ZF Esențial în business

Video ZF Esenţial în business. Iulia Iancu, KPMG: Cum să îţi faci reclama prin Facebook dacă ai o firmă neplătitoare de TVA

Autor: Adelina Mihai

02.07.2019, 16:00 220

Companiile care înregistrează o cifra de afaceri anuală mai mare de 88.500 euro au obligaţia înregistrării în scop de TVA. Sub acest plafon însă, înregistrarea în scop de TVA este opţională. La ce trebuie să fie atent un antreprenor aflat într-o astfel de situaţie şi care vrea să plătească facturi pentru serviciile oferite de firme din străinătate?

”Atunci când o firmă neplătitoare de TVA cumpără servicii de la companii din afara ţării, spre exemplu, reclama de la Facebook, aceasta datorează plata TVA în Romania pentru serviciile respective. Mai mult, în anumite cazuri, pentru aceste firme există chiar obligativitatea de a se înregistra în scop de TVA”, a explicat Iulia Iancu, consultant al firmei de audit şi consultanţă fiscală KPMG, în cadrul emisiunii online ZF Esenţial în business, realizată de ZF în parteneriat cu KPMG.

Ea a mai explicat că principala problemă a firmelor neplătitoare de TVA este aceea ca acestea nu pot deduce TVA aferentă achiziţiilor de bunuri sau de servicii, ceea ce înseamnă ca achiziţiile efectuate au un cost mai mare comparativ cu o firma plătitoare de TVA, care îşi poate deduce valoarea TVA din preţul plătit.

”Acelaşi lucru este valabil şi pentru achiziţiile de bunuri/servicii din străinătate, fiindcă nu beneficiază de mecanismul de taxare-inversă care le scuteşte pe societăţile înregistrate în scop de TVA de la plata taxei pentru astfel de achiziţii din străinătate”, a mai spus Iulia Iancu.

Iulia Iancu a mai explicat că firmele care înregistrează o cifra de afaceri anuală mai mare de 88.500 euro au obligaţia înregistrării în scop de TVA şi că, sub acest plafon, înregistrarea în scop de TVA este opţională. 

”Dacă vorbim de firme cu o cifră de afaceri sub plafonul de înregistrare, neînregistrarea în scop de TVA este benefică firmelor din domeniul serviciilor, pentru care valoarea achiziţiilor de bunuri/servicii necesare desfăşurării activităţii nu este foarte mare şi acestea se bazează mai mult pe capitalul uman, de exemplu. Aici putem vorbi despre activităţi precum un birou de traduceri autorizate, servicii IT, servicii de arhitectura, consultanţă etc.”, a mai spus Iulia Iancu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO