ZF Gen Z

Gen Z Lifestyle. Sănătate înainte de toate: multe afecţiuni caracteristice vârstelor mature afectează acum generaţia ta. La ce trebuie să fii atent?

Gen Z Lifestyle. Sănătate înainte de toate: multe...

Autor: Georgiana Mihalache

17.10.2024, 00:05 204

Tinereţea începe să nu mai fie sinonimă cu sănătatea, cel puţin din ce se vede în cabinetele medicilor. Stresul, stilul de viaţă agitat, alimentaţia nesănătoasă, multe taskuri de îndeplinit, ignorarea simptomelor ne aduc deseori în puncte critice cu sănătatea. Am adunat părerile mai multor medici despre imaginea pe care o au din practică să îţi faci o idee despre cum poţi să dai mai multă importanţă sănătăţii tale.

Claudia Diaconu, de profesie fizioterapeut, fondatoarea clinicii de recuperare medicală Kineto Consult din Capitală: „Dacă până acum câţiva ani ne veneau pacienţi de peste 40 de ani, acum din ce în ce mai mulţi tineri au probleme cu coloana vertebrală şi se prezintă în cadrul centrelor noastre. Sunt din ce în ce mai sedentari, iar pandemia a accentuat foarte mult această problemă şi oamenii pun mai puţin accent pe sănătate“.

Recomandări: Mergi la un medic de recuperare sau fizioterapeut la primul semn de boală să începi recuperarea.

 

Daniel Vîlcioiu, fondatorul Clincii de Chirurgia Mâinii:  „Tehnologia vine cu un preţ pentru mâini şi primim adolescenţi cu sindrom de tunel carpian, care teoretic apare după 40 - 50 de ani, şi automat ne gândim din start la tehnologie“.

 

Dragoş Comănescu, directorul diviziei de imagistică din cadrul reţelei de sănătate Regina Maria: „Foarte mulţi pacienţi vin destul de devreme cu patologii vasculare severe. Colegii noştri cardiologi ne spun că văd pacienţi tineri, 30-30 şi un pic de ani, cu infarct miocardic“.

 

Cătălin Vlad, managerul Institutului Oncologic din Cluj-Napoca: „Ce ceea am observat în ultima perioadă este o creştere a incidenţei a cancerelor la populaţia tânără, 30-40-50 de ani, lucru care este într-adevăr îngrijorător. Mare parte dintre ei se prezintă şi în stadiu destul de avansat, pentru că simptomatologia este fie neglijată, fie suportată mai cu uşurinţă“.

 

Laura Crăciun-Chiriţă, medic specialist neurolog-somnolog în cadrul Clinicii Neuroaxis: „Principalul factor cu impact negativ asupra somnului este stresul - mulţi dintre pacienţi au joburi solicitante, ce impun deseori ore suplimentare sau lucratul în ture de noapte, ceea ce, în timp, afectează calitatea somnului“.

Recomandări: Ore de culcare şi de trezire constante, fără ecrane cu minimum 1-2 ore înainte de somn, regim alimentar echilibrat, diversificat.

 

Andreea Pavel, drd., nutriţionist dietetician, fondatoarea cabinetului Napoca Nutrition: „La cabinet vin în special fete pe la 18 - 20 de ani care vin cu insulino-rezistenţă. Simptomele apar mult mai devreme, obezitatea este un factor determinant. Factorii care duc la apariţia diabetului sunt alimentaţia inadecvată, sedentarismul, lipsa sportului, a activităţii fiziceì.

 

Materialul a fost inclus în suplimentul ZF Gen Z, publicat pe 30 septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Newsletter ZF Gen Z

Înscrie-te la newsletterul ZF Gen Z și află tot ce te interesează, rapid și simplu, din pagina celor care schimbă lumea!


* câmpul email obligatoriu