♦ Gen Z va deveni cea mai bogată generaţie din istorie în următorii 10 ani, arată un studiu realizat de Bank of America, dar motivele sunt cu totul altele decât îţi imaginezi.
Generaţia Z, care este definită ca fiind persoanele născute între anii 1997 şi 2012, va acumula aproximativ 36 de trilioane de dolari în următorii cinci ani şi peste 74 de trilioane de dolari până în 2040, conform raportului recent publicat de cercetătorii Bank of America. Motivul? Un „transfer uriaş de avere” de la baby boomers, conform raportului citat de People.
Acest lucru înseamnă, de asemenea, că se aşteaptă ca persoanele din generaţia Z, care în prezent cheltuie mai mult decât generaţiile anterioare, să aibă un impact uriaş asupra pieţelor mondiale. „Este probabil ca ei să fie printre generaţiile cu cel mai disruptiv impact asupra economiilor, pieţelor şi sistemelor sociale”, prezic cercetătorii. Pentru moment, tinerii gen Z la nivel mondial se confruntă cu probleme majore din cauza costurilor ridicate ale vieţii, dar şi din cauza faptului că deşi au studii comparabile cu alte generaţii, nu găsesc locuri de muncă la fel de bine remunerate.
Cu toate acestea, există o ligă globală de tineri gen Z pentru care transferul de avere a fost realizat şi au devenit astfel cei mai bogaţi tineri ai lumii.
Despre cine este vorba
1. Sophie Luise Fielmann, 30 de ani, Germania, 2,8 mld. $
Sophie şi fratele ei mai mare Marc au moştenit mare parte din averea tatălui lor, Günther Fielmann, când acesta a murit anul trecut. Fielmann a fondat Fielmann AG în 1972 cu scopul de a aduce ochelari la preţuri accesibile în Germania. Marc a condus compania împreună cu tatăl său începând din 2018 şi a preluat-o pe deplin în anul următor. Sophie deţine o treime din acţiuni, dar nu are niciun rol în cadrul firmei.
2. Katharina Andresen, 29 de ani, Norvegia, 2 mld. $
Averea lui Andresen provine iniţial din imperiul ţigărilor vechi de 150 de ani pe care tatăl ei l-a vândut în 2005. După vânzare, familia s-a reorientat către firma sa de investiţii Ferd, care deţine portofolii în domeniile imobiliar şi financiar şi o varietate de companii nordice private. Ca şi sora sa, ea deţine o participaţie de 42% în Ferd şi face parte din consiliul de administraţie. De asemenea, este o susţinătoare convinsă a drepturilor LGBTQĂ şi este consilier pentru Oslo Pride.
3. Ed Craven, 29 de ani, Australia, 2,8 mld. dolari
Craven şi Bijan Tehrani au fost cofondatori ai cazinoului online Stake.com, care a reuşit să genereze 4,7 miliarde de dolari anul trecut, chiar dacă jocurile de noroc cu criptomonede sunt, în general, inaccesibile în Regatul Unit, Statele Unite şi în unele părţi ale Europei. Popularitatea Stake a crescut de la pandemie, în parte datorită celor care se filmau în direct jucând pe acesta. În prezent, compania afirmă că este implicată în aproximativ 2% până la 4% din toate tranzacţiile Bitcoin.
4. Leonardo Maria Del Vecchio, 29 de ani, Italia, 6,6 mld. $
După decesul tatălui său în 2022, Del Vecchio şi fiecare dintre cei şase fraţi vitregi ai săi şi mama sa au moştenit o participaţie de 12,5% în holdingul de familie care deţine aproape o treime din EssilorLuxottica, cea mai mare companie de ochelari din lume. Del Vecchio este director de strategie al EssilorLuxottica, precum şi preşedinte al emblematicului brand Ray-Ban.
5. Alexandra Andresen, 28 de ani, Norvegia, 1,9 mld. dolari
Andresen face parte, alături de sora sa (mai sus), din consiliul de administraţie al societăţii de investiţii Ferd, care are sediul în Bærum, suburbie a oraşului Oslo, şi deţine, de asemenea, o participaţie de 42%. Este de trei ori campioană norvegiană de juniori la călărie de dresaj, dar nu mai concurează din cauza unor probleme de sănătate la nivelul coloanei vertebrale. Este încă foarte implicată în creşterea cailor şi deţine şi conduce grajdul de creştere a cailor Andresen Dressage din Oslo.
6. Firoz Mistry, 28 de ani, Irlanda, 4 mld. $
El şi fratele său (mai jos) au moştenit participaţii de 4,6% în conglomeratul multinaţional Tata Sons, cu sediul la Mumbai, în valoare de 165 de miliarde de dolari (venituri), după ce tatăl lor a murit într-un accident de maşină în 2022. Grupul, care deţine 30 de companii care acoperă toate domeniile, de la automobile la bijuterii, a fost fondat în 1868 şi este prezent pe şase continente şi în peste 100 de ţări.
7. Alexandr Wang, 28 de ani, US, 2 mld. dolari
Wang este cel mai tânăr miliardar din lume datorită unicornului său de inteligenţă artificială Scale AI, care a strâns 1 miliard de dolari la o evaluare de 13,8 miliarde de dolari în mai. Forbes estimează că acesta deţine o participaţie de 14% în companie. El a cofondat Scale, care are clienţi precum Microsoft, General Motors şi Meta, împreună cu Lucy Guo în 2016, după ce a renunţat la MIT după primul său an.
8. Dora Voigt de Assis, 28 de ani, Brazilia, 1,2 mld. dolari
Ea şi sora ei (mai jos) deţin 3,1% din producătorul brazilian de motoare electrice WEG, pe care defunctul lor bunic Werner Ricardo Voigt l-a cofondat în 1961. Ele nu au niciun rol în cadrul companiei, care produce peste 21 de milioane de motoare electrice în fiecare an şi le exportă în peste 135 de ţări.
9. Maximilian von Baumbach, 27 de ani, Germania, 5,4 mld. dolari
În timp ce moştenitorii săi se numără printre cei mai tineri miliardari din lume, producătorul german de medicamente Boehringer Ingelheim este destul de vechi - a fost fondat în 1885, iar rădăcinile sale antreprenoriale se întind chiar mai departe, până în 1817. Compania se află în spatele a patru dintre averile de 30 de ani şi mai puţin de pe această listă; Maximilian este cel mai în vârstă dintre ei. Fraţii săi sunt mai jos.
10. Zahan Mistry, 26 de ani, Irlanda, 4 mld. $
La moartea tatălui lui Mistry, el şi fratele său (Firoz, mai sus) au rămas cu participaţii de 4,6% în Tata Sons. Acum, el şi Firoz ajută la refinanţarea datoriilor companiei de construcţii Shapoorji Pallonji Group, în care au moştenit 25% din acţiuni. În martie, au obţinut un credit de 3,3 miliarde de dolari pentru SP Group de la o listă de cinci fonduri private, inclusiv Ares Management Corp şi Davidson Kempner Capital Management.
11. Katharina von Baumbach, 25 de ani, Germania, 5,4 mld. $
Katharina este a treia cea mai tânără moştenitoare a averii producătorului german de medicamente Boehringer Ingelheim. Cu trei fraţi, ea este singura femeie dintre tinerii moştenitori.
12. Maxim Tebar, 24 de ani, Germania, 1,1 mld. dolari
Tebar îşi datorează averea unei participaţii la Stihl, unul dintre cei mai importanţi producători mondiali de ferăstraie cu lanţ şi alte echipamente electrice portabile. Compania a fost fondată în 1926 de Andreas Stihl, care a construit prima drujbă electrică. În prezent, a ajuns să fie prezentă în peste 160 de ţări, deşi rămâne în întregime o afacere de familie.
