ZF Gen Z

Gen Z. Te-ai săturat de replica: Nu ai experienţă? Atunci internshipurile sunt biletul tău de intrare pe piaţa muncii. Tot ce trebuie să ştii despre acest prim-pas în carieră

Gen Z. Te-ai săturat de replica: Nu ai experienţă?...

Autor: Ramona Cornea

10.10.2024, 17:30 327

Indiferent dacă vrei să devii inginer, specialist în IT sau să lucrezi în marketing, un internship te poate ajuta să faci primul pas cu dreptul pe piaţa muncii.

Dacă eşti la început de drum în carieră, probabil că ai auzit deja de celebra replică: „nu ai experienţă“. Angajatorii sunt de multe ori reticenţi în a oferi joburi tinerilor care nu au demonstrat încă abilităţi concrete sau nu au lucrat într-un mediu profesional. Dar tocmai aici intervine importanţa unui internship - o oportunitate de a te familiariza cu lumea reală a muncii, a învăţa pe cont propriu şi de a acumula experienţa necesară pentru a ieşi în evidenţă într-o piaţă tot mai competitivă.

 

Poate un internship să-ţi transforme cariera?

Participarea la un internship nu înseamnă doar că vei învăţa noi competenţe. Studiile arată că tinerii care au făcut un internship au mai multe şanse să-şi găsească un loc de muncă mai rapid şi să câştige salarii mai mari.

Un raport realizat de National Association of Colleges and Employers (NACE) din SUA a descoperit că 57,5% dintre absolvenţii cu experienţă de internship primesc oferte de muncă imediat după studii, faţă de 43,7% dintre cei fără internship.

De asemenea, un studiu realizat de University of Exeter din Marea Britanie intitulat Internships, employment and early career benefits, arată că studenţii care participă la internshipuri au un timp mai scurt de căutare a unui loc de muncă după absolvire. Internshipurile oferă ocazia de a demonstra angajatorilor abilităţi practice şi o atitudine profesională, ceea ce duce la o tranziţie mai uşoară de la educaţie la carieră.

Un raport al Graduate Management Admission Council (GMAC), respectiv Corporate Recruiters Survey, arată că aproximativ 60% dintre angajatorii care oferă internshipuri decid să angajeze permanent internii care performează bine, văzând internshipul ca o perioadă de probă eficientă.

 

Ce este un internship şi cum ajungi la el?

Un internship este adesea prima interacţiune serioasă pe care o ai cu piaţa muncii şi poate fi un salt esenţial pentru a-ţi construi o carieră. În România, companiile devin din ce în ce mai deschise la oferirea acestor oportunităţi. De exemplu, pe platforma bestjobs, în prezent există aproximativ 200 de oferte de internship în oraşe precum Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, şi Braşov.

„Deşi oferta de astfel de programe este constantă pe parcursul anului, există o creştere semnificativă în lunile mai-iunie datorită programelor de internship care se desfăşoară pe perioada verii, special pentru studenţii aflaţi în vacanţă“, a spus pentru ZF Ana Vişian, marketing manager al platformei de recrutare bestjobs.

Ana Călugăru, head of communications în cadrul platformei de recrutare online eJobs, spune şi ea că organizaţiile prezente pe piaţa noastră vin cu oferte de internshipuri.

„În acest moment sunt disponibile 200 de oferte de internship pe eJobs.ro. De la începutul anului şi până acum, au fost postate 2.500 de internshipuri“, afirmă ea.

Dacă vrei să ştii care sunt industriile care au cea mai bună ofertă, Ana Vişian spune că cele mai multe internshipuri sunt concentrate în domenii care necesită specializări şi cunoştinţe tehnice, precum inginerie, financiar, operaţiuni şi logistică, producţie, IT/telecom, marketing, specialişti şi tehnicieni.

„Această tendinţă reflectă nevoia pieţei de a forma viitori profesionişti şi de a le oferi ocazia de a înţelege procesele şi operaţiunile specifice din industrie prin experienţe practice“, detaliază reprezentanta bestjobs.

Aceste programe sunt deschise în special studenţilor la facultăţi sau master şi proaspeţilor absolvenţi. Ce contează? Abilităţile de bază şi cunoştinţele specifice domeniului tău de interes - fie că e vorba de Microsoft Excel pentru cei din financiar sau cunoştinţe de programare pentru cei din IT.

„De exemplu, pentru un internship în domeniul financiar sunt căutaţi studenţi de la facultăţi cu profil economic şi cunoştinţe avansate de Microsoft Excel, în timp ce pentru internshipurile în IT sunt necesare cunoştinţe de bază în programare, sisteme de operare şi procese IT. Cerinţele comune includ cunoştinţele de limba engleză la nivel mediu-avansat, abilităţi de comunicare, motivaţie şi dorinţa de a învăţa“, detaliază Ana Vişian.

 

Internship plătit sau neplătit? Ce trebuie să ştii

În România, conform Legii nr. 176/2018, internii trebuie să fie remuneraţi cu cel puţin 50% din salariul minim pe economie. Cu toate acestea, multe companii depăşesc această limită şi oferă chiar şi beneficii extrasalariale.

„Suma poate varia în funcţie de companie şi domeniul în care se desfăşoară internshipul, sunt multe cazuri de companii care oferă sume mai mari şi beneficii extrasalariale pentru activitatea de internship. Internshipurile cele mai bine plătite sunt în general în domenii specializate: IT, inginerie chimică, ingineria petrolului şi gazelor, în domeniul auto, producţie etc“, afirmă Ana Vişian de la bestjobs.

Pe eJobs, majoritatea ofertelor de internship sunt plătite.

„Salariile sunt de aproximativ 2.500 - 3.000 de lei. Au fost înregistrate 95.000 de aplicări pentru internshipuri anul acesta. Cele mai multe au mers către joburile din retail, real estate, IT/telecom, financiar - bancar, servicii“, explică Ana Călugăru.

 

Topul sectoarelor cu cele mai multe oferte de internshipuri:

1. Producţie

2. Retail

3. Financiar - bancar

4. IT - telecom

5. Industria alimentară

6. Servicii

7. Call center/BPO

8. Asigurări

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Newsletter ZF Gen Z

Înscrie-te la newsletterul ZF Gen Z și află tot ce te interesează, rapid și simplu, din pagina celor care schimbă lumea!


* câmpul email obligatoriu