ZF Gen Z

Gen Z Finance. Cum face tehnologia echipă cu salata în zilele fierbinţi din România: NFT-ul schimbă jocul în producţia de salată în sere cu 75.000 de lei

Gen Z Finance. Cum face tehnologia echipă cu salata în...

Autor: Florentina Niţu

15.08.2024, 22:01 272

România cultiva 100 de hectare cu salată, o suprafaţă similară cu cea a zece stadioane de dimensiunea Arenei Naţionale din Bucureşti. Însă, chiar dacă pare o suprafaţă greu de imaginat, ne aflăm pe ultimele locuri în UE la producţia ei, astfel că există mult loc de creştere şi potenţial de a face un business în acest domeniu. Dacă îţi place ideea de a pregăti salatele care ajung pe mesele de vară la restaurante, la terase sau la grătare şi eşti pasionat de tehnologie, dar vrei să ai şi grijă şi de mediu, poţi începe să produci salata în sistem NFT cu 75.000 de lei.

WEEfiLet este un proiect intern pornit de câţiva studenţi pasionaţi de mediu şi tehnologie de la Universitatea de Agronomie din Bucureşti. Ei au pus bazele unui proiect smart: cultivarea salatei în sistem NFT. Obiectivul lor? Să folosească apa şi energia eficient, într-un mod sustenabil care să protejeze planeta, dar să realizeze şi mâncarea necesară.

Ce este NFT – Nutrient Film Technology? Un sistem nou de cultura hidroponică pe film nutritiv. Practic, plantele cresc fără sol, doar cu apă bogată în nutrienţi, ceea ce economiseşte atât apă, cât şi energie.  Sistemul NFT se bazează pe circulaţia soluţiei nutritive într-un traseu închis şi este tot mai aplicat în cultivarea legumelor de talie mică: salată, ceapă, ridichi, spanac ori muştar.

„Proiectul susţine o nouă abordare integrativă care oferă soluţii pentru reducerea consumului de apă şi nutrienţi, reducerea consumului de energie electrică prin utilizarea sistemului de iluminare LED cu lungimi de undă specifice şi fotoperioadă, cu efecte benefice asupra calităţii mediului şi diminuarea costurilor reprezintă o soluţie ecologice”, se arată în descrierea proiectului WEEfiLet.

România produce 1.700 de tone de salată, iar în UE doar Luxemburg, Slovacia, Malta şi Estonia produc mai puţin, conform datelor FAO, platforma de date statistice a ONU. Nu există date privind consumul local, dar în general, salata verde este consumată în sezonul cald, când se găseşte proaspătă.

Cel mai mare producător de salată din UE este Spania, cu 33.500 de hectare cultivate cu salată şi aproape 1 milion de tone de salată, urmată de Italia şi Franţa, conform datelor FAO. De altfel, Spania şi Italia se află şi în topul celor mai mari consumatori de Salată din lume, alături de SUA, China şi India.

Newsletter ZF Gen Z

Înscrie-te la newsletterul ZF Gen Z și află tot ce te interesează, rapid și simplu, din pagina celor care schimbă lumea!


* câmpul email obligatoriu