♦ Pentru investitorii români care vor „să se scalde“ în ape internaţionale, băncile din România vând o gamă largă de fonduri de investiţii internaţionale cu plasamente în acţiuni ale companiilor americane, japoneze, australiene, dar şi în obligaţiuni emise de marile economii din lume ♦ Eşti investitor pe termen lung şi digeri bine riscul? Atunci fondurile de acţiuni sunt recomandate ♦ Profiul tău este unul conservator? Atunci fondurile de obligaţiuni ♦ În orice caz, alege să diversifici investiţiile ♦ Analizează comisioanele şi randamentele şi pune banii să lucreze pentru tine pe termen lung.
Poţi deveni acţionar în acelaşi timp al unor companii gigantice de pe Wall Street, precum Apple, Amazon, Nvidia, Google, cu o investiţie iniţială chiar şi de 100 de lei prin intermediul unui fond de investiţii vândut de băncile din România, iar pentru asta ai nevoie doar de un cont bancar, nici măcar de un cont de tranzacţionare la Bursa de Valori.
Iar investiţiile în acţiuni nu se limitează doar la SUA, ci ajung până în Australia, Coreea de Sud, Japonia pentru aceeaşi sumă de început. Pe cont propriu investiţia în aceste acţiuni s-ar ridica la câteva mii de dolari.
Şi tot cu 100 de lei poţi lua expunere indirectă pe datoria unor economii precum SUA, Japonia, Olanda, Franţa, Austria, evident şi România prin titluri de stat, dar şi obligaţiuni emise de bănci precum UniCredit, BCR, Alpha Bank şi altele, adică investiţia ta susţine construirea unor noi drumuri de sute de kilometri - probabil în două-trei săptămâni - în însoritul Tokio. Iar guvernul nipon plăteşte o dobândă pentru această finanţare şi care se va vedea în portofoliul tău.
Cum? Prin intermediul unui fond de investiţii, cunoscut şi sub numele de fond mutual, adică printr-un fond administrat de companii precum BRD Asset Management, Raiffeisen AM, Erste AM, Banca Transilvania AM, Goldman Sachs, OTP Asset Management, în principal bănci.
Florin C., un tânăr de fel din Bănie care acum lucrează în domeniul media în Bucureşti, este unul dintre cei 700.000 de investitori în fonduri mutuale din România.
„Am ales să investesc în fonduri mutuale deoarece cred că reprezintă o metodă bună de a face banii să lucreze pentru tine, fără să-ţi baţi capul prea mult. Am ales să investesc lunar 200 de lei, deşi probabil ar trebui să cresc suma, şi fac asta de vreo 7-8 ani şi plănuiesc să o mai fac cel puţin încă atât. Eu sunt destul de mulţumit, cu un randament actual de 17%. Îmi place metoda asta pentru că nu trebuie să urmăresc evoluţia acţiunilor şi pot fii un investitor pasiv“, spune el.
Deschiderea unui astfel de fond la ghişeul băncii sau prin telefon durează câteva minute - similar unui cont bancar - şi care - spre deosebire de depozitul bancar - presupunea investirea banilor în acţiuni, obligaţiuni, alte instrumente în vederea obţinerii de randamente.
Horia Braun, director general al Erste Asset Management, administrator cu active de 1 miliard de euro, spune că indiferent de generaţia de care vorbim, actul de a economisi şi de a „pune banii la treabă“ are de-a face cu încrederea în viitor şi în forţele proprii de a realiza ceva important în viaţă.
„Generaţia Z are însă nişte avantaje importante: timpul şi o doză de prosperitate superioară generaţiilor anterioare la acelaşi moment din viaţă. Chiar dacă nu primeşti sau moşteneşti nimic de la părinţi, nivelul salariilor de azi în România a crescut mult, practic de 2,4 ori faţă de acum 20 de ani, şi asta în termeni ajustaţi cu inflaţia. Şi mai e un avantaj mare faţă de generaţiile anterioare, pentru că azi e extrem de uşor să ai acces la o varietate mare de fructificare a economiilor şi mai ales un acces convenabil ca şi costuri şi timp necesar realizării unei investiţii“.
Ce înseamnă asta? Înseamnă că „viitorul sună bine“ pentru cine are încredere să acumuleze şi să investească. Chiar şi sumele mici acumulate cu regularitate pot face minuni, iar prin investirea lor se obţine acea magie a dobânzii compuse: chiar şi cu o rată de randament de 5,8% pe an, la care ai acces printr-o investiţie în titluri de stat aflată la îndemâna oricui, în 20 de ani 1.000 de lei pot să crească de peste trei ori.
„Varietatea de oportunităţi de investiţii însă îţi poate permite să speri şi la mai mult, şi asta fără să fie nevoie să devii un expert. Orice tânăr sau tânără poate deveni investitor şi jucător pe piaţa financiară, alăturându-se milioanelor de alţi oameni care nu sunt experţi în investiţii, dar care au „delegat“ această expertiză unor oameni specializaţi în administrarea sumelor de bani acumulate de aceştia după nişte reguli clare şi transparente“, spune Horia Braun.
Fondurile de investiţii facilitează această agregare eficientă a sumelor de bani, fie că sunt sume mari, fie că sunt sume mai mici, fondurile oferind soluţii potrivite pentru orice buzunar şi pentru orice preferinţă legată de risc/randament, respectiv variante de investire în ţări în care probabil investitorul nu va ajunge niciodată.
Piaţa de fonduri de investiţii deschise investitorilor este una uriaşă la nivel global, ea acumulând sume administrate de aproape 70 de mii de miliarde de dolari, şi multe dintre opţiunile cele mai populare sunt disponibile în diverse forme şi investitorilor din România. „Desigur, există mereu şi riscuri când te aventurezi pe un drum sinuos precum cel al investitorului, dar sunt 3 reguli care te pot feri de riscuri majore: diversificarea, planificarea corectă şi consecvenţa“.
Cu cei 20 euro (100 de lei), investitorul cumpără de fapt unităţi de fond dintr-un anumit fond - fie de acţiuni, fie de obligaţiuni, iar la retragerea banilor răscumpără de fapt acele unităţi de fond în funcţie de randamentul investiţional minus unele comisioane din partea administratorului, acolo unde este cazul.
„În ziua de astăzi, când totul s-a digitalizat şi când poţi să îţi cumperi aproape orice online, şi fondurile de investiţii sunt „în pas cu moda online“. Bineînţeles, trebuie să respectăm nişte reguli foarte simple înainte de a deveni proprietarul unei unităţi de fond de investiţii. Prima regulă este aceea de a fi sigur că persoana care cumpără este identificabilă. A doua regulă este să deţii un cont bancar. Dacă ai îndeplinit aceste două aspecte, totul devine simplu şi rapid, iar în câteva minute poţi avea un cont online pe care poţi să îl alimentezi cu bani“, spune Horia Gustă, preşedinte al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF).
Dar de câţi bani am nevoie? „Răspunsul este simplu: cât îşi permite fiecare la prima cumpărare (se mai numeşte subscriere) de unităţi de fond. Totuşi, reţine că prima dată trebuie să cumperi minimum o unitate de fond, care, de regulă, se învârte în jurul sumei de maximum 100 de lei. Dacă suma este mai mică, unii administratori de fond impun regula unei cumpărări de minimum 100 de lei. Ulterior, poţi să cumperi de câţi bani ai disponibili (reţine, fondurile sunt pentru toată lumea).
Odată ce ai devenit client, dar şi înainte, poţi vedea evoluţia fondului în care ai investit sau în care vrei să investeşti. De asemenea, poţi urmări oricând ce intenţionează fondul de investiţii să facă cu banii investiţi de tine, dar şi de alţi investitori.
„Este bine să te informezi dinainte ce face fondul cu banii tăi, deoarece unele operaţiuni ţi se vor potrivi, iar altele nu. Adică, să fii atent la politica de investiţii a fondului. De multe ori, îţi dai seama din numele fondului, dar mai verifică o dată ca să fii sigur că ai înţeles, aruncând un ochi pe prospectul de emisiune sau pe documentul cu informaţii esenţiale (un rezumat al prospectului în trei pagini)“.
De exemplu, pe site-ul aaf.ro pot fi analizate randamentele fondurilor de investiţii pe ultimele 12 luni şi 36 de luni în funcţie de clasele de active în care aceastea investesc: fie acţiuni „ cu grad ridicat de risc şi randamente pe măsură, fie obligaţiuni. Acolo pot fi analizate şi fondurile care investesc în lei dar şi cele în monedă străină. Vezi site-ul fiecărui administrator şi investiţiile aferente.
„Un aspect foarte important: din fondurile de investiţii poţi să te retragi oricând (se mai numeşte răscumpărare) dacă ai nevoie de bani sau ai descoperit alt fond şi mai interesant. Ia în calcul de la bun început că fiecare administrator îţi recomandă un orizont de timp pentru a atinge potenţialul investiţiei tale. Acest orizont de timp este, în principal, de la un an în sus (pentru fondurile de acţiuni), mergând până la cinci ani“.?
Reţine! Odată ce ai devenit client, dar şi înainte, poţi vedea evoluţia fondului în care ai investit sau în care vrei să investeşti. De asemenea, poţi urmări oricând ce intenţionează fondul de investiţii să facă cu banii investiţi de tine, dar şi de alţi investitori!
Este bine să te informezi dinainte ce face fondul cu banii tăi, deoarece unele operaţiuni ţi se vor potrivi, iar altele nu. Adică, să fii atent la politica de investiţii a fondului. De multe ori, îţi dai seama din numele fondului, dar mai verifică o dată ca să fii sigur că ai înţeles, aruncând un ochi pe prospectul de emisiune sau pe documentul cu informaţii esenţiale
Desigur, există mereu şi riscuri când te aventurezi pe un drum sinuos precum cel al investitorului, dar sunt trei reguli care te pot feri de riscuri majore: diversificarea, planificarea corectă şi consecvenţa. (un rezumat al prospectului în trei pagini).