ZF Esențial în business

VIDEO ZF Esenţial în business. René Schöb, KPMG: „Este mai important pentru România să aibă sute de start-up-uri de câte 10 mil. euro decât un unicorn”

Autor: Ioana Matei

23.10.2019, 16:00 343

România are mai multă nevoie de companii medii şi mai puţin de unicorni, în contextul în care pe piaţa locală numărul vârfurilor din tehnologie îl întrece pe cel al firmelor de mărime medie, este una dintre concluziile lui René Schöb, partener al KPMG România şi a lui Bogdan Iordache, fondator al How to Web, invitaţi la emisiunea ZF Esenţial în business. 

Astfel, chiar dacă este important ca pe piaţa locală să apară în continuare start-up-uri evaluate la pestte 1 miliard de euro, în acest moment o prioritate este creşterea numărului de companii medii prezente pe piaţă. „Este important să susţinem şi start-up-uri care nu au poate un vis de unicorn, dar au o idee bună şi o ţintă de 10 milioane de euro; cred că pentru România este mult mai important să avem sute de start-up-uri care au o cifră de afaceri de 10 milioane de euro decât un unicorn. Unicornul este bun pentru reputaţia României, dar cred că nu generează atât de multă valoare în ţară, dar start-up-urile de mărime medie sunt coloana vertebrală din România, a economiei”, argumentează René Schöb, partener al KPMG România. 

„Dacă se întâmplă să apară şi unicorni ar fi extraordinar de bine – nu ştiu dacă se va întâmpla sau nu – dar cred că, în special în România, există mai multe vârfuri în tehnologie şi destul de puţine companii medii. Mă aştept ca în următoarea perioadă să apară destul de multe companii medii, pentru că aceste mari companii au creat şi o masă critică de specialişti, care la un moment dat vor pleca sau se vor construi o firmă mai mică sau se vor angaja într-o astfel de companie”, a observat şi Bogdan Iordache, fondatorul How to Web. 

El menţionează mai multe exemple de oameni care au contribuit la creşterea frumoasă a mediului de tehnologie românesc – cum ar fi Florin Talpeş (Bitdefender) sau Radu Georgescu (Gecad Ventures). 

„IT-ul românesc este pe harta lumii, toată lumea ştie că în România avem IT-işti minunaţi şi de aceea vin multe companii multinaţionale cu hub-uri de software aici”, a concluzionat şi René Schöb, partener al KPMG România

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO