ZF Gen Z

Gen Z Carieră. Cum arată reconversia profesională la 25-30 de ani şi cum ajung să lucreze în IT sau recrutare tineri care au terminat Horticultură sau Filozofie?

Tinerii din Generaţia Z se orientează mai degrabă după trendurile din piaţă şi caută joburi în zona lor de confort, mai ales dacă au trăit în condiţii bune. „Cu cât standardul de trai pe care l-au avut în copilărie e mai ridicat, cu atât rezistenţa lor de a se duce sub standardul acela este mai mică. Contează foarte mult mediul din care provin“.

Tinerii din Generaţia Z se orientează mai degrabă după trendurile din piaţă şi caută joburi în zona lor de confort, mai ales dacă au trăit în condiţii bune. „Cu cât standardul de trai pe care l-au avut în copilărie e mai ridicat, cu atât rezistenţa lor de a se duce sub standardul acela este mai mică. Contează foarte mult mediul din care provin“.

Autor: Alexandra Matei

07.11.2024, 00:07 1205

Tinerii din Generaţia Z se îndreaptă către alte domenii atunci când nu îşi găsesc loc de muncă în domeniul pe care l-au studiat sau atunci când descoperă, pe parcurs, că prima alegere, cea a facultăţii, nu a fost conformă cu nevoile şi pasiunile lor ♦ Un alt motiv pentru care tinerii ajung să se reorienteze profesional pot fi banii.

„Ce vrei să devii când o să creşti?“ e o întrebare pe care cu toţii am primit-o când eram mici şi pentru care cei mai mulţi dintre noi am avut răspunsuri diverse, de la medic sau profesor până la vânzător, şofer, cântăreţ sau poliţist.

Perspectivele asupra a ceea ce credeam că vom ajunge să fim când vom deveni adulţi şi vom fi pe picioarele noastre s-au tot schimbat de-a lungul copilăriei. Pentru cei mai mulţi tineri răspunsul ferm şi serios a venit fie la final de liceu, fie mai târziu, iar unii dintre ei au ajuns poate să lucreze în domenii complet diferite de cele pe care le-au studiat.

„Am făcut un curs de make-up şi beauty imediat după ce am terminat liceul. Am urmat apoi Facultatea de horticultură, iar în prezent lucrez în domeniul IT. Am ales să mă dezvolt şi să învăţ singură pentru că aveam prieteni care lucrau deja în IT şi câştigau destul de bine la vremea respectivă. Apoi am făcut şi câteva cursuri şi am lucrat, de-a lungul timpului, până am ajuns aici, în câteva companii, unde am continuat să învăţ“, a povestit Miruna, o tânără în vârstă de 29 de ani care a ajuns să câştige circa 2.000 de euro lunar din IT, deşi la facultate a învăţat despre pomicultură, legumicultură, floricultură şi viticultură. Pentru ea, dorinţa de a învăţa despre domeniul IT a venit ca urmare a faptului că nu îşi găsea un job care să îi aducă satisfacţie atât pe plan personal, cât şi financiar.

Deşi, spune aceasta, pasiunea pentru make-up şi beauty încă există, a luat decizia de a păstra acest domeniu la nivel de hobby şi de a pune în valoare oportunităţile de dezvoltare pe care le-a avut de-a lungul anilor în zona de IT.

Absolvent de Horticultură este şi Tudor, un tânăr de 29 de ani care a ales, de asemenea, domeniul IT. El şi-a dorit să îşi crească nivelul de trai comparativ cu cel pe care l-a avut în copilărie, iar în urmă cu câţiva ani a decis să înveţe singur şi să încerce să se reorienteze din punct de vedere profesional.

„Am terminat Facultatea de horticultură, dar viaţa m-a adus în diverse ipostaze profesionale care nu au avut legătură cu ce am studiat. Am avut mai multe joburi, însă acum lucrez la o firmă pe partea de IT. Am învăţat singur, cu ajutorul prietenilor, am făcut şi câteva cursuri, mi-am format o bază şi, practic, am reuşit să mă dezvolt pe partea aceasta din mers“, a spus el.

Alegerea unei facultăţi poate fi o presiune socială pentru tinerii care poate nu au reuşit să îşi dea seama, până la 18 ani, încotro vor să o apuce pe plan profesional. Mulţi aleg domenii de studiu care li se par uşoare, pentru care consideră ca au abilităţi native  - cum ar fi comunicarea sau artele  -, însă nu pentru toţi aceste alegeri au şi un final fericit, căci o parte dintre ei ajung să lucreze în cu totul alte domenii.

Un astfel de exemplu este Claudiu, un tânăr în vârstă de 24 de ani. El a ajuns să lucreze în domeniul recrutării după ce a absolvit profilul uman la liceu şi Facultatea de filozofie.

„Lucrez în recrutare, deşi am terminat Filozofia. Am ajuns în domeniul acesta, al recrutării, pentru că am abilităţi de comunicare şi de lucru cu oamenii, pot să gestionez bine situaţiile complicate, dar ceea ce am studiat la facultate nu are neapărat legătură cu activitatea mea de la job“, a povestit Claudiu.

Tot mai multe astfel de situaţii sunt întâlnite astăzi în piaţa muncii. Tinerii din generaţia Z, afirmă Mariana Cosenco, fondatoarea cabinetului de psihoterapie 7Pillars, un proiect menit să sprijine tinerii aflaţi la început de drum profesional, se îndreaptă către alte domenii atunci când nu îşi găsesc loc de muncă în domeniul pe care l-au studiat sau atunci când descoperă pe parcurs că prima alegere, cea a facultăţii, nu a fost conformă cu nevoile lor.

Totodată, un alt motiv pentru care tinerii ajung să se reorienteze profesional pot fi banii.

„Aşteptările salariale ale tinerilor sunt raportate la standardul de viaţă pe care ei l-au avut până în momentul angajării şi pe care vor să şi-l menţină în continuare. Un salariu de început, de multe ori, nu le este suficient dacă nu au şi o altă susţinere. Banii pot fi un alt motiv pentru care tinerii ajung să lucreze în alte domenii decât cele pe care le-au studiat. Cei mai mulţi care ajung să lucreze în domeniul studiat au în spate susţinerea din partea părinţilor“, a detaliat Mariana Cosenco.

Tinerii din generaţia Z, mai spune ea, se orientează mai degrabă după trendurile din piaţă şi caută joburi în zona lor de confort, mai ales dacă au trăit în condiţii bune.

„Cu cât standardul de trai pe care l-au avut în copilărie e mai ridicat, cu atât rezistenţa lor de a se duce sub standardul acela este mai mică. Contează foarte mult mediul din care provin“, a subliniat fondatoarea 7Pillars.

Conform unui studiu realizat recent de Catalyst Solutions şi platforma de joburi Hipo.ro, tinerii tind să înceapă să se gândească la carierele lor viitoare încă din primul an de facultate.

Peste 20% dintre tinerii din generaţia Z, arată studiul, iau în considerare domenii precum marketing sau publicitate şi IT software atunci când aplică pentru un program sau job entry level. Pe următoarea poziţie în topul preferinţelor tinerilor se situează domeniile resurse umane şi inginerie, urmate de management, IT hardware, vânzări, administrativ sau design.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Newsletter ZF Gen Z

Înscrie-te la newsletterul ZF Gen Z și află tot ce te interesează, rapid și simplu, din pagina celor care schimbă lumea!


* câmpul email obligatoriu