ZF Gen Z

GEN Z Trends. Cum au devenit tinerii investitori tot mai interesaţi de cash: drumul spre societatea lipsită de cash este presărat cu teama de pene de curent şi nevoia de a deţine ceva fizic în timpuri volatile

Tinerii şi generaţiile mature resping cel mai puternic ideea de societate lipsită de cash, deşi nimeni nu este mai pasionat de tehnologie ca gen Z.

Tinerii şi generaţiile mature resping cel mai puternic ideea de societate lipsită de cash, deşi nimeni nu este mai pasionat de tehnologie ca gen Z.

Autor: Roxana Petrescu

29.05.2025, 00:07 1073

Deşi de ani de zile se vorbeşte despre tranziţia către o societate lipsită de cash, sunt anumite elemente care devin piedici pe acest drum, iar generaţiile mai tinere sunt printre cele care reacţionează cel mai vizibil la ele. Fie că vorbim despre penele de curent, un exemplu recent fiind black-out-ul prin care a trecut Spania, fie de mişcările politice de amploare din Europa, de războiul din Ucraina care de patru ani nu are rezolvare sau de şocurile pe care admnistraţia Trump le emite frecvent, totul se vede în apetitul pentru investiţii, dar mai ales în modul în care tinerii îşi gestionează averea. Prudenţa şi diversificarea devin reguli, iar cash-ul are rolul său în consolidarea unui sentiment de siguranţă.

Potrivit celui mai recent studiu EY Global Wealth Research Report, ediţia 2025, apetitul pentru investiţii mai riscante în actualul context de piaţă volatil este considerabil mai mic în rândul investitorilor europeni din generaţia X (cei născuţi între 1965 şi 1980) comparativ cu generaţiile mai în vârstă şi, de regulă, mai înstărite. Raportul a constatat că investitorii cu vârste între 30 şi 40 de ani tind să exercite un control mai strict asupra portofoliilor şi să îşi convertească capitalul investit în lichidităţi în actualul context economic. Raportul a sondat aproape 3.600 de clienţi ai serviciilor de administrare de patrimoniu la nivel mondial, dintre care peste 1.000 din Europa, şi a constatat că performanţa investiţiilor reprezintă principala preocupare a investitorilor de toate vârstele, urmată de inflaţie, care duce la creşterea costului vieţii şi la reducerea puterii de cumpărare. Volatilitatea pieţei şi riscurile geopolitice se situează pe locurile al treilea, respectiv al patrulea în topul motivelor de îngrijorare ale investitorilor.

„Cred că mulţi au ales varianta conservatoare în aceşti ultimi ani, din cauza incertitudinilor pe care le-am văzut la nivel mondial. Totuşi, pieţele au performat în această perioadă, chiar dacă într-un context mai volatil, ceea ce arată că e mereu nevoie de o abordare echilibrată, astfel încât să şi beneficiem de evoluţia pieţelor, dar şi să fim protejaţi într-o oarecare măsură. Diversificarea făcută eficient este cheia”, spune Antonio Oroian, broker la Goldring. Deşi studiul EY nu a colectat sentimentele gen Z faţă de investiţii pentru realizarea acestui studiu, cea mai tech-savvy generaţie nu este complet detaşată de cash, arată alte sondaje.

Un studiu publicat anul trecut de Business Insider, realizat de LevLane Advertising, una dintre cele mai mari agenţii full-service de advertising din Philadelphia, arată că aproape 70% dintre gen Z nu ar vrea să treacă într-o societate complet lipsită de cash. Un procent la fel de mare a fost înregistrat doar în categoria de vârstă de peste 61 de ani, adică în generaţia Boomers. Studiul este foarte interesant pentru că arată că tinerii şi generaţiile mature resping cel mai puternic ideea de societate lipsită de cash, deşi nimeni nu este mai pasionat de tehnologie ca gen Z. Dacă pentru bătrâni preferinţa pentru cash este lesne de înţeles, nu se descurcă la fel de bine cu tehnologia, se tem de fel şi fel de capcane online, cred în teorii conspiraţioniste legate de bănci sau pur şi simplu au mai puţini bani şi deci sunt foarte atenţi cu ei, tinerii nu renunţă la cash pentru că se agaţă de ceva cert, care oferă siguranţă. Iar acest lucru este vizbil în multe alte categorii care erau pe cale de dispariţie, dar care acum sunt populare din nou, cum ar fi jurnalele tipărite, cărţile sau vinilurile.

„Să te duci mâine sau poimâine să scoţi nişte bani, să ai în casă. Se dau zvonuri de blackouturi în Europa de 30 mai. Probabil nimicuri, dar să ai cash, 2.000 de lei măcar”, aşa sună sfatul primit de o tânără mămică milenial de la soţul ei.

„Şi eu am cash mereu în casă. Păcat că nu îl am în portofel când am nevoie de el”, mai spune zâmbind o tânără din domeniul farma.

De exemplu, în martie anul acesta, ZF a realizat în cadrul ZF Gen Z un sondaj legat preferinţa la plată. „Cum preferi să plăteşti“, a fost întrebarea sondajului realizat de ZF pe toate platformele sale de socializare. În total, am primit 1.894 de răspunsuri, iar 73% dintre voi vă orientaţi spre plăţile digitale, în timp ce restul de 27% aţi rămas fideli plăţilor cu cash, un procent semnificativ pentru o generaţie digitală.

Revenind la studiul EY, datele studiului au relevat că în ultimii doi ani 25% dintre investitorii mileniali şi-au convertit capitalul din portofoliu în numerar, comparativ cu 22% dintre investitorii din generaţia X şi 20% dintre cei din generaţia baby boomers. În ceea ce priveşte gestionarea patrimoniului de către investitorii privaţi europeni, 46% dintre investitorii mileniali au spus că au achiziţionat active cu protecţie la inflaţie în ultimul an, faţă de 27% dintre investitorii din generaţia X şi 29% dintre cei din generaţia baby boomers. În pofida acestor temeri, 69% dintre investitorii europeni au afirmat că sunt în continuare dispuşi să ia decizii de investiţii „pe baza unei intuiţii”. Cu toate acestea, 41% dintre milenialii europeni susţin că au crescut numărul întâlnirilor de planificare cu consultanţii financiari în ultimul an.

Această reticenţă în rândul tinerilor privind investiţiile este uşor de înţeles întrucât fiind la început de drum şi cu o sumă limitată de bani simt pe propria piele ce înseamnă zilele agitate de pe bursele de valori, şi am avut destule în ultimii ani. Practic, optica se mută de la creştere spre valoare, fără a generaliza această concluzie. În ansamblu, pieţele au performat bine în aceşti ani, chiar dacă a existat acest context volatil, dar abordarea tinde să fie ceva mai prudentă din partea unor investitori, mai ales a celor tineri. Diversificarea făcută eficient este cheia.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Newsletter ZF Gen Z

Înscrie-te la newsletterul ZF Gen Z și află tot ce te interesează, rapid și simplu, din pagina celor care schimbă lumea!


* câmpul email obligatoriu