♦ Tinerii din generaţia Z sunt mai orientaţi spre viitor decât generaţiile anterioare, au un puternic simţ al responsabilităţii şi investesc în ei înşişi, potrivit unui studiu realizat recent de Deloitte în nouă ţări europene, inclusiv România
♦ Respondenţii acestui studiu care fac parte din generaţia Z au planuri de viitor în proporţie de 83%, iar 38% dintre ei îşi stabilesc obiective pentru cel puţin trei ani, în timp ce un procent egal, pentru o perioadă de unu până la trei ani.
Siguranţă şi stabilitate sunt cuvintele care caracterizează o mare parte din generaţia Z. Deşi sunt flexibili, tinerii din ziua de azi îşi stabilesc obiective devreme, încă din timpul facultăţii, iar când vine vorba de lucrurile care le oferă acea siguranţă pe care şi-o doresc, pentru mulţi dintre ei a avea o locuinţă proprie e răspunsul.
Gabriel are 28 de ani şi locuieşte cu partenera lui în propriul apartament, cumpărat cu un credit ipotecar, de mai bine de trei ani. Atunci când a luat decizia de a se aşeza la casa lui, el a făcut şi un plan pentru următorii ani.
„Mi-am dorit mereu să am propria locuinţă şi de aceea am făcut pasul către cumpărarea unui apartament. Aveam posibilitatea de a mă muta cu chirie mai devreme, dar am preferat să locuiesc cu părinţii şi să pot strânge bani. Deşi plătesc rate lunare la bancă, la fel ca o chirie, am o altă siguranţă pentru că în final proprietatea va fi a mea, iar planul e să fac cât mai multe rambursări anticipate în aşa fel încât să scad din credit. Apoi, când va veni primul copil, va fi momentul să căutăm o casă ceva mai mare şi acest apartament să îl dăm cu chirie, deci eu îl văd şi ca pe o investiţie pe termen lung, nu doar ca pe o cheltuială. Cred că e important să ne gândim un pic şi la viitor, să avem o perspectivă, chiar dacă pare că avem mult timp în faţă la douăzeci şi ceva de ani“, a spus el pentru ZF.
Tinerii din generaţia Z sunt mai orientaţi spre viitor decât generaţiile anterioare, au un puternic simţ al responsabilităţii şi investesc în ei înşişi, potrivit unui studiu realizat de Deloitte în nouă ţări europene, inclusiv România.
Respondenţii acestui studiu care fac parte din Generaţia Z au planuri de viitor în proporţie de 83%, iar 38% dintre ei îşi stabilesc obiective pentru cel puţin trei ani, în timp ce un procent egal, pentru o perioadă de unu până la trei ani.
Pentru mulţi tineri, primul job stabil reprezintă şi prima oportunitate de a strânge bani pentru avansul primei lor locuinţe. Însă, ideea de a fi proprietari îşi are rădăcinile cu mult înainte şi rămâne unul dintre obiectivele lor principale.
„Din primul an de facultate am locuit în chirie, dar nu am avut niciodată gândul să stau în chirie toată viaţa. M-am angajat la primul meu job acum trei ani şi de atunci lunar pun deoparte un procent din venitul meu pentru avansul viitoarei mele locuinţe. E unul dintre cele mai importante scopuri ale mele. Nu e uşor, dar asta îmi dă siguranţă“, a povestit Andreea, în vârstă de 25 de ani.
Dorinţa de a fi proprietari a generaţiei tinere este atât de puternică şi pentru că părinţii lor le-au insuflat-o, ei la rândul lor dorindu-şi şi făcând eforturi pentru a avea casa lor. Astfel, în anumite cazuri, dacă a fost posibil, şi-au ajutat financiar copiii să îşi cumpere propria locuinţă.
Aşa a fost şi pentru Victor, un tânăr în vârstă de 24 de ani, care s-a mutat la casa lui la doar 21 de ani.
„În cazul meu, mult ajutor a venit şi din partea părinţilor. Ei au făcut creditul, dar eu îl plătesc şi am decis să îl facem pe o perioadă de zece ani pentru a îl termina cât mai repede. Atunci când am cumpărat, apartamentul era încă în faza de proiect şi am prins un preţ foarte bun. Am simţit că e ocazia perfectă şi aşa a fost, pentru că preţurile au crescut mult după“, a povestit tânărul.
Achiziţionarea unei locuinţe a devenit o prioritate tot mai mare pentru cupluri, în special cele tinere, şi înregistrează anul acesta o creştere semnificativă a interesului acestora, respectiv cu 30% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
O mare pondere dintre cupluri caută locuinţe mai mari decât până acum, potrivit analizelor interne realizate de unii dintre cei mai importanţi dezvoltatori şi consultanţi imobiliari de pe piaţă.
„Comparativ cu anul trecut, observăm o creştere a interesului cuplurilor pentru unităţi mai mari, spre deosebire de clasica alegere a celor două camere. Vedem tot mai multe solicitări pentru trei şi chiar patru camere în rândul preferinţelor cuplurilor. Acest lucru se datorează unui standard şi stil de viaţă tot mai evoluate, noile generaţii fiind cu mult mai informate – din toate punctele de vedere - decât anterioarele generaţii“, afirmă Bogdan Iliescu, director comercial al dezvoltatorului imobiliar Nusco.
Achiziţionarea unei locuinţe în România este astăzi o alegere mai accesibilă raportat la salariile medii din multe sectoare de activitate faţă de acum zece ani.
Astfel, românii au posibilitatea de a accesa piaţa imobiliară, în ceea ce priveşte raportul dintre preţ şi nivelul salariilor.
„Atât timp cât piaţa imobiliară este accesibilă, din punct de vedere financiar, este o decizie foarte bună de a cumpăra o locuinţă. În Bucureşti ai nevoie de doar opt ani pentru acest lucru, în timp ce în Varşovia preţul unei locuinţe este echivalentul salariilor pe 12 ani. În Paris sau Londra ai nevoie de 25-30 de ani pentru a cumpăra un apartament mediu“, explică Gabriel Blăniţă, director asociat în cadrul Colliers România, într-o ediţie a emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi, susţinută de BT şi parte din proiectul FIT.