► Când eşti înconjurat de veşti proaste, s-ar putea să te trezeşti dorindu-ţi să citeşti fiecare mic detaliu despre ele. Cuvântul pentru acest comportament se numeşte „doomscrolling“. Termenul a apărut odată cu răspândirea COVID-19 şi lockdown-ul ce a urmat.
► Doomscrolling, numit şi doomsurfing, este atunci când o persoană caută în mod activ materiale triste sau negative pe care să le citească în mediul online într-un mod compulsiv. Doomscrolling-ul poate crea dependenţă atunci când eşti expus în mod constant la ştiri şi evenimente negative.
► Fenomenul poate contribui la gânduri negative, lucru care poate afecta foarte mult sănătatea mintală. În pandemie, cercetările au subliniat faptul că există o legătură între consumul de ştiri negative şi o creştere a depresiei şi anxietăţii, precum şi a sentimentelor de frică, stres şi tristeţe.
► Pentru a contracara efectele doomscrolling-ului, este recomandat să se stabilească limite de timp pentru consumul de ştiri, să se caute surse de informaţii sigure şi să se facă eforturi conştiente pentru a se seta limite în ceea ce priveşte timpul petrecut pentru informare pe internet.