ZF Esențial în business

VIDEO. ZF ESENŢIAL ÎN BUSINESS. Jonathan Lavender, global chairman KPMG Enterprise: „Inovaţia, prezentă şi în afacerile de familie”

Autor: Ioana Matei

15.01.2020, 16:00 43

„Există un proverb care spune <<Dacă ai văzut o singură familie, înseamnă că ai văzut doar o singură familie; toate sunt diferite, pe de altă parte însă, toate afacerile de familie se confruntă cu aceleaşi provocări, legate de guvernanţa corporativă, de apetitul lor faţă de risc şi investiţii, despre ce se întâmplă cu generaţiile următoare care poate nu vor să preia afacerea, despre modul în care este gestionată averea  familiei, cum investesc etc.”, a observat Jonathan Lavender, global chairman al KPMG Enterprise, în cadrul emisiunii ZF Esenţial în business, realizată de Ziarul Financiar în parteneriat cu KPMG România.

Inovaţia, formarea profesională, educaţia şi diversificarea businessului sunt priorităţi ale liderilor afacerilor de familie din Europa, pe măsură ce aceştia se adaptează lumii în continuă schimbare, iar planificarea succesiunii este din ce în ce mai prezentă în planurile lor de viitor, potrivit lui Lavender, care citează Barometrul pentru Afaceri de familie, un sondaj al companiilor din 27 de ţări europene, inclusiv din România. Studiul, aflat la cea de-a opta ediţie, a fost lansat la finalul anului trecut şi a fost realizat în rândul a 2.000 de respondenţi. Potrivit acestuia, dificultăţile celor care conduc afaceri de familie se leagă tot mai mult de găsirea talentelor pentru companie în afara familiei, de implementarea rapidă a noilor tehnologii, de abilitatea de a face investiţii, dar şi de guvernanţa corporativă, cultura intergeneraţională şi procesele de luare a deciziilor.

„Avem ţări pentru care este importantă tradiţia afacerilor de familie, cultura familiei şi transmiterea acestora între generaţii, în alte ţări este mai dificil şi fondatorii afacerilor trebuie să vândă în cele din urmă”, precizează el. Din paşii unei succesiuni de succes nu trebuie să lipsească standardele de guvernanţă corporativă, care să genereze întrebări precum: Avem un plan strategic de succesiune? Pe ce perioadă te timp se întinde acesta? Cine este implicat în crearea acestui plan?.  „Mai întâi, trebuie planificată o strategie de tranziţie potrivită, apoi trebuie purtată o conversaţie foarte deschisă în familie despre cine va fi următoarea generaţie, cum va munci, unele familii pot să nu fie implicate în business, dar să se bucure de averea generată de acestea, nu trebuie să ia responsabilitatea pentru evoluţia businessului, de asta vedem guvernanţa familiei şi guvernanţa businessului în două moduri diferite. Sunt entităţi diferite - familia poate lua decizii, dar doar un număr limitat de persoane poate fi implicat în afacere”, crede Jonathan Lavender.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO