♦ Barurile, cluburile şi festivalurile reprezintă al doilea loc unde tinerii intră în contact cu drogurile, după proprietatea privată ♦ Primul contact este de obicei facilitat de prieteni, rude sau cunoştinţe ♦ În 2023, 11 ani a fost cea mai mică vârstă de debut declarată pentru cei care au experimentat consumul de cocaină ♦ Dacă în 2007 prevalenţa de-a lungul vieţii privind consumul oricărui drog ilicit în cadrul populaţiei generale era de 1,7%, anul trecut a ajuns la 12,3% ♦ Care sunt măsurile luate de stat? ♦ La vremuri noi, structuri noi, plus un teanc de strategii.
Începând de anul trecut, fosta Agenţie Naţională Antidrog (ANA), din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, a fost înlocuită de Agenţia Naţională pentru Politici şi Coordonare în Domeniul Drogurilor şi al Adicţiilor (ANCPDDA), aflată în cadrul aparatului de lucru al guvernului, în subordinea Cancelariei Prim-Ministrului şi în coordonarea prim-ministrului.
„Agenţia este condusă de un preşedinte, cu rang de secretar de stat, numit prin decizie a prim-ministrului. Structura de conducere include, de asemenea, un vicepreşedinte, cu rang de subsecretar de stat, şi doi şefi de serviciu. În prezent, ANCPDDA are un număr de 10 posturi ocupate, dintr-un total de 55 prevăzute în organigramă (inclusiv demnitarii şi cabinetele acestora)”, explică reprezentanţii ANCPDDA.
În martie, anul acesta, prin decizia primului-ministru, în fruntea agenţiei a fost numit Rareş-Petru Achiriloaie, fost preşedinte la Autoritatea Naţională pentru Protectia Drepturilor Copilului şi Adopţiei din Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse. În acest moment, agenţia nu are un site funcţional pentru a vedea restul posturilor.
Înfiinţarea acestui noi structuri vine în contextul în care consumul de droguri din România, mai ales în rândul tinerilor, a ajuns la un nivel alarmant. Rapoartele realizate de fosta ANA arată că la nivelul anului trecut, prevalenţa consumului de droguri de-a lungul vieţii în cadrul categoriei de vârstă de 15-34 de ani a ajuns la 18%, de la sub 4% în 2007. Proprietatea privată şi festivalurile, cluburile şi barurile sunt principalele locuri în care tinerii intră în contact pentru prima dată cu drogurile ilicite. În cele mai multe cazuri, interacţiunea este facilitată de prieteni sau de rude, cineva cunoscut, oricum. De altfel, în cadrul unor festivaluri, consumul de droguri este promovat chiar de pe scenă. La ediţia de anul trecut a festivalului Beach, Please, organizat la Costineşti, unul dintre cei mai aşteptaţi artişti străini, Wiz Khalifa, ar fi fumat pe scenă o ţigară cu canabis, potrivit poliţiştilor şi filmărilor apărute în spaţiul public. Festivalul a avut o audienţă de 120.000 de tineri, după cum afirma Andrei Şelaru, cofondatorul festivalului, într-o declaraţie făcută pe reţelele sociale. O parte dintre aceştia au fost minori.
„Conform datelor oficiale, grupa de vârstă cu cel mai mare risc de consum rămâne în continuare 15-34 ani, nivelurile de consum pentru persoanele din această categorie fiind de aproape 3 ori mai mari faţă de persoanele cu vârsta de 35-64 ani.”
Ce va urma dincolo de înfiinţarea unei noi instituţii? Un comitet interministerial care va pune în aplicare un nou plan de acţiune, demarat de o nouă agenţie antidrog.
„Combaterea consumului de droguri în rândul tinerilor, în special în mediul şcolar, este o prioritate absolută pentru ANCPDDA”, spune agenţia. „În următorii trei ani, instituţia va adopta o abordare integrată, desfăşurată în colaborare strânsă cu principalii parteneri instituţionali şi societatea civilă, concentrată pe prevenirea timpurie, intervenţia activă în comunitate, implicarea familiilor şi întărirea cooperării interinstituţionale pentru o reacţie coordonată şi eficientă, adaptată realităţilor din teren. Toate aceste măsuri vor fi parte integrată din viitorul plan de acţiune guvernamentală, elaborat în cadrul noii strategii naţionale pentru combaterea consumului de substanţe ilicite şi a fenomenului adicţiilor. Documentul va fi realizat cu consultarea tuturor actorilor relevanţi, iar aplicarea sa va fi coordonată de un comitet interministerial şi intersectorial.”