♦ Există deformări care nu erau în urmă cu 10-15 ani, cum ar fi cifozele adolescenţilor din cauza posturii prelungite asupra dispozitivelor ♦ Copiii sunt suprasolicitaţi, lucru care se vede inclusiv în postura lor ♦ Lucrurile pot fi însă corectate.
Timpul lung petrecut cu telefoanele sau alte dispozitive, dar şi presiunea de a face multe lucruri, impusă de vremurile actuale, sunt greutăţi care apasă pe umerii tinerilor de astăzi.
Ei ajung astfel în cabinetele medicilor ortopezi sau la kinetoterapeuţi cu cifoze sau scolioze la vârste la care nu ar trebui. Ce pot face? Sport, activităţi care să compenseze poziţia statică şi nepotrivită, spune medicul ortoped Valentina Contanu, specializată în zona de pediatrie.
„Se nasc copii cu probleme, atât genetice, cât şi problemele neuromotorii de la nivel cerebral, malformaţii osoase. Din păcate, şi cele dobândite sunt foarte frecvente, cum este scolioza şi cifoza la adolescenţi. Într-adevăr, faţă de anii anteriori ne confruntăm cu un val de patologie, majoritatea copiilor au o deficienţă. Există deformări care nu erau în urmă cu 10-15 ani, cum ar fi cifozele adolescenţilor din cauza posturii prelungite asupra dispozitivelor, fără să fie însoţită de activităţi sportive care să compenseze”, a spus Valentina Contanu în cadrul emisiunii ZF Private Health.
Ea a precizat că înotul este sportul pe care îl recomandă cel mai des părinţilor şi copiilor care ajung în cabinet. Acest sport ajută pe două părţi - formează şi un tonus muscular echilibrat, dar relaxează şi mintea.
„După părerea mea, sunt suprasolicitaţi copiii. În ziua de astăzi sunt mult prea multe cerinţe şi presiuni executate asupra lor de şcoală, de părinţi, de cluburile extraşcolare. Sunt solicitaţi din toate părţile şi aş putea să spun că se vede asta şi în postura copiilor”, a mai spus specialista.
Ea a creat în 2017 o clinică de recuperare medicală, brandul Cron Phoenix, în Capitală, alături de Florin Lixandru, kinetoterapeut pediatru
Cât durează să corecteze o postură greşită? Cel puţin aceeaşi perioadă în care s-a format postura deficitară.
„Cu cât vârsta este mai mică, cu atât recuperarea durează mai puţin şi riscul de recidivă, adică să se întoarcă la aceeaşi deformare, este mai mic. Cu cât copilul creşte în vârstă, apar contracturi musculare, posturi mai complicate şi durează mai mult recuperarea. În general le spun pacienţilor că recuperarea durează cel puţin egalul vârstei copilului sau cel puţin egalul perioadei în care s-a derulat acea deformare, ca să ajungă la un proces invers, prin kinetoterapie”, a mai spus Valentina Contanu.
Mulţi dintre părinţii care îşi aduc copii în cabinetul medicului îi spun că şi ei au probleme similar şi dureri, astfel că vin cu cei mici pentru a le corecta postura din timp. „Aceste deformări se resimt tot restul vieţii dacă nu sunt tratate la timp”, a mai spus specialista.
Valentina Contanu, medic ortoped, specializată în zona de pediatrie:
După părerea mea, sunt suprasolicitaţi copiii. În ziua de astăzi sunt mult prea multe cerinţe şi presiuni executate asupra lor de şcoală, de părinţi, de cluburile extraşcolare. Sunt solicitaţi din toate părţile şi aş putea să spun că se vede asta şi în postura copiilor.