ZF Esențial în business

ZF Esenţial în business. Irina Marinescu, KPMG: Ce taxe plătesc angajatorii care vor să acorde angajaţilor câte 1.000 de lei ca beneficiu în concediul de odihnă

Autor: Adelina Mihai

26.02.2020, 16:00 660

Primele de vacanţă, voucherele de vacanţă sau decontarea cheltuielilor cu servicii turistice se află printre cele mai populare beneficii oferite de angajatori angajaţilor pe perioada concediului de odihnă, însă impozitarea acestora diferă.

”Dacă luăm suma de 1.000 de lei pe care un angajator ar acorda-o unui angajat, taxarea acestui beneficiu diferă. În cazul în care angajatorul acordă suma de 1.000 lei drept primă de vacanţă, aceasta este impozabilă similar venitului salarial. Astfel, beneficiul net pe care l-ar primi angajatul este de 585 lei (350 lei sunt contribuţiile sociale şi 65 de lei impozitul pe venit). Deci, în cazul primelor de vacanţă, din 1.000 lei, angajatul rămâne cu 585 de lei, iar restul se duc la stat”, a explicat Irina Marinescu, manager, People Services în cadrul firmei de audit şi consultanţă KPMG, în cadrul emisiunii online de business ZF Esenţial în business, realizată de ZF în parteneriat cu KPMG.

În cazul voucherelor de vacanţă, cei 1.000 lei ar fi subiect doar de impozit pe venit (10%), având în vedere că voucherele de vacanţă sunt scutite de la plata contribuţiilor sociale. Astfel, din totalul celor 1.000 lei, angajatul ar beneficia de 900 lei net.

”În ultimul caz, atunci când angajatorul ar deconta cheltuielile cu servicii turistice, angajatul poate beneficia de toţi cei 1.000 lei, ţinând cont de tratamentul fiscal favorabil prevăzut de Codul Fiscal, atâta timp cât decontarea se face conform contractului de muncă”.

Conform legii, angajatorul trebuie să ţină cont la planificarea concediului de odihnă ca fiecare salariat să beneficieze într-un an calendaristic de cel puţin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.

”O astfel de perioadă este necesară pentru refacerea capacităţii de muncă”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO