Într-o lume în care servirea mesei este la un click distanţă pe telefon, Generaţia Z încearcă să găsească echilibrul între alimentaţie, buget şi stil de viaţă sănătos. Mâncarea nu mai e doar o nevoie de bază, ci de multe ori e o alegere realizată conştient pentru o viaţă echilibrată, dar şi o provocare financiară care te constrânge să renunţi la anumite plăceri de moment. Preţurile tot mai mari din magazine şi tentaţia aplicaţiilor de livrare sunt provocări cu care se confruntă tinerii pentru a îşi gestiona bugetul eficient. Banii puşi deoparte îi ajută de multe ori să facă faţă cheltuielilor şi să îşi permită să ia masa în oraş fără să se simtă vinovaţi.
Bugetul săptămânal de alimentaţie variază de la persoană la persoană, dar în medie, un tânăr din generaţia Z cheltuie între 200 şi 350 de lei, luând în calcul stilul de viaţă şi obiceiurile alimentare ale fiecăruia.
"Scopul principal al mâncării este să te menţină sănătos şi să te facă să te simţi sătul şi mie mi se pare că asta este o chestie mai mult de mentalitate. Trebuie să găseşti undeva în tine motivaţia şi dorinţa de a rămâne tu sănătos, pentru că e mult mai uşor să-ţi iei fast-food, dar să-ţi găteşti ceva ar putea să fie mult mai ieftin şi mai sănătos”, spune Maria, studentă la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.
Pentru ea, lipsa de timp şi comoditatea livrărilor rapide o fac să plătească mai mult pentru confort. Programul de la facultate nu interferează de multe ori cu programul regulat de masă, ceea ce duce la neglijarea alimentaţiei. Tânăra menţionează că sunt perioade în care mănâncă doar o dată pe zi, pentru că nu are timp: ,,Ajung în punctul în care mi se face rău de la faptul că îmi e foame. Astea sunt perioade şi perioade, facultatea e foarte solicitantă, mă întorc abia seara acasă.”
Atunci când eşti student de cele mai multe ori banii provin de la părinţi sau din burse, unii reuşesc să aibă şi un job pe perioada facultăţii, ceea ce le sporeşte veniturile. În acest fel, tinerii învaţă să îşi gestioneze banii în perioade dificile şi stresante precum sesiunea de examene şi încearcă să se adapteze la program.
"În anul întâi de facultate, primeam destul de puţini bani de la ai mei şi recunosc că mâncam mult mai puţin şi am şi slăbit foarte mult pentru că nu mâncam cât ar fi trebuit. Încercam să menţin un buget pe zi şi asta însemna că nu îmi ajungeau banii să mănânc la fel de ok şi să ţin cont de numărul caloriilor. Făceam anumite compromisuri, trebuia să stau mai bine de o oră la coadă la cantină ca să îmi iau de mâncare”, menţionează o studentă la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca.
Întrebaţi cum reuşesc să îşi organizeze bugetul, cei mai mulţi au răspuns că îşi fac liste de cumpărături înainte de a merge la magazin şi încearcă să nu se abată de la ele. Totodată, îşi stabilesc un buget săptămânal pentru a ţine mereu socoteala banilor, iar alţii au menţionat că economiile constante sunt un mare avantaj pentru perioadele în care nu ai timp şi vrei să mănânci în oraş sau pur şi simplu vrei să faci ceva special.
"Mereu îmi scriu în notiţe ce vreau să îmi cumpăr în funcţie de ce vreau să îmi gătesc. În general, cumpăr cam aceleaşi lucruri şi am început să estimez deja cât va costa fiecare aliment încât să ţin cont de bugetul pe care îl am. Ce mă ajută pe mine este să îmi pun într-un cont separat anumite sume de bani pe săptămână, în care adaug săptămânal câte 10-15 lei pentru a putea să îmi permit să iau masa în oraş în weekend”, spune Miruna, studentă la Universitatea din Bucureşti.
Alex, un student la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, încurajează tinerii să ţină cont de extrasele de cont şi să observe cât de mulţi bani au cheltuit şi pe ce au cheltuit cel mai mult la cumpărături într-o lună de zile. Astfel, tănărul ţine mereu evidenţa cheltuielilor şi reuşeşte să nu fie pe minus la finalul zilei.
Totuşi, tot mai mulţi tineri sunt atenţi la ceea ce pun în farfurie, fiind preocupaţi de sustenabilitate şi reducerea risipei. Echilibrul alimentar se poate atinge prin alegeri conştiente şi planificare, dar ştim cu toţii că disciplina financiară necesită anumite sacrificii. Astfel, tinerii din Generaţia Z fac alegeri conştiente zilnice pentru a avea grijă de ei. Chiar dacă unii dintre ei nu sunt încă angajaţi, tinerii fac eforturi să se încadreze în sumele de bani primite şi să diversifice ceea ce mănâncă.
"Nu pot zice că trăiesc o studenţie clasică cu glume de pe Facebook despre zacuscă zilnic. Aş zice că îmi gestionez bine mesele, ştiu când şi la ce oră să le mănânc, îmi fac un balans între diverse alimente pentru că nu îmi place monotonia şi nu îmi place deloc să fac risipă. Uneori îmi gătesc ceva care să mă ţină pe mai multe zile”, menţionează Alex, întrebat cum reuşeşte să facă economie la bugetul pentru alimentaţie.
Poate că nu există încă o reţetă universală pentru bugetul ideal. Poate că, de fapt, generaţia Z nu caută un meniu ideal, ci un stil de viaţă care să le aducă satisfacţie. Pentru tineri, răspunsul la întrebarea „cât ar trebui să cheltui pe mâncare într-o săptămână?” s-ar putea să fie o alegere de zi cu zi.