♦ Ştii cât are un român în medie la Bursă? 20.000 de lei, adică echivalentul a 4 salarii pe economie ♦ Sau dacă eşti IT-ist, un salariu.
Dacă te-ai gândit vreodată că Bursa de Valori este doar pentru cei cu buzunare pline sau doar pentru „cei cu bani“, hai să vedem cum stau lucrurile. Pentru că vei fi surprins să afli că poţi deveni investitor chiar şi cu 10 lei. „OK, şi de ce aş face asta“, te întrebi?
Pentru că banii trebuie puşi la muncă şi pe viitor trebuie ca ei să muncească pentru tine şi nu viceversa. Şi cea mai bună modalitate prin care poţi face asta este să investeşti pe termen lung.
Iar aici intervine Bursa de Valori, unde oricine poate deveni investitor. De exemplu 100 de lei puşi lunar la Bursă în ultimii 25 de ani ar fi însemnat astăzi 375.000 de lei. La bancă aceeaşi investiţie ar fi însemnat 67.000 de le,i iar cash, adică să îi pui la saltea, 30.000 de lei.
„Adesea este întâlnită această preconcepţie greşită că bursa este doar pentru cei cu bani. În realitate, bursa este un vehicul procentual în care, cu cât ai mai mult, cu atât câştigi mai mult. Toţi începem de undeva, astfel că şi la bursă poţi porni să investeşti cu o sumă de ordinul a doar câteva mii de lei pentru a crea un portofoliu de milioane. Îţi trebuie un plan investiţional solid, reinvestire de dividende şi, în rest, timp şi răbdare, aliaţii tăi de încredere pentru a dezvolta acest portofoliu valoros peste ani“, spune Mihai Chişu, unul dintre veteranii pieţei de capital din România şi care în prezent este director general al start-upului eVote. Pe Mihai îl găseşti şi pe Instagram, unde îţi prezintă simplu de ce creşte, de ce scade Bursa de Valori şi îţi explică fluctuaţiile din piaţă.
Pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti, adică bvb.ro, găseşti acţiuni listate ale unor companii mari şi stabile, dar şi din companii mai mici. Spre exemplu, hai să ne uităm la câteva acţiuni din indicele BET, care include cele mai importante companii româneşti.
Poţi cumpăra o acţiune Banca Transilvania (TLV) la un preţ de aproximativ 28 lei, iar acţiuni de la OMV Petrom (SNP), una dintre cele mai mari companii de energie, costă în jur de 0,7 lei. Pentru Romgaz (SNG) 5,5 lei, Transgaz (TGN) 24 lei, Hidroelectrica (H2O), 123 lei. Ca sa cumperi câte o acţiune din BET îţi trebuie 457 de lei. Iar cu acea acţiune te poţi prezenta la adunarea generală a acţionarilor unde poţi adresa întrebări şefilor acestor companii. Sau dacă îţi este mai convenabil poţi să cumperi tot coşul de acţiuni cu 28 de lei, adică valoarea unui unităţi a fondului care replică structura acestui indice bursier.
În felul acesta, chiar dacă ai doar câţiva lei disponibili, poţi începe să construieşti un portofoliu diversificat şi să investeşti într-un sector economic important.
Un alt avantaj pentru investitorii la început de drum este faptul că la BVB poţi cumpăra şi vinde acţiuni destul de uşor şi, de asemenea, îţi poţi urmări portofoliul prin aplicaţii mobile oferite de brokeri. În loc să te gândeşti la investiţii ca la o loterie, încearcă să înveţi câte ceva despre companiile în care investeşti. De exemplu, ce face compania şi cum reuşeşte să câştige bani?
Care sunt riscurile? Orice investiţie vine cu riscuri. Preţul acţiunilor poate varia în funcţie de mai mulţi factori, inclusiv performanţa companiei, starea economiei sau evenimente externe. Asta înseamnă că poţi câştiga bani, dar există şi riscul să pierzi o parte din investiţia ta. Dacă, de exemplu, cumperi acţiuni la o companie care are pierderi sau trece prin dificultăţi, preţul acţiunilor poate scădea.
Investiţiile la bursă sunt o strategie pe termen lung. Dacă ai nevoie urgentă de bani şi eşti forţat să vinzi atunci când preţul acţiunilor este jos, poţi ieşi în pierdere.
Când investeşti cu o sumă mică, poate părea că nu faci o mare diferenţă, dar cu timpul şi disciplină, aceste sume mici se pot transforma. Secretul stă în reinvestirea câştigurilor şi în achiziţii constante, chiar şi în cantităţi mici. Aşadar, dacă te interesează să-ţi construieşti un viitor financiar mai sigur şi poate chiar să atingi independenţa financiară, poţi începe de acum - fără a avea nevoie de o avere.