ZF Gen Z

GEN Z Lifestyle. Oldies but goldies. Cum au devenit clubul de plimbări prin natură, clubul de cină sau vacanţa luată prin agenţie pasiuni pentru tine, deşi poate erau practicate de bunicii tăi? Tehnologia devine un facilitator pentru un alt fel de interacţiune

GEN Z Lifestyle. Oldies but goldies. Cum au devenit...

Autor: Roxana Petrescu, Miruna Diaconu

06.02.2025, 00:07 613

În Marea Britanie, de la începutul lui 2024, s-au închis săptămânal trei cluburi de noapte, dar în locul lor au reapărut aşa-numitele supper-clubs, mese sociale, promovate în social media, cu meniuri atent curatoriate de chefi tineri, care facilitează interacţiuni pe bune între participanţi ♦ Grupurile de mers pe jos sau de hiking de obicei erau frecventate de pensionari, dar acum sunt activităţi, organizate tot prin TikTok sau alte platforme, care reuşesc să adune sute de tineri. Tehnologia facilitează reconectarea cu natura ♦ Iar în căutarea timpului pierdut, mulţi tineri preferă acum să apeleze din nou la agenţii pentru a-şi organiza vacanţele, iar orele astfel câştigate se duc tot spre socializare. Ce mână aceste schimbări, dincolo de Gen Z?

„Rareori ies în club, o noapte pierdută e o zi neproductivă”, spune Robert, un tânăr care lucrează în domeniul online. „Mai ales că satisfacţia mai mare este când mergi mai rar. Prefer ieşitul la o bere sau activităţi în grup, precum o plimbare cu bicicleta, ieşirea în natură sau un fotbal”, continuă Robert.

La începutul acestui an, în Financial Times apărea un articol denumit Gen Z şi renaşterea clubului de cină londonez, unde esta analizată exact această schimbare.

„În prezent, pe măsură ce tinerii de 20 de ani - adesea supranumiţi generaţia «stay-at-home» - renunţă la cluburi (aproximativ trei cluburi de noapte s-au închis în fiecare săptămână în Regatul Unit de la începutul anului 2024) şi sunt din ce în ce mai preocupaţi de sănătate, cluburile de cină devin din nou populare, în special în rândul absolvenţilor care caută modalităţi alternative de socializare, departe de petreceri”, scrie FT. Cluburile de cină sunt o formă bine stabilită şi adesea accesibilă de masă socială, de obicei sub forma unei cine tematice cu bilet, la care participanţii sunt înconjuraţi de necunoscuţi şi se ospătează cu meniuri special concepute. Se crede că acestea datează din California anilor 1930. Acest tip de restaurant în stil cabaret a cunoscut un boom al popularităţii şi al farmecului în SUA până în anii 1960 şi a apărut cu adevărat peste Atlantic abia în acest secol, sub forma unor pop-up-uri în localuri intime sau mai puţin cunoscute şi a unor întâlniri exclusive de o noapte cu bucătari de top, mai scrie FT. Lucrurile sunt la fel şi în cazul cluburilor de cină frecventate de Gen Z. De cele mai multe ori organizatorii sunt tot tineri, mâncarea este sănătoasă, interacţiunile se fac pe bază de bilet şi sunt anunţate în social media.

„Tinerii de 20 de ani se îndepărtează din ce în ce mai mult de ringurile de dans lipicioase, de baruri şi de aplicaţiile de întâlniri în favoarea întâlnirilor informale, dar atent organizate, găzduite de colegii lor. O abordare Gen Z a mâncării excelente la preţuri corecte îmbină ingredientele potrivite ale unei petreceri cu spontaneitatea şi entuziasmul de a stabili legături într-o seară în oraş”, mai scrie FT.

 

Mergi la club? Da, dar la cel de mers pe jos

Calitatea timpului petrecut devine tot mai importantă pentru că Gen Z ştie aparent mai bine ca orice generaţie că time is money. „Focusul tinerilor de astăzi este pe produs, adică să producă bani, timp şi bunăstare, într-un context social şi economic într-o continuă schimbare. Mulţi dintre ei consideră ieşitul în club o pierdere de vreme, timp şi bani şi preferă să îşi facă propriile petreceri acasă sau să facă seri de jocuri cu prietenii apropiaţi - petrecând astfel timp de calitate. Un alt motiv cred că este aşa numitul hustle culture care îşi face simţită prezenţa în rândul tinerilor - spre exemplu, vedem mulţi tineri care vând cursuri, devin antreprenori - creează start-up-uri, dezvoltă diverse produse -, fac investiţii etc.”, spune Alexandra, pasionată de tehnologie.

Un alt mit care începe să se clatine este acela că Gen Z este o generaţie stay-at-home. Şi de data aceasta, tehnologia are un rol. „Reţele sociale sunt doar un instrument pentru a menţine legătura cu prietenii sau rudele. Nu pot spune că le folosim pentru a socializa efectiv, însă sunt utile pentru a planifica ieşiri”, spune Valeriu.

 

Cum se pot materializa aceste ieşiri? Clubul de plimbări în natură este un exemplu.

„Overground, unul dintre noile grupuri de mers pe jos, preiau o activitate asociată anterior cu vârsta mijlocie liniştită şi o reinventează pentru publicul Gen Z şi milenial. Informaţiile sunt partajate pe TikTok şi Instagram. Pentru mulţi dintre organizatori, este vorba despre construirea unei comunităţi, valorificarea beneficiilor pentru sănătatea mintală ale petrecerii timpului în natură, încurajarea participării grupurilor slab reprezentate şi îndepărtarea de viaţa agitată din oraş„, arată un alt material din FT. În contextul în care participarea la astfel de grupuri ajunge să fie de zeci, chiar sute de persoane, accesul se face pe bază de bilet pentru a evita ca drumeţiile să devină „prea intimidante pentru ca oamenii să se bucure de ele”.

„Dacă legătura cu natura este o obsesie cheie, lumea digitală este cea care permite crearea acestor noi comunităţi”, mai arată materialul FT. Comunităţile mai departe sunt un facilitor pentru comunicare.

„Socializare face-to-face rămâne cheia unei relaţii bune. Comunicarea verbală te ajută să îl înţelegi mai bine pe cel de lângă tine, să-i transmitţi emoţii, să îi analizezi starea. Timpul în care poate vorbeşti 2 ore prin mesaje, se poate echivala în 60 de minute de vorbite faţă în faţă cu receptorul. Pe scurt, comunicarea tradiţională este mult mai eficientă decât cea online”, mai spune Robert.

 

Agenţia sau Airbnb?

Acest focus pe calitatea timpului produce şi alte schimbări. Inclusiv felul de organizare a călătoriilor începe să preia ceva din confortul apreciat de generaţiile mai mature. Astfel, unii Gen Z preferă să apeleze la o agenţie când îşi planifică o vacanţă, astfel încât ei să aibă şi mai mult timp liber.

„Eu am împlinit 30 de ani anul trecut, dar în ultimele vacanţe (cu 3 ani în urmă) am început să prefer (şi prietenul meu la fel) să ne luăm vacanţe prin agenţie, să se ocupe ei de tot şi toate iar noi să mergem liniştiţi (ghidaţi de reprezentanţii agenţie). M-au atras şi tururile de oraş, drumeţiile, zilele de croazieră cum le zic ei - în care te plimbă să vezi diferite insule -. Mi se pare că e safe o asemenea activitate, că eşti cu un grup şi cu un om/ghid care ştie să te îndrume şi să îţi povestească ce e important din şi pentru locul pe care-l vizitezi”, spune Alexandra.

Cu toate că au crescut într-o era digitală şi orice informaţie se află la un click distanţă, tinerii de sub 34 de ani preferă să îşi achiziţioneze pachetele de vacanţă, cu toate serviciile incluse, de la turoperatori. Mai exact, 47% dintre tineri preferă să aleagă o agenţie de turism, faţă de doar 33% care ar alege să îşi planifice singuri vacanţele, potrivit unui raport al European Travel Commission. Spre comparaţie, doar 35% dintre cei de peste 50 de ani apelează la o agenţie de turism pentru un pachet all-inclusive şi doar 40% dintre cei cu vârste cuprinse între 35 şi 49 de ani. Mai mult, 34% dintre tineri apelează la o agenţie de turism pentru a cumpăra o parte din servicii.

Cosmin Marinof, CEO al DerTour România, unul dintre cei mai mari turoperatori de pe plan local, spune că tinerii aleg pachetele turistice ale agenţiilor de turism, în special, pentru destinaţiile exotice, dar şi pentru vacanţele mai lungi în zona Mediteranei. Pentru city break-uri, rezervările se fac, în principal, individual, fiind mult mai accesibile oraşele europene decât anumite destinaţii exotice.

„Când vine vorba de destinaţiile exotice, tinerii clar apelează la agenţiile de turism. Ei nu vor să îşi mai bată capul cu rezervările, cu nimic, aşa că mai bine apelează la agenţiile de turism. Totuşi, apelează la agenţii şi pentru vacanţele în Grecia, e mai uşor decât să îţi faci singur”, spune Cosmin Marinof. Totuşi, el este de părere că mai mulţi din Gen Z vor apela la agenţii când vor avea familii, iar nevoia de a avea un pachet turistic cu toate serviciile incluse va fi mai mare.

Desigur, sunt şi alte opinii.  Robert spune că preferă să îşi organizeze singur vacanţele. „Poţi găsi oferte mult mai bune, iar ideea de flexibilitate mă avantajează. Also, sentimentul de încredere în sine îmi creşte, iar această provocare îmi formează aptitudini.” Valeriu optează şi el pentru AirBnb, Booking sau alte platforme, preţul este mereu important şi spune că pentru el agenţiile sunt pentru moment o opţiune destul de rigidă.

La final însă, timpul rămâne cea mai importantă resursă, astfel că tinerii Gen Z par foarte precauţi privind folosirea acestuia. Iar apoi, preţul contează, deja indiferent de generaţie.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Newsletter ZF Gen Z

Înscrie-te la newsletterul ZF Gen Z și află tot ce te interesează, rapid și simplu, din pagina celor care schimbă lumea!


* câmpul email obligatoriu
ZF HR TRENDS