ZF Gen Z

Gen Z. Ce spun tinerii când sunt întrebaţi ce îi îngrijorează cel mai mult cu privire la situaţia tinerilor de vârsta lor din România. Pe ce loc sunt lenea, emigrarea, consumul de droguri sau inflaţia?

Gen Z. Ce spun tinerii când sunt întrebaţi ce îi...

Autor: Ramona Cornea

07.11.2024, 17:00 297

Îţi faci griji pentru viitor? Nu eşti singur. Într-un sondaj recent realizat de IRES, tinerii din România au spus clar care sunt problemele ce îi frământă: puţinele şanse reale pe piaţa muncii şi calitatea slabă a educaţiei se află în topul îngrijorărilor, fiecare înregistrând 15%, respectiv 14% dintre răspunsuri.

Faptul că nu găsesc locuri de muncă satisfăcătoare sau bine plătite în România îi frustrează pe mulţi tineri, mai ales când inflaţia şi creşterea preţurilor le complică şi mai mult situaţia.

Aşadar, tinerii sunt preocupaţi cel mai mult de lipsa oportunităţilor pe piaţa muncii şi calitatea slabă a educaţiei, pe primele locuri în clasamentul îngrijorărilor, cu 15% şi respectiv 14% dintre respondenţi care au spus că acestea sunt cele mai mari surse de îngrijorare.

Aceste procente subliniază încă o dată faptul că mulţi tineri simt că nu au suficiente opţiuni pentru a-şi construi o carieră stabilă în România şi nici nu consideră că educaţia le oferă un fundament solid pentru piaţa muncii.

Temerile tinerilor sunt întemeiate, având în vedere că România are a treia cea mai mică pondere a proas­peţilor absolvenţi care erau integraţi pe piaţa muncii în anul 2023, după cum arată datele de la Eurostat, oficiul euro­pean de statistică.

Mulţi tineri simt că piaţa muncii din România nu le oferă suficient sprijin pentru a-şi începe carierele şi a obţine stabilitate economică. Lipsa accesului la o educaţie de calitate, corelată cu aşteptările ridicate de pe piaţa muncii, adânceşte frustrarea.

Noile generaţii care vin din urmă sunt isteţe, iar starea actuală a sistemului de educaţie nu este reponsabilitatea lor, susţine Ioana Necula, fondatoarea şcolii private Genesis College.

„Şcoala a rămas în urmă şi ea trebuie să se adapteze. Copiii sunt foarte isteţi şi eu mă bazez foarte mult pe ei în alegerile în viitor“, spunea Ioana Necula în cadrul emisiunii de business ZF Live.

În plus, influenţele sociale negative şi presiunile anturajelor sunt percepute ca factori care pot distrage tinerii de la un parcurs constructiv.

O parte dintre aceştia consideră emigrarea o soluţie pentru a găsi condiţii mai bune în afara graniţelor, în căutarea unui trai mai sigur şi a unui mediu mai prietenos cu tineretul.

De asemenea, probleme precum consumul de droguri şi alcool (13%) şi presiunile din anturaj îi fac pe mulţi tineri să-şi pună întrebări despre ce îi aşteaptă. Tot atâţia sunt îngrijoraţi de dificultăţile financiare – inflaţia şi costul vieţii afectându-i zilnic.

Dacă te regăseşti în aceste temeri, nu eşti singur. Mulţi tineri din România simt aceeaşi presiune legată de carieră, educaţie şi viitor. Fie că alegi să rămâi, să te implici sau să explorezi alte posibilităţi, cel mai important e să rămâi informat şi să cauţi oportunităţile care te pot ajuta să-ţi construieşti o viaţă pe care ţi-o doreşti.

Un aspect important pe care trebuie să-l ştii este sondajul IRES preluate datele prezentate în articol a avut un eşantion de 800 respondenţi cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Newsletter ZF Gen Z

Înscrie-te la newsletterul ZF Gen Z și află tot ce te interesează, rapid și simplu, din pagina celor care schimbă lumea!


* câmpul email obligatoriu