ZF Esențial în business

VIDEO ZF ESENŢIAL ÎN BUSINESS: Dragoş Doroş, Tax Partner KPMG România: „România încasează cel mai prost TVA dintre toate ţările europene”

Autor: Ioana Matei

17.02.2020, 16:00 232

Diferenţa între cât încasează România la bugetul de stat prin TVA (taxa pe valoare adăugată) şi cât încasează de fapt, respectiv gap-ul de TVA, este cea mai mare prin comparaţie cu celelalte ţări din UE, potrivit declaraţiilor lui Dragoş Doroş de la cea mai recentă ediţie a emisiunii ZF Esenţial în business.

„În momentul acesta, din păcate, România are cel mai mare gap de TVA din Europa – adică încasează cel mai prost TVA-ul dintre toate administraţiile din Europa” a spus Dragoş Doroş în cadrul emisiunii.  

„Dacă ne uităm la suma această încasată de ANAF şi la cât reprezintă ea ca procent din PIB, vedem că şi aceasta este una dintre cele mai mici din Europa, dar aici trebuie să precizăm că ANAF-ul încasează aici o sumă diferită într-o ţară că a noastră unde impozitul pe venit este 10% şi pe profit 16%, vorbim şi despre o altă sumă încasează ANAF-ul din Germania unde impozitul se duce până la 45% şi 25%.”

Specialistul KPMG România a subliniat însă că diminuarea evaziunii fiscale ar fi posibilă prin stabilirea unei strategii în care mai multe instituţii ale statului să lucreze împreună: Agenţia Naţională de Administrare fiscală (ANAF), împreună cu Poliţia, Inspecţia Muncii etc.

De asemenea, informatizarea ANAF ar ajuta la reducerea diferenţelor de colectare. „Este clar că prin informatizare ANAF-ul va reuşi să colecteze mai mult. Aşa de puţin informatizat cum este acum, trebuie să spun aşa, face treaba destul de bună, nu suficient de bună”, crede Dragoş Doroş.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO