În fiecare săptămână, ZF va derula pe platformele sale de social media câte un sondaj prin care încercăm să te cunoaştem mai bine astfel încât să „croim“ conţinutul pe care îl livrăm exact pe măsura ta. De data aceasta am dorit să aflăm unde vrei să mergi la facultate, dacă aici sau mai departe. Astfel, din cele 1.262 de răspunsuri primite, pe toate platformele de socializare ale Ziarului Financiar, 78% dintre voi aţi spus că vreţi să mergeţi la facultate tot în România. Circa 16% vă uitaţi peste graniţe pentru continuarea studiilor, în timp ce 6% dintre voi aţi spus că acum nu intenţionaţi să mergeţi la facultate. De fapt, aceste 6% merită analizate mai bine. România ocupă ultimul loc la ponderea tinerilor cu vârsta cuprinsă între
25 şi 29 de ani care sunt absolvenţi de studii superioare într-un clasament al ţărilor UE şi non-UE din studiul Youth Study România 2024 realizat de fundaţia Friedrich-Ebert-Stiftung (FES). Proporţia tinerilor cu studii superioare este cea mai mică din UE şi se află pe un trend descendent. Valoarea indicatorului pentru România, 22%, reprezintă aproximativ jumătate din media UE (42%), iar în ultimii ani a scăzut cu aproape 4%, în timp ce media UE a crescut cu 7%.
Un procent mic de absolvenţi de studii superioare poate avea efecte negative asupra competitivităţii economiei româneşti. Într-o economie mondială din ce în ce mai bazată pe cunoştinţe şi competenţe avansate, lipsa unei populaţii educate poate limita inovarea şi investiţiile străine.
Cum se vede asta în viitor? Un procent mic de tineri cu studii superioare poate însemna o economie mai puţin competitivă, locuri de muncă mai prost plătite şi mai puţine inovaţii.
Într-o lume în care competenţele avansate şi cunoştinţele sunt cheia succesului, România riscă să rămână în urmă.
Factori precum costurile ridicate ale educaţiei, lipsa finanţării adecvate pentru universităţi şi percepţia că studiile superioare nu garantează oportunităţi mai bune de angajare pot contribui la acest procent scăzut. De asemenea, mulţi tineri talentaţi aleg să studieze în străinătate, ceea ce scade şi mai mult numărul absolvenţilor înregistraţi în România.