ZF Esențial în business

ZF Esenţial în business. Irina Marinescu, KPMG: Fiecare angajat trebuie să îşi ia câte cel puţin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt

Autor: Adelina Mihai

12.12.2019, 16:00 154

Angajatorii caută metode alternative de recompensare a angajaţilor în aşa fel încât aceştia să fie productivi, iar beneficiile acordate pentru perioada concediilor de odihnă reprezintă una dintre soluţii. Primele de vacanţă, voucherele de vacanţă sau decontarea cheltuielilor cu servicii turistice se află printre cele mai populare beneficii oferite de angajatori angajaţilor pe perioada concediului de odihnă.

”Angajatorul trebuie să ţină cont, la planificarea concediului de odihnă, ca fiecare salariat să îşi ia cel puţin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt. Acest lucru poate să îl asigure că, într-adevăr, salariatul îşi reface capacitatea de muncă. Practic, angajatorul trebuie să se asigure că angajaţii se relaxează şi că îşi refac capacitatea de muncă pe perioada concediului”, a explicat Irina Marinescu, manager, People Services în cadrul firmei de audit şi consultanţă KPMG, în cadrul emisiunii online de business ZF Esenţial în business, realizată de ZF în parteneriat cu KPMG.

Există trei tipuri de beneficii acordate de angajatori oferite salariaţilor în perioada concediului de odihnă – primele de vacanţă, voucherele de vacanţă şi decontarea cheltuielilor cu servicii turistice - însă impozitarea acestora diferă.

”Sunt frecvent întâlnite aceste beneficii, iar tratamentul fiscal pentru fiecare dintre ele încurajează angajatorul sau chiar angajaţii să aleagă ce tip de beneficii preferă”.

Dacă prima de vacanţă se impozitează asemenea unui salariu (impozit pe venit şi contribuţii sociale), voucherele de vacanţă sunt taxate doar cu impozitul pe venit cu 10%, iar decontul cheltuielilor pentru servicii turistice nu este impozitat.

”Există şi angajaţi workoholici care nu vor să se despartă de locul de muncă, nu vor să se decontecteze de ceea ce se întâmplă la serviciu. Angajatorul trebuie să se asigure că planificarea concediului este făcută la începutul anului, pentru că angajatul trebuie să se odihnească pentru a da randament la locul de muncă”.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO