ZF Esențial în business

ZF Esenţial în business: George Dumitraşcu, KPMG România: „Sectorul IT, al sănătăţii, cel energetic, FMCG-ul - se numără printre cele la care ne putem aştepta la tranzacţii anul acesta”

Autor: Ioana Matei

29.01.2020, 16:00 209

Piaţa locală este una atractivă în contextul în care aici s-a înregistrat cea mai mare rată de creştere din Uniunea Europeană precum şi datorită faptului că aici companiile străine găsesc a doua cea mai mare piaţă din această zonă a UE, după Polonia. „Companiile străine beneficiază în România de o forţă de muncă înalt calificată, la un nivel al salariilor competitiv şi la un nivel de impozitare redus. România oferă şi perspectiva de consolidare în anumite industrii dinamice cum ar fi IT-ul sau sectorul medical”, adaugă el.

Din rândul domeniilor pe care specialistul KPMG România crede că va exista o efervescenţă în privinţa fuziunilor şi achiziţiilor, se află sectorul IT, domeniul medical, energetic, precum şi FMCG-ul.

„Sectorul IT prezintă un domeniu de interes pentru toţi jucătorii din această industrie datorită numărului mare de furnizori de servicii software din România şi ai specialiştilor pe care îi avem. Sectorul medical este încă în proces de consolidare - jucătorii privaţi au umplut golurile lăsate de sectorul public şi s-au dezvoltat atât organic, cât şi prin achiziţii - am numărat aproximat 60 de tranzacţii aici în ultimii 10 ani. O altă industrie unde ne aşteptăm să fie interes este industria energiei. Sunt jucători strategici care analizează în acest moment un exit - dar asta lasă poarta deschisă pentru fonduri de investiţii de infrastructură care până acum nu au avut un target potrivit în România. O altă industrie unde ne aşteptăm să fie o efervescenţă este industria bunurilor de larg consum; aici ne aşteptăm să fie tranzacţii pe tot lanţul valoric: de la producţie, transport, logistică distrbuţie, retail - online şi offline”, explică Dumitraşcu.

Trendul pozitiv al pieţei de fuziuni şi achiziţii (M&A) va continua şi în anul 2020 pe fondul creşterii încrederii investitorilor, după ce anul trecut a reprezentat unul dintre cei mai importanţi ani din ultimul deceniu, după cum rezultă din prima ediţie a publicaţiei KPMG, „Contextul pieţei de M&A în România”. Concluziile prezentate în acest studiu au fost formulate pe baza răspunsurilor oferite de persoane implicate atât direct, cât şi indirect, în activitatea de M&A din România. Conform participanţilor studiului KPMG, aşteptările pozitive sunt alimentate de tendinţa de creştere economică a României şi de contextul geopolitic favorabil din regiune. În ultimii 15 ani, România a devenit o destinaţie de interes atât pentru investitorii strategici, cât şi pentru cei financiari. În contextul unui mediu de afaceri aflat într-o creştere accentuată, potenţialii cumpărători consideră utilă strategia de achiziţionare a altor companii. De partea cealalta, vânzătorii profită de această oportunitate pentru a monetiza efortul şi succesul acumulat de companii de-a lungul anilor. Mai mult, apetitul crescut al investitorilor pentru companiile românesti va intensifica activitatea de M&A, aceştia având posibilitatea de a-şi consolida poziţia în piaţă sau de a se extinde la nivel regional. De asemenea, antreprenorii români au inceput să integreze în strategia lor de creştere şi optiunea de M&A, pe lângă cea de creştere organică.

Rezultatele studiului KPMG arătă ca 67% dintre respondenţi se aşteaptă că nivelul ridicat al activitaţii de M&A din România va continua şi în viitor, în linie cu trendul global. Tehnologia, sănătatea şi energia sunt considerate cele mai atractive sectoare. Studiul relevă faptul că pregătirea în prealabil a companiei pentru o viitoare tranzacţie va avea un impact pozitiv asupra procesului. Pe de alta parte, anumiţi respondenţi consideră că incertitudinea macroeconomică la nivel global şi aşteptarile asupra preţului pot fi motive de ingrijorare pentru succesul tranzacţiei.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO