ZF Esențial în business

Video ZF Esenţial în business. Teodora Alecu, KPMG: Cum ştie o multinaţională dacă are o marjă rezonabilă de profit în România

Autor: Adelina Mihai

30.09.2019, 16:00 235

Controalele inspectorilor fiscali efectuate în rândul companiilor multinaţionale, în special pe tema preţurilor de transfer, reprezintă una dintre marile preocupări din companii, care trebuie să identifice în ce măsură marjele de profit obţinut în România sunt rezonabile. Cum poate şti o multinaţională dacă are suficient profit impozabil în România?

”Scopul general este ca o firmă să obţină o marja suficientă de profit astfel încât nivelul profitului impozitat în România să fie justificat şi documentat. Marja de profit este determinată de nivelul veniturilor, din care se scad cheltuielile - acesta este principiul de bază”, a explicat Teodora Alecu, director consultanţă fiscală în cadrul firmei de audit şi consultanţă KPMG în România, în cadrul emisiunii ZF Esenţial în business realizată de ZF în parteneriat cu KPMG. El a mai spus că veniturile sunt generate de vânzări, de facturile emise la vânzarea bunurilor sau la prestarea serviciilor şi că apar cazuri în care vânzarea se face direct către terţi sau către consumatorii finali. În astfel de cazuri, a adăugat ea, cheltuielile sunt cele mai analizate de către inspectorii fiscali, mai ales în cazul în care întreagă achiziţie de bunuri se face de la grup din Franţa, de exemplu.

”Cum ştii dacă ai o marja rezonabilă de profit? În primul rând, din punctul de vedere al preţurilor de transfer, este indicat să nu ai pierdere. Pierderile se justifică mult mai greu, deşi este clar că pot există situaţii pe piaţă care să genereze pierdere, cum ar fi cazul în care eşti nevoit să retragi un produs de pe piaţă. În preţurile de transfer contează foarte mult şi rolul tău că firma în lanţul economic, noi le numim funcţii şi riscuri: funcţiile desfăşurate şi riscurile asumate în activitatea economică. În exemplul nostru, pentru ca retragerea unui produs de pe piaţă, din anumite motive obiective, să determine o cheltuială la nivelul firmei din România, şi nu la nivelul grupului, cum ar fi în Franţa, trebuie, în primul rând, ca relaţia contractuală să fi prevăzut acest aspect, iar în al doilea rând, trebuie că argumentele să fie obiective, de natură economică”, a mai spus Teodora Alecu.

Ea a mai explicat faptul că analiza marjelor de profit pe diferite sectare economice este un proces dinamic şi că, pentru specialişti, este greu să anticipeze cum va evolua sectorul producţiei de textile, sau în sectorul distribuţiei de anvelope, de exemplu.

”Când vorbim de preţuri de transfer, marjele de profit se documentează pe baza datelor istorice ale sectorului de activitate. Inspectorii fiscali sunt foarte atenţi în selecţia pe care o faci atunci când determini marjele de profit din sectorul cu care trebuie să te compari. Devine o analiză din ce în ce mai complexă, contează mult şi relaţia comercială pe care ai stabilit-o prin contract, contează tipul sau sub-tipul de activităţi pe care le faci, de multe ori sunt necesare explicaţii tehnice legate de producţie că să delimitezi marjele de profit comparabile”, a mai spus Teodora Alecu.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO