formalitatea este o măsură a respectului faţă de partenerul cu care interacţionezi.

”Sunt studii care demonstrează că echipele diverse culturale pot ajuta la obţinerea unor rezultate mai bune în organizaţiile de azi. Potenţialul creativ este mai mare datorită diversităţii de informaţii, idei sau perspective pe care membrii echipei le pot aduce. Dar, uneori, tocmai avantajul acesta poate deveni o piedică. Atunci când, de exemplu, membrii echipei sunt în conflict din cauza felului în care privesc o situaţie de rezolvat, potenţialul creativ este blocat. Consumăm energie să ajungem la un numitor comun, mai degrabă decât să găsim soluţia”, a mai spus Laura Ciobotaru.

Pentru a diminua diferenţele culturale în mediul profesional, companiile au dezvoltat programe de educaţie prin care angajaţii învaţă cum să interacţioneze cu colegi din culturi diferite. De exemplu, KPMG pus la dispoziţia salariaţilor platforma online Cultural Wizard, care conţine informaţii despre cultura ţării şi a mediului de business din circa 150 de ţări, trainiguri interactive de conştientizare a culturii şi instrumente de evaluare a competenţelor culturale.

”Alegerea corectă a canalului de comunicare (email sau conferinţă telefonică), planificarea întâlnirilor virtuale (suficient de dese şi optime că timp pentru fiecare fus orar), dar  mai ales abilităţile liderului echipei de a crea o cultură comună a grupului sunt câteva din elementele cheie care decid succesul sau eşecul proiectului, respectiv echipei”, a mai spus Laura Ciobotaru.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO