ZF Esențial în business

Video ZF Esenţial în business. Cătălina Mihai, KPMG: O nouă directivă a UE ar putea ”anihila” tranzacţiile inventive ale companiilor care vor să plătească impozit mai mic

Autor: Adelina Mihai

16.10.2019, 16:00 554

Fiscul primeşte informaţii privind persoanele care au conturi deschise la băncile şi instituţiile financiare din România, însă acestea nu sunt singurele informaţii care ajung la autorităţile fiscale. În curând va fi implementată în România o Directivă Europeană care obligă raportarea tranzacţiilor efectuate cu scopul obţinerii unui beneficiu fiscal.  Ce presupun aceste tranzacţii?

”Trebuie menţionat în primul rând că directiva nu obligă raportarea tranzacţiilor desfăşurate între doua persoane din aceeaşi ţară, ci doar a celor desfăşurate între un rezident şi un nerezident, a spus Cătălina Mihai, Tax Associate Manager în cadrul KPMG România, în cadrul emisiunii ZF Esenţial în business realizată de ZF în parteneriat cu KPMG.

Deci, a adăugat ea, primul criteriu ar fi ca tranzacţia desfăşurată să fie transfrontalieră, adică participanţii să nu fie din aceeaşi ţară. Ulterior, va trebui analizată lista de criterii din directivă şi, pe baza lor, să se determine dacă tranzacţia trebuie raportată.

”Spre exemplu, dacă îmi structurez tranzacţia în cadrul grupului de aşa natură încât să am în România o cheltuială deductibilă fiscal, iar venitul primit de beneficiar nu va fi impozitat potrivit legislaţiei din ţara sa, iar unul din motivele pentru care intru în această tranzacţie este acela de a obţine un avantaj fiscal, atunci ea va trebui raportată fiscului din România. În cateva cuvinte, scopul acestei directive este acela de a a identifica acele tranzacţii „inventive” care profită de diferenţele dintre legislaţii, cu scopul de a plăti impozit mai mic”, a mai spus Cătălina Mihai.

Obligaţia de raportare este în primul rând a intermediarilor. Orice terţă parte care are informaţii privind existenţa unor astfel de aranjamente sau tranzacţii se poate califica drept intermediar. Consultanţii fiscali, spre exemplu, (ei sunt şi principala ţintă a acestei Directive), consultanţi în orice domeniu, contabili, bănci şi aşa mai departe.

”Trebuie ştiut, totuşi, că obligaţia nu este doar a acestor intermediari. Ea se mută la nivelul entităţii, dacă, spre exemplu, aceasta lucrează cu intermediari „apăraţi” de secretul profesional (cum ar fi avocaţii). În acest caz, va fi obligaţia firmei să declare fiscului informaţii privind aceste tranzacţii”.

Sunt trei momente cheie pe care trebuie sa le avem în vedere în legătură cu intrarea în vigoare a acestor obligaţii.

”În primul rând, directiva trebuie implementată de toate statele membre până la finalul anului 2019, deci vom  aplica foarte curând aceste prevederi şi în România, pentru că vor fi transpuse în legislaţia natională. În luna august a anului 2020 va fi prima raportare către fisc, însă, atentie, va include informaţii privind toate tranzacţiile desfăşurate după data de 25 iunie 2018. Deci vorbim, iată, de o raportare retroactivă. Aşadar, este foarte important să ştim că toate tranzacţiile desfăşurate după 25 iunie 2018 cu entităţi sau persoane din afara ţarii ar putea fi raportate fiscului romanesc”.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO