ZF Esențial în business

ZF Esenţial în business: George Dumitraşcu, KPMG România: „Ne aşteptăm la o continuare a trendului pozitiv de pe piaţa de fuziuni şi achiziţii”

Autor: Ioana Matei

31.01.2020, 16:00 149

Trendul pozitiv al pieţei de fuziuni şi achiziţii (M&A) va continua şi în anul 2020 pe fondul creşterii încrederii investitorilor, după ce anul trecut a reprezentat unul dintre cei mai importanţi ani din ultimul deceniu, după cum rezultă din prima ediţie a publicaţiei KPMG, „Contextul pieţei de M&A în România”.

„Piaţa de fuziuni şi achiziţii este la un nivel ridicat încă din 2015-2016 şi ne aşteptăm la o continuare a acestui trend pozitiv şi în anul 2020. România este o piaţă atractivă atât pentru fondurile de investiţii, cât şi pentru jucătorii”, a spus George Dumitraşcu, director în cadrul deal advisory la KPMG România, parte din echipa care s-a ocupat de realizarea studiului.

Potrivit declaraţiilor lui de la cea mai recentă ediţie a ZF Esenţial în business, piaţa locală este una atractivă în contextul în care aici s-a înregistrat cea mai mare rată de creştere din Uniunea Europeană precum şi datorită faptului că aici companiile străine găsesc a doua cea mai mare piaţă din această zonă a UE, după Polonia. „Companiile străine beneficiază în România de o forţă de muncă înalt calificată, la un nivel al salariilor competitiv şi la un nivel de impozitare redus. România oferă şi perspectiva de consolidare în anumite industrii dinamice cum ar fi IT-ul sau sectorul medical”, adaugă el.

Din rândul domeniilor pe care specialistul KPMG România crede că va exista o efervescenţă în privinţa fuziunilor şi achiziţiilor, se află sectorul IT, domeniul medical, energetic, precum şi FMCG-ul.

„Sectorul IT prezintă un domeniu de interes pentru toţi jucătorii din această industrie datorită numărului mare de furnizori de servicii software din România şi ai specialiştilor pe care îi avem. Sectorul medical este încă în proces de consolidare - jucătorii privaţi au umplut golurile lăsate de sectorul public şi s-au dezvoltat atât organic, cât şi prin achiziţii - am numărat aproximat 60 de tranzacţii aici în ultimii 10 ani. O altă industrie unde ne aşteptăm să fie interes este industria energiei. Sunt jucători strategici care analizează în acest moment un exit - dar asta lasă poarta deschisă pentru fonduri de investiţii de infrastructură care până acum nu au avut un target potrivit în România. O altă industrie unde ne aşteptăm să fie o efervescenţă este industria bunurilor de larg consum; aici ne aşteptăm să fie tranzacţii pe tot lanţul valoric: de la producţie, transport, logistică distrbuţie, retail - online şi offline”, explică Dumitraşcu.

Rezultatele studiului KPMG arătă ca 67% dintre respondenţi se aşteaptă că nivelul ridicat al activitaţii de M&A din România va continua şi în viitor, în linie cu trendul global. Tehnologia, sănătatea şi energia sunt considerate cele mai atractive sectoare. Studiul relevă faptul că pregătirea în prealabil a companiei pentru o viitoare tranzacţie va avea un impact pozitiv asupra procesului. Pe de alta parte, anumiţi respondenţi consideră că incertitudinea macroeconomică la nivel global şi aşteptarile asupra preţului pot fi motive de ingrijorare pentru succesul tranzacţiei.

Concluziile prezentate în studiul KPMG au fost formulate pe baza răspunsurilor oferite de persoane implicate atât direct, cât şi indirect, în activitatea de M&A din România. Conform participanţilor studiului KPMG, aşteptările pozitive sunt alimentate de tendinţa de creştere economică a României şi de contextul geopolitic favorabil din regiune.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO