ZF Gen Z

Gen Z Lifestyle. Cu Gen Z la medic. Cât de bine dormi se vede direct în starea de sănătate. Medic somnolog: Ritmul de viaţă foarte alert are o influenţă negativă asupra modului în care dormim

Gen Z Lifestyle. Cu Gen Z la medic. Cât de bine dormi se...

Autor: Georgiana Mihalache

15.08.2024, 18:30 209

Stres, joburi solicitante, ore suplimentare, ture de noapte. Este „reţeta” sigură pentru a rămâne treaz noaptea, la propriu. În timp, însă, nota de plată pentru orele de somn pierdute se transformă în boli de inimă, diabet, depresie, tulburări de memorie.

Dr. Laura Crăciun-Chiriţă, medic specialist neurolog-somnolog în cadrul Clinicii Neuroaxis, a explicat ce probleme vede în cabinet şi ce soluţii au la îndemână tinerii, majoritatea pacienţilor pe care a ajuns să îi consulte. „Există foarte mulţi pacienţi tineri care se adresează către consult somnologic. Aş spune chiar că majoritatea pacienţilor pe care îi văd în consultaţie sunt tineri şi fără alte probleme notabile de sănătate.“

„Principalul factor cu impact negativ asupra somnului este stresul - mulţi dintre pacienţi au joburi solicitante, ce impun deseori ore suplimentare sau lucratul în ture de noapte, ceea ce, în timp, afectează calitatea somnului”, a spus medicul Laura Crăciun-Chiriţă.

Somnologia este un domeniu din medicină prin care specialiştii studiază modul în care oamenii dorm, pun diagnostic acolo unde sunt probleme şi ajută la tratarea lor. Sunt monitorizări prin care medicii înregistrează anumiţi parametri când pacientul doarme, cum ar fi undele cerebrale, respireţia, bătăile inimii, mişcările ochilor şi ale corpului. Astfel, ei au o imagine clară a ceea ce se întâmplă când pacientul se odihneşte. În ultima vreme, a crescut interesul pentru a evalua şit rata tulburările de somn, din observaţiile medicului de la Neuroaxis.

Ea atrage atenţia că starea de sănătate mintală este un alt factor care contribuie la problemele de somn. Astfel, depresia, anxietatea, burnout-ul fac „echipă” cu insomnia şi afectează puternic viaţa pacienţilor.

 

Când lucrurile devin serioase

Lipsa unui somn de calitate afectează organismul mai mult decât se vede la începutşi generează probleme grave de sănătate, adaugă specialista.

„Sindromul de apnee în somn este una dintre cele mai frecvente patologii şi cu un potenţial de a avea efect negativ asupra întregului organism. În timp, apneea de somn neglijată poate să crească riscul de boli cardiovasculare, de diabet zaharat, depresie, tulburări de memorie”, explică Laura Crăciun-Chiriţă.

În plus, faptul că pacienţii reproduc în somn ce se întâmplă în viaţa reală prin intermediul viselor poate fi un pericol fizic pentru ei sau partenerii de somn în cazurile severe, atunci când se pot accidenta prin mişcările necontrolate pe care le fac.

 

Paşi pentru un somn mai liniştit

Specialista crede că modificarea stilului de viaţă este prima etapă pentru a îmbunătăţi modul în care dormim.

„Este foarte important ca orice pacient cu tulburare de somn să respecte aşa-numitele reguli de „igienă a somnului”: orele de culcare şi de trezire să fie relativ constante, să evite expunerea la lumina ecranelor cu minimum una-două ore înainte de culcare, să evite consumul excesiv de substanţe stimulante (cafea, cola, ceai negru, ceai verde, energizante), alcool, tutun în a doua parte a zilei”, a spus Laura Crăciun-Chiriţă.

În plus, trebuie să fim atenţi şi la ce mâncăm, iar medicul recomandă un regim echilibrat, inspirat din dieta mediteraneană, în care cina să fie o masă uşoară, pe care să nu o luăm chiar înainte de culcare.

„Sportul joacă şi el un rol important – ideal este să existe zilnic oportunităţi de mişcare, în special în prima parte a zilei. Este bine să evităm exerciţiile fizice viguroase foarte aproape de ora de culcare. Iar dacă toate aceste metode nu se dovedesc eficiente, este cazul să vă adresaţi unui doctor, pentru a putea stabili un plan personalizat de investigaţii şi tratament”, a concluzionat specialista Neuroaxis.

 

Factori care afectează somnul:

Stresul

Joburi solicitante

Ore suplimentare

Lucratul în ture de noapte

Depresia

Anxietatea

Burnout

 

Efectele problemelor de somn:

Sindromul de apnee în somn

Boli cardiovasculare

Diabet zaharat

Depresie

Tulburări de memorie

Insomnie

 

Soluţii pentru problemele de somn:

Ore de culcare şi de trezire constante

Fără ecrane cu minimum 1-2 ore înainte de somn

Fără consum excesiv de cafea, cola, ceai negru, ceai verde, energizante, alcool, tutun după amiază

Regim alimentar echilibrat, diversificat

Masă uşoară la cină

Sport mai ales în prima parte a zilei

Mersul la medic

Newsletter ZF Gen Z

Înscrie-te la newsletterul ZF Gen Z și află tot ce te interesează, rapid și simplu, din pagina celor care schimbă lumea!


* câmpul email obligatoriu