• Leu / EUR4.7786
  • Leu / GBP5.7198
  • Leu / USD4.2746
ZF Esențial în business

ZF Esenţial în business. Dragoş Doroş, KPMG: „Pentru reducerea evaziunii fiscale uriaşe din România, protocoalele de colaborare între ANAF, Poliţie, Procuratură şi alte instituţii ar trebui transformate în legi“

ZF Esenţial în business. Dragoş Doroş, KPMG: „Pentru reducerea evaziunii fiscale uriaşe din România, protocoalele de colaborare între ANAF, Poliţie, Procuratură şi alte instituţii ar trebui transformate în legi“

Dragoş Doroş: Problema este că, după ştiinţa mea, la ANAF nu există în acest soft care să analizeze şi care să dea de fapt rezultatul. Acum ei trebuie să se ducă cu un stick – înseamnă că au nişte date, pe care le primesc după 30 de zile, mai durează 30 de zile să le analizez şi când am rezultatele, cu ce mă ajută că acum 60 de zile într-un loc s-a întâmplat sau nu ceva?

Autor: Ioana Matei

10.06.2019, 07:00 885

♦ Evaziunea fiscală este un fenomen pentru a cărui combatere trebuie să lucreze mai multe instituţii, nu doar Agenţia de Administrare Fiscală (ANAF), iar digitalizarea ANAF ar putea avea un rol important în această direcţie, a explicat Dragoş Doroş, tax partner la KPMG în România, în cea mai recentă ediţie a emisiunii ZF Esenţial în business, realizată de ZF în parteneriat cu KPMG.

„ANAF-ul nu este sin­gurul element în com­baterea evaziunii fis­cale, aceasta este un fenomen care trebuie com­bătut de ANAF împreună cu Procu­ra­tura, cu Poliţia ş.a. Este un fenomen viu, care se întâmplă acum. Eu aş face legi care să spună clar cine are responsabilitatea evaziunii, ce rol are un procuror etc.“, a spus Dragoş Doroş.

El observă că în ţările în care nivelul evaziunii fiscale este redus, ANAF-ul local colaborează, de pildă, cu procurorii care se ocupă de cazuri.

„În ţările care nu au evaziune fiscală există un ANAF foarte puternic, care are toate informaţiile despre tranzacţiile din ţara respectivă, cu o colaborare zilnică, dacă vreţi, cu procurorii care se ocupă de cazuri etc. Evaziunea fiscală are o mare problemă -  nu are documente, iar cei 5.000 – 6.000 de inspectori de la ANAF fac un control documentar. Pentru ei, activitatea este să se ducă pe teren şi să vadă ce documente ai - păi dacă ai făcut evaziune şi nu ai documente, este greu să obţii rezultate. Cei de la Antifraudă sunt mai mult orientaţi către tipul acesta de investigaţii, dar nu pot nici ei să facă acest lucru singuri“, argumentează specialistul de la KPMG.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Principalele valute BNR - joi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7786
Diferență: -0,0105
Ieri: 4.7791
Azi: 4.2746
Diferență: -0,4309
Ieri: 4.2931
Azi: 5.7198
Diferență: 0,9584
Ieri: 5.6655
Azi: 4.3448
Diferență: -0,5835
Ieri: 4.3703