13. Remi Dassault, 23 de ani, Franţa, 2,8 mld. $
Străbunicul lui Dassault a fost un supravieţuitor al Holocaustului şi a inventat o elice folosită de Serviciul Francez de Aviaţie în Primul Război Mondial. El a fondat compania care avea să devină gigantul aerospaţial Dassault Aviation. Remi deţine o participaţie estimată la 4,1% din această afacere, pe care a moştenit-o la moartea tatălui său în 2021, precum şi o participaţie estimată la 2,5% din firma de software Dassault Systèmes.
14. Luca Del Vecchio, 23 de ani, Italia, 6,6 mld. $
El, fratele şi fratele său vitreg (mai jos şi mai sus) sunt cei mai bogaţi dintre cei 30 de ani şi jumătate, datorită participaţiilor lor minoritare la gigantul EssilorLuxottica. Entitatea lor holding de familie Delfin deţine, de asemenea, participaţii la o serie de alte societăţi cu sediul în Italia şi Franţa, inclusiv banca UniCredit şi asigurătorul Generali. El nu este implicat din punct de vedere operaţional în EssilorLuxottica sau Delfin.
15. Kim Jung-min, 23 de ani, Coreea de Sud, 1,3 mld. $
Ea şi sora ei (mai jos) au moştenit participaţii de aproximativ 9% la Nexon, o companie sud-coreeană-japoneză de jocuri online, după decesul tatălui lor, Kim Jung-ju, fondatorul companiei, în 2022. Nexon a fost un pionier al modelului de joc free-to-play şi este, de asemenea, un lider al industriei jocurilor de rol online masive multiplayer, sau MMORPG-uri.
16. Franz von Baumbach, 23 de ani, Germania, 5,4 mld. $
Franz este al doilea cel mai tânăr moştenitor al producătorului german de medicamente Boehringer Ingelheim, cu sediul la Ingelheim. Se ştiu puţine lucruri despre el sau despre fraţii săi (mai sus şi mai jos).
17. Kim Jung-youn, 21 de ani, Coreea de Sud, 1,3 ml.d $
Deşi nu are un rol în cadrul companiei, ea şi sora ei (mai sus) deţin participaţii de aproximativ 9% în dezvoltatorul de jocuri Nexon, moştenite prin intermediul tatălui lor. Jucătorii din peste 190 de ţări utilizează gama Nexon de peste 80 de jocuri live, inclusiv hituri precum MapleStory, KartRider şi Dungeon & Fighter.
18. Clemente Del Vecchio, 20 de ani, Italia, 6,6 mld. dolari
La fel ca fraţii săi (mai sus), el îşi datorează averea deţinerii a 12,5% din holdingul Delfin, care deţine o participaţie în EssilorLuxottica, compania de ochelari din spatele unor furnizori de ochelari precum Arnette, Ray-Ban şi Persol. El nu are niciun rol la EssilorLuxottica. El şi fratele său Luca (mai sus) sunt cei doi copii pe care răposatul său tată i-a avut cu fosta şefă a departamentului de relaţii cu investitorii al societăţii, Sabina Grossi.
19. Lívia Voigt de Assis, 20 de ani, Brazilia, 1,2 mld. $
Voigt este cea mai tânără moştenitoare miliardară a cofondatorului WEG, Werner Ricardo Voigt, şi deţine o participaţie de 3,1% în companie, la fel ca sora sa (mai sus). În prezent, ea studiază psihologia la universitate. După ce Forbes a numit-o cea mai tânără miliardară din lume anul trecut, ea a împărtăşit pe social media că doreşte să evite atenţia şi că va păstra un profil scăzut online.
20. Johannes von Baumbach, 19 ani, Germania, 5,4 mld. $
Johannes este cel mai tânăr moştenitor al companiei farmaceutice germane Boehringer Ingelheim. Familia este cunoscută pentru timiditatea faţă de publicitate şi nu se ştie dacă el sau cei trei fraţi ai săi (mai sus) au vreun rol în cadrul companiei. Din 2015, producătorul de medicamente este condus de un membru al familiei - unchiul lui Johannes, Hubertus von Baumbach. Johannes face schi de performanţă în Austria.
Sursa: Forbes