ZF Gen Z

Gen Z. Ce înseamnă abuzul financiar? Psiholog: „Abuzul financiar este controlul sau restricţionarea accesului la bani faţă de partener sau manipularea acestuia pentru a obţine diverse bunuri sau avantaje“

Silvia Ciubotaru, psiholog şi coordonatoarea proiectului In a relationship: Abuzul în mediul digital constă în agresiuni verbale, abuzuri de informaţii confidenţiale sau furt de identitate care au loc în mediul virtual.

Silvia Ciubotaru, psiholog şi coordonatoarea proiectului In a relationship: Abuzul în mediul digital constă în agresiuni verbale, abuzuri de informaţii confidenţiale sau furt de identitate care au loc în mediul virtual.

Autor: Alexandra Matei

13.02.2025, 18:00 124

Astăzi, 1 din 5 tineri cu vârsta între 14 şi 25 de ani afirmă că partenerul de cuplu le-a furat sume de bani, iar 13% dintre ei spun că au observat în alte cupluri cheltuirea economiilor comune fără acordul partenerului, arată studiul „In a relationship - Iubirea şi abuzul la Gen Z & Alpha“, realizat de Fundaţia Friends for Friends şi Reveal Marketing Research  Cum te fereşti de astfel de situaţii?

Te-ai gândit vreodată câte forme poate lua abuzul într-o relaţie? Nu doar abuzul fizic, verbal sau emoţional afectează tinerii din generaţia de azi, ci şi abuzul financiar, care se traduce printr-un comportament al partenerilor ce presupune controlul sau restricţionarea accesului la bani, furtul de bani sau manipularea pentru a obţine bunuri sau alte avantaje. În rândul tinerilor din Generaţia Z şi Alpha, această formă de abuz este tot mai întâlnită. Astăzi, 1 din 5 tineri între 14 şi 25 de ani afirmă că partenerul de cuplu le-a furat sume de bani, arată studiul „In a relationship - Iubirea şi abuzul la Gen Z & Alpha“, realizat de Fundaţia Friends for Friends şi Reveal Marketing Research.

„Abuzul financiar este controlul sau restricţionarea accesului la bani faţă de partener sau manipularea acestuia pentru a obţine diverse bunuri sau avantaje financiare pentru sine. Printre acestea se numără interzicerea sau limitarea timpului pe care partenerul îl investeşte în muncă, ascunderea sau furtul unor sume de bani ce aparţin partenerului, cheltuirea fără acordul partenerului a economiilor comune sau a banilor destinaţi anumitor plăţi recurente comune, intrarea într-o relaţie sau manipularea partenerului pentru a obţine diverse beneficii. (...) Astăzi, 1 din 5 tineri între 14 şi 25 de ani afirmă că partenerul de cuplu le-a furat sume de bani“, a spus psihologul Silvia Ciubotaru, coordonatoarea proiectului In a relationship, dezvoltat de Fundaţia Friends for Friends.

Studiul arată că circa 10% dintre respondenţi au observat în alte cupluri ascunderea sau furtul banilor. În principal, fetele spun în mai mare măsură că au luat parte la limitarea timpului investit în muncă de către parteneri, dar şi că au observat fenomentul în alte cupluri.

Un aspect îngrijorător când vine vorba despre abuzul financiar este că mulţi tineri nu îşi dau seama că partenerul lor procedează greşit, limitându-le accesul la bani sau interzicându-le să muncească, spre exemplu.

Maria, o tânără de 20 de ani, a fost recent într-o astfel de situaţie. „Mă angajasem de o lună, era primul meu job, unde lucram part-time ca să pot merge şi la facultate. Aveam şi ture de noapte, iar fostul meu iubit îmi spunea constant să îmi dau demisia, că nu e un loc de muncă potrivit - ba chiar din primul salariu mi-a luat nişte bani fără să ştiu, pe care nu mi i-a mai dat înapoi - şi aşa am făcut, deşi uitându-mă acum în urmă îmi dau seama că a fost o greşeală“, a povestit ea.

Unu din zece respondenţi spune că a observat frecvent în alte cupluri cazuri de ascundere sau furt al unor sume de bani ce aparţin partenerului şi 3% admit că au făcut ei asta, ori că li s-a întâmplat, în timp ce 13% dintre respondenţi spun că au observat în alte cupluri cheltuirea economiilor comune fără acordul partenerului.

De multe ori, abuzul financiar în relaţia de cuplu se desprinde din abuzul emoţional, o altă formă prin care oamenii îşi manipulează partenerul. Studiul mai arată că aproape jumătate dintre tinerii români cu vârste între 14 şi 25 de ani au întâlnit abuzul emoţional în propria relaţie sau ca matori.

Abuzul emoţional este urmat de cel în mediul digital, unde aproape 30% dintre tineri s-au confruntat cu diferite forme ale acestuia. Odată cu evoluţia tehnologiei, în rândul generaţiilor tinere, dar nu numai, a luat amploare această formă de abuz.

„Abuzul în mediul digital constă în agresiuni verbale, abuzuri de informaţii confidenţiale sau furt de identitate care au loc în mediul virtual“, explică Silvia Ciubotaru.

Un sfert dintre fete au observat frecvent postări sau mesaje cu ameninţări în alte relaţii, iar 10% dintre acestea afirmă că li se întâmplă des şi foarte des chiar lor, procente semnificativ mai mari decât cele înregistrate în rândul băieţilor (4%).

Totodată, un sfert dintre respondenţi au observat frecvent în alte cupluri forme de urmărire a partenerului prin stalking online sau aplicaţii GPS, procentul urcând la 31% în cazul fetelor. Acestea admit în de două ori mai multe cazuri decât băieţii că au făcut acest lucru la rândul lor (10% vs. 5%).

Studiul „In a relationship - Iubirea şi abuzul la Gen Z & Alpha“, realizat de Fundaţia Friends for Friends şi Reveal Marketing Research, este reprezentativ la nivel naţional şi a fost realizat în primăvara anului trecut, pe un eşantion de peste 400 de tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 25 ani, utilizatori de internet, dintre care peste jumătate sunt fete. Cercetarea a luat în considerare cinci forme de abuz: emoţional, fizic, sexual, financiar şi în mediul digital.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Newsletter ZF Gen Z

Înscrie-te la newsletterul ZF Gen Z și află tot ce te interesează, rapid și simplu, din pagina celor care schimbă lumea!


* câmpul email obligatoriu