♦ „Cărţile audio nu doar cresc piaţa de carte prin diversificarea momentelor de consum, ci şi recrutează noncititori, adică un segment complet nou pentru această piaţă.“
Piaţa cărţilor digitale, fie că e vorba de audiobook-uri, fie că e vorba de e-bookuri, a prins avânt în ultimii cinci ani şi a ajuns la 5-7% din totalul pieţei de carte din România, adică 13-15 milioane de dolari, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la AudioTribe şi Statista.
„Piaţa cărţilor digitale ajunge deja la aproximativ 5-7% din totalul pieţei de carte, un procent excepţional în contextul în care până acum câţiva ani contribuţia digitalului era nulă. (...) Pe termen mediu, în Europa, se aşteaptă o rată anuală compusă de creştere de peste 28% până în 2030, iar România va depăşi această valoare medie“, spun reprezentanţii AudioTribe, prima platformă românească care oferă acces la mii de audiobookuri în română şi engleză realizate în studiouri profesioniste, cu naratori recunoscuţi.
Totuşi, în nicio piaţă din lume cititul cărţilor tipărite nu a fost înlocuit de cărţi audio sau e-bookuri, chiar dacă sunt studii care demonstrează că creierul nostru activează aceleaşi zone pentru a interpreta şi înmagazina informaţii, indiferent dacă le primeşte pe cale scrisă sau auditivă.
Cărţile audio, explică reprezentanţii AudioTribe, oferă momente complementare de lectură şi ajută oameni care înainte nu citeau, din diverse motive - lipsă de timp, vieţi foarte dinamice, oboseală - în special oboseala ochilor -, să asculte cărţi în timpul în care înainte nu se putea: când alergi, eşti la sală, eşti blocat în trafic sau pe drum ori faci curăţenie. „Aşadar, cărţile audio nu doar cresc piaţa de carte prin diversificarea momentelor de consum, ci şi recrutează noncititori, adică un segment complet nou pentru această piaţă.“
România ocupă ultimul loc în UE la lectură; doar 29,5% dintre persoane au citit cărţi în ultimul an, conform Eurostat. În acelaşi timp, datele INS arată că 11 milioane de români nu au citit nicio carte. „Numărul de cărţi audio ascultate aproape s-a dublat în 2024 faţă de anul precedent, semn că piaţa este în creştere şi este departe de a atinge un plafon de maturitate. Mai mult decât atât, şi e-bookurile au înregistrat o creştere de 43% faţă de anul precedent“, au precizat reprezentanţii AudioTribe.
În catalogul AudioTribe sunt peste 25.000 de cărţi audio şi e-bookuri în limbile română, engleză şi spaniolă. Reprezentanţii săi spun că au un portofoliu extins, în care tot mai mulţi cititori de nişă
să-şi găsească lecturile preferate. În acelaşi timp, direcţia lor strategică a fost îndreptată către cărţile care conduc topurile internaţionale în fiecare an, care provoacă dezbateri, care creează comunităţi mari de cititori, care lasă o amprentă asupra industriei de carte la nivel global.
„În format audio, de exemplu, topul anului 2024 este condus de «Dune», considerată cea mai bună carte SF a tuturor timpurilor, care a luat avânt odată cu succesul cinematografic al filmului «Dune: Partea II». Apoi «Totul se termină cu noi» este o altă carte audio populară, nu este doar una dintre cele mai vândute cărţi din lume în ultimii ani, ci şi un manifest al curajului care a deschis o conversaţie reală despre violenţa domestică“, mai spus reprezentanţii AudioTribe.
De asemenea, „Tatuatorul de la Auschwitz“, inspirată din fapte reale, rămâne o lectură foarte ascultată, mai ales în contextul politic actual, datorită perspectivei profunde asupra istoriei, prin empatie şi înţelegere. Totodată, o carte aflată în topul ascultătorilor este „Vegetariana“, singura carte audio înregistrată în română a autoarei Han Kang, câştigătoarea Premiului Nobel pentru literatură în 2024.
Aceştia menţionează că în ultimul an, am asistat la un fenomen nou: ficţiunea reîncepe să prindă teren, după o perioadă lungă de timp în care cărţile de non-ficţiune, în special cele de dezvoltare personală, erau în ascensiune. „În 2025, ne aşteptăm să vadem în continuare o creştere a segmentului de ficţiune. Filme ca «Menajera», «Mickey 17» şi ´Cei şapte soţi ai lui Evelyn Hugo» vor apărea în acest an şi vor declanşa noi valuri de popularitate în rândul unor cărţi care au fermecat deja generaţii întregi de cititori şi ascultători“, au adăugat ei.
În timpul sărbătorilor de iarnă, cele mai ascultate au fost cărţile pentru copii sau cărţile potrivite pentru a fi ascultate în familie. „La nivelul unui an, prima parte a anului şi toamna au de obicei un trend pozitiv în ceea ce priveşte ascultarea cărţilor audio, fiindcă aceste perioade coincid cu nevoia oamenilor de a redeveni activi, de a-şi seta obiective, de a se simţi productivi. De altfel, într-un studiu pe care l-am realizat în decembrie 2024, 85% dintre utilizatori au afirmat că simt că îşi folosesc timpul mai productiv de când ascultă cărţi audio“, au menţionat acestea, subliniind că productivitatea este cel mai important motiv invocat de majoritatea ascultătorilor, deoarece să te aşezi liniştit cu o carte este acum un lux, nu întotdeauna o rutină „ de aceea, cărţile audio deschid momente noi pentru a citi cărţile care stau de mult pe lista noastră de titluri de parcurs.
„Anul trecut am înregistrat rezultate foarte bune la AudioTribe şi pe timpul verii. Motivul e simplu - oamenii pleacă în concedii, lucru care presupune mult timp petrecut în maşină sau în avion, spaţiu puţin în bagaje şi mult timp pentru relaxare. Iar un abonament nelimitat de cărţi audio şi e-book-uri care pot fi ascultate fără date mobile, direct de pe telefon, rezolvă toate aceste situaţii şi oferă şi o carte potrivită pentru orice stare. Cărţile audio, deci, încep să fie asociate şi cu relaxarea“, au precizat reprezentanţii platformei.
Abonamentul, în varianta de şase luni, are un cost lunar începând de la 36 de lei, iar în medie, utilizatorii reuşesc să asculte între 12 şi 15 cărţi pe parcursul abonamentului. Preţul unui abonament lunar este de 45 de lei pe lună şi oferă acces nelimitat la peste 25.000 de cărţi audio şi e-book-uri în română şi engleză. „Utilizatorii ascultă în medie câteva minute din 5-7 cărţi până să îşi aleagă preferata „ platforma e şi un instrument bun pentru a explora şi descoperi afinităţi cu titluri din mai multe stiluri şi genuri.“
Majoritatea ascultătorilor de cărţi audio provin din rândul adulţilor tineri, cu vârste cuprinse între 25 şi 44 de ani, conform unui studiu realizat în 2024 de AHA Moments pe populaţia urbană digitalizată din România (18 „ 55 de ani). „Interesant este că, în această categorie de vârstă, 6 din 10 persoane au cel puţin un copil acasă. Nu e de mirare, aşadar, că 42% dintre utilizatorii AudioTribe ascultă şi cărţi pentru copii. Mai mult decât o experienţă individuală, audiobook-urile devin o punte spre lectură pentru cei mici şi o ocazie de conectare între generaţii“, au explicat reprezentanţii AudioTribe.
Cele mai frecvente momente de ascultare sunt dimineaţa (7:30 „ 9:30) şi seara (17:00 „ 19:00), în timpul drumului spre şi dinspre job. Seara, după ora 22:30, se mai înregistrează un vârf de ascultare „ probabil un moment de relaxare fără ecrane înainte de somn. „Utilizatorii se împart aproape egal între femei (51%) şi bărbaţi (49%), iar Bucureştiul domină clasamentul ascultărilor, urmat de Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Braşov şi Ploieşti. În afara ţării, românii din Bruxelles, Munchen, Viena şi Chişinău se bucură cel mai mult de audiobook-uri în limba maternă.“
În ceea ce priveşte naratorii, AudioTribe colaborează doar cu actori sau cu oameni de cultură, aclimatizaţi cu scena, cu publicul, cu arta oralităţii. „O creştere calitativă a interpretării AI va contribui şi ea la extinderea opţiunilor, însă aici rămâne de văzut cum vor arăta lucrurile din punct de vedere legislativ (ştim deja că există multiple procese în ceea ce priveşte drepturile de a folosi şi a emula voci), precum şi dileme mai nuanţate „ avem oare nevoie de o conexiune cu naratorul sau de o interpretare personalizată a textului?“
Piaţa de carte digitală din Europa de Vest şi Statele Unite are un istoric de peste două decenii şi continuă să crească, chiar şi după atâţia ani. În România, în schimb, ritmul de adopţie este exploziv, fără semne de încetinire în viitorul apropiat, au menţionat reprezentanţii AudioTribe.
„Accesul facil la cărţi audio printr-o platformă dedicată, direct de pe telefon, a devenit realitate abia în 2021, odată cu lansarea AudioTribe „ primul serviciu de acest tip din ţară. Misiunea sa era să arate atât cititorilor, cât şi celor care nu au obiceiul lecturii, că formatul audio poate completa experienţa cărţii fizice. Astfel, lectura a devenit mai accesibilă ca oricând: timpul petrecut în trafic, în activităţi casnice sau în momente de rutină s-a transformat într-o oportunitate de a descoperi noi poveşti şi idei“, au completat ei.
AudioTribe a fost fondat Ana-Lotts Nicolau şi fratele său, Radu Nicolau, cu rădăcini în lumea cărţii, după ce au atras 450.000 de euro de la lanţul de librării Cărtureşti.
♦ Dimineaţa (7:30 - 9:30) şi seara (17:00 - 19:00) sunt cele mai frecvente momente de ascultare a cărţilor digitale.
♦ 13-15 mil. dolari - estimarea valorii pieţei cărţilor digitale în 2025 în România.
♦ 25.000 de cărţi audio şi e-book-uri în limbile română, engleză şi spaniolă se află pe AudioTribe.
♦ 85% dintre utilizatori au afirmat că simt că îşi folosesc timpul mai productiv de când ascultă cărţi audio.
♦ Începând de la 36 de lei/lună porneşte un abonament pentru 6 luni, iar în medie utilizatorii reuşesc să asculte între 12 şi 15 cărţi pe parcursul abonamentului.
♦ 100% - creşterea în 2024 vs. 2023 a cărţilor audio ascultate şi 43% creşterea e-bookurilor